Karácsonyi meghittség?


Haizok Melinda  2014.12.12. 3:24

Az elmúlt napok tapasztalatai (és még csak december második hete van) nem éppen azt mutatják, hogy a szeretet ünnepére készülünk.

Miért is érzem ezt?
Rohanás, feszült és türelmetlen sofőrök, embertömeg a boltokban, kedvetlen arcok, és cseppet sem szegénységre árulkodó ajándékhalmaz ékeskedik a vásárlók kosaraiban. Mintha becsapnánk önmagunkat, egyre inkább átvesszük a nyugat divatját, miszerint az ajándék értékének nagysága teszi majd szebbé a szentestét. Viszont, ha nincs rá pénzünk, akkor miből is az az új mobiltelefon, számítógép és a mindenféle drága kütyü, aminek a kifejezéseit sokunk még csak most tanulja?! Igen, tudom, hitelből (is). Megéri ez?


Költségeink nagysága gyakran túllép pénztárcánk terjedelmén, s mi fejvesztve keressük a megoldást. Miután kölcsönkérni nem szeretnénk, mert az annyira kellemetlen, marad a bank, neki szívesebben tartozunk. Adósságot adósságra halmozunk, s miután a család elégedetten ül a karácsonyfa alatt, rájövünk, legalábbis rá kellene jönnünk, mégis mennyi értelme volt ennek az áldozatnak?! Milyen példát mutatunk gyerekeinknek, rokonainknak, saját magunknak!

Sokunk a kevés szépsége alatt is felcseperedett, annak ellenére, hogy jó pár évvel ezelőtt még azt sem tudtuk, minek is nekünk egy telefon. Örültünk egy kedves mesekönyvnek, pár új zokninak vagy babának. Igen, tudom, gyermekeink már nem így nőnek fel. Hiszen, ami Pistikének ott lesz a fa alatt, az Julikának is kell, mert az látja, és hallja, hogy őt mivel is lehet elkápráztatni az ünnepek alkalmával.

Minden döntés és felelősség a miénk. Mindent lehet, okosan, mértékkel és alázattal adni, tanítani az érték felismerésére és megbecsülésére. Senki máson nem múlik a történet, csakis rajtunk. A mi hozzáállásunk és elhivatottságunk adja majd meg a személyes karácsonyunk varázsát.

Kívánom, ha csak egy pillanatra is, lássa meg mindenki ennek a meghittségét. Lássa meg, hogy mennyire jó adni: a szívünkből jövő, apró meglepetés mennyivel többet ér, minden drága ajándéknál.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Összegzések ideje

Nagy Csivre Katalin

Lassan megszokjuk a gyorsan elröppenő nappalokat, az egyre hosszabbodó estéket: közeleg az ünnep.

2022.12.16.    1


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28

A rovat további cikkei

Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2023.10.30.    44


A menyasszonyrablás eredete

PR-cikk

Tényleg magyar szokás? A mai modern esküvők elsősorban a szórakozásról szólnak, de mihez is kezdenénk a hagyományok nélkül...,

2023.6.22.   


A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2023.6.20.   


Húsvéti gondolatok

Nagy Csivre Katalin

Jézus azt mondta: „Boldog az, aki már van, mielőtt létezne. Ha ti a tanítványaim lettetek és megfigyeltétek, megértettétek a szavaimat, ezek a kövek engedelmeskedni fognak nektek.”

2023.4.8.   


Farsangi készülődés

Ha február, akkor farsang! Izgalmas, vicces és bohókás, a gyerekek nagyon szeretik, érdemes ezért a teljes hónapot farsangi lázban tölteni!

2023.2.9.