Májusi hideg a fagyosszentek puttonyában


Huszár Ágnes  2010.5.27. 13:23

A mondás szerint a májusi eső aranyat ér.

A szokatlanul hűvös májust és a szürke, hosszú esős napokat melyik népi időjárásjóslások jelezhették előre? Ritkán hallott névnapokra bukkanunk, ha a májusi népi hiedelmeket olvasgatjuk. Flórián, Pongrác, Szervác, Bonifác és Orbán ünnepli pünkösd havában a névnapját. Május egyetlen női névnapja, melyhez hiedelmek kapcsolódnak: Zsófia.

Május 4-ére esett Flórián névnapja, ami annyit jelent virágos. A latin eredetű név női megfelelője Flóra. Szent Flórián magas rangú katonatiszti család sarja volt, aki a 3. században császári sereg tisztjeként harcolt. 304-ben szenvedett vértanúságot, mikor keresztény hitre tért, ezért katonatársai egy folyó vizébe dobták.

A magyar néphitben a tűzoltók és a kéményseprők védőszentje, több csallóközi faluban máig megtalálható Szent Flórián szobra. Szobrát a faluvégi utakon állították föl, vagy a házak tűzfalára helyezték, hogy a szent megóvja a falut és a házat a tűztől. A legenda szerint gyermekkorában Szent Flórián imádságára kialudtak egy égő ház lángjai.

A tavaszi veteményezés során a népi életben figyeltek arra, hogy Flórán napján ültessék a kukoricát, mert az ekkor vetett kukorica gazdag termést hozott. A melegedő időjárás és az ekkor lehullott eső kedvezett a kerti és mezőgazdasági veteményeknek.

Május közepén a fagyosszentek névnapját ünnepeltük, melyek a népi életben a tavasz félve figyelt napjai voltak. Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.) ókeresztény vértanúk voltak, akik a hitükért haltak meg. Névnapjukhoz az az évszázados népi megfigyelés kötődik, hogy május közepén a tavaszi meleg időjárás hidegre fordulhat, gyakran fagyot hozhat. Sokszor nagy károkat okozva a fiatal vetésben, a sarjadó rügyekben és a virágzó gyümölcsfákban.

Szent Pongrác 304-ben szenvedett vértanúságot, mivel áttért a keresztény hitre. Szent Szervác felszabadított rabszolgából lett keresztény hitű ember, később püspök. Szent Bonifác előkelő angol család tagjából lett bencés rendi szerzetes. A germán törzsek körében hittérítőként élt, és 755-ben szenvedett vértanúságot.

A májusi női névnapok közül Zsófia napjához, május 15-éhez fűződnek olyan hiedelmek, mint a fagyosszentekhez. Zsófia is hozhat esőt és hideget, névnapján gyakran hidegebb az időjárás még az előző napokénál is.

Nyitra vidékén a fagyosszentek hideg időjárása ellen a szőlőhegyeken tüzet gyújtottak, és a füsttel védték a szőlő fiatal hajtásait, virágait. A magyar néphit sok helyen megjelenő mozzanata volt, hogy a babot és a borsót a fagyosszentek után ültették, hogy a hideg ne tegyen kárt ezeknek a kerti növényeknek a termésében.

Május 25-e, Orbán napja a szőlőtermeléshez kapcsolódik, a néphagyományban Orbán a szőlő védőszentje. Szobrát gyakran a szőlőben állították fel. Orbán jelképe a kehely, amely a szőlőtermesztéshez és borhoz kapcsolódó más mesterségek, a kádárság és a kocsmárosság jelképe is.

Orbán is fagyosszent, aki hozhat szokatlanul hideget még május végén is. A szőlősgazdák május 25-én tüzet raktak a szőlőben, és Orbánhoz imádkoztak, hogy ne legyen fagy azon az éjjelen. Ha Orbán szép időt hozott, szobrát megkoszorúzták, virággal díszítették, és borral megöntözték. Ha kemény fagy volt Orbán éjjelén, a szobrát kövekkel dobálták, vagy bottal ütötték a hátát.

Az idei hűvös májust a fagyosszentek hozták? A népi hiedelem minden bizonnyal Pongrác, Szerván, Bonifác, Zsófia és Orbán napján tapasztalt hideg időjárással is magyarázta az azévi termés mennyiségét és minőségét. Idén a sok esővíz tett nagyobb károkat a mezőgazdaságban, de meglehet, hogy a fagyosszentek puttonyában hozott hideg is oka volt ennek.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2022.11.28.    15


Szent Mihály hava

Huszár Ágnes

Szeptember hónapját Szent Mihály havának is nevezzük. (Ünnepek és szokások)

2022.9.20.    17


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2022.1.15.    8


Tavaszelő magyar népszokásai

Huszár Ágnes

Márciusban, azaz Tavaszelő idején, számos alkalom nyílik az időjárás-jóslásra.

2017.3.10.    22


Vendel és Dömötör

Huszár Ágnes

Az októberi névnapok között két, ritkán hallott keresztnév ünnepe is szerepel.

2010.10.20.    1


Szent György hava

Huszár Ágnes

Az április hónapot Szent György havának nevezik. Sárkányölő Szent György napján, április 24-én történt az állatok első kihajtása.

2010.4.24.   

A rovat további cikkei

Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2022.11.10.    27


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2022.10.31.    44


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2020.12.31.    31


Márton-napi vígságok

Madarász Ildikó

Márton napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással, különleges ételekkel és újborral ünnepelt nap.

2020.11.11.    13


A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2020.6.23.   


Az én karácsonyom

Póda Erzsébet

Úgy emlékszem, gyerekkoromban mindig derékig vagy nyakig érő hó hullott karácsony napján...

2019.12.23.    31