Májusi hideg a fagyosszentek puttonyában


Huszár Ágnes  2010.5.27. 13:23

A mondás szerint a májusi eső aranyat ér.

A szokatlanul hűvös májust és a szürke, hosszú esős napokat melyik népi időjárásjóslások jelezhették előre? Ritkán hallott névnapokra bukkanunk, ha a májusi népi hiedelmeket olvasgatjuk. Flórián, Pongrác, Szervác, Bonifác és Orbán ünnepli pünkösd havában a névnapját. Május egyetlen női névnapja, melyhez hiedelmek kapcsolódnak: Zsófia.

Május 4-ére esett Flórián névnapja, ami annyit jelent virágos. A latin eredetű név női megfelelője Flóra. Szent Flórián magas rangú katonatiszti család sarja volt, aki a 3. században császári sereg tisztjeként harcolt. 304-ben szenvedett vértanúságot, mikor keresztény hitre tért, ezért katonatársai egy folyó vizébe dobták.

A magyar néphitben a tűzoltók és a kéményseprők védőszentje, több csallóközi faluban máig megtalálható Szent Flórián szobra. Szobrát a faluvégi utakon állították föl, vagy a házak tűzfalára helyezték, hogy a szent megóvja a falut és a házat a tűztől. A legenda szerint gyermekkorában Szent Flórián imádságára kialudtak egy égő ház lángjai.

A tavaszi veteményezés során a népi életben figyeltek arra, hogy Flórán napján ültessék a kukoricát, mert az ekkor vetett kukorica gazdag termést hozott. A melegedő időjárás és az ekkor lehullott eső kedvezett a kerti és mezőgazdasági veteményeknek.

Május közepén a fagyosszentek névnapját ünnepeltük, melyek a népi életben a tavasz félve figyelt napjai voltak. Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.) ókeresztény vértanúk voltak, akik a hitükért haltak meg. Névnapjukhoz az az évszázados népi megfigyelés kötődik, hogy május közepén a tavaszi meleg időjárás hidegre fordulhat, gyakran fagyot hozhat. Sokszor nagy károkat okozva a fiatal vetésben, a sarjadó rügyekben és a virágzó gyümölcsfákban.

Szent Pongrác 304-ben szenvedett vértanúságot, mivel áttért a keresztény hitre. Szent Szervác felszabadított rabszolgából lett keresztény hitű ember, később püspök. Szent Bonifác előkelő angol család tagjából lett bencés rendi szerzetes. A germán törzsek körében hittérítőként élt, és 755-ben szenvedett vértanúságot.

A májusi női névnapok közül Zsófia napjához, május 15-éhez fűződnek olyan hiedelmek, mint a fagyosszentekhez. Zsófia is hozhat esőt és hideget, névnapján gyakran hidegebb az időjárás még az előző napokénál is.

Nyitra vidékén a fagyosszentek hideg időjárása ellen a szőlőhegyeken tüzet gyújtottak, és a füsttel védték a szőlő fiatal hajtásait, virágait. A magyar néphit sok helyen megjelenő mozzanata volt, hogy a babot és a borsót a fagyosszentek után ültették, hogy a hideg ne tegyen kárt ezeknek a kerti növényeknek a termésében.

Május 25-e, Orbán napja a szőlőtermeléshez kapcsolódik, a néphagyományban Orbán a szőlő védőszentje. Szobrát gyakran a szőlőben állították fel. Orbán jelképe a kehely, amely a szőlőtermesztéshez és borhoz kapcsolódó más mesterségek, a kádárság és a kocsmárosság jelképe is.

Orbán is fagyosszent, aki hozhat szokatlanul hideget még május végén is. A szőlősgazdák május 25-én tüzet raktak a szőlőben, és Orbánhoz imádkoztak, hogy ne legyen fagy azon az éjjelen. Ha Orbán szép időt hozott, szobrát megkoszorúzták, virággal díszítették, és borral megöntözték. Ha kemény fagy volt Orbán éjjelén, a szobrát kövekkel dobálták, vagy bottal ütötték a hátát.

Az idei hűvös májust a fagyosszentek hozták? A népi hiedelem minden bizonnyal Pongrác, Szerván, Bonifác, Zsófia és Orbán napján tapasztalt hideg időjárással is magyarázta az azévi termés mennyiségét és minőségét. Idén a sok esővíz tett nagyobb károkat a mezőgazdaságban, de meglehet, hogy a fagyosszentek puttonyában hozott hideg is oka volt ennek.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tavaszelő magyar népszokásai

Huszár Ágnes

Márciusban, azaz Tavaszelő idején, számos alkalom nyílik az időjárás-jóslásra.

2017.3.10.    22


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2017.1.4.    4


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2016.12.23.  2    32


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2016.12.5.    33


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2016.11.30.    15


Őszi Mária-ünnepek

Huszár Ágnes

A hagyományos paraszti felfogás szerint az év jeles napjai a közösség ünnepei voltak.

2016.9.9.    12

A rovat további cikkei

Nők az 1848-as szabadságharcban

Száz Ildikó

Nők varrták és tűzték ki az első nemzeti színű kokárdát a 19. század forradalmi eseményeiben.

2017.3.15.    191


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2017.1.1.    27


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2016.12.8.    3


Téli ajtódísz

Oriskó Renáta

Az évszakok váltakozása mindig jó apropó arra, hogy új köntösbe öltöztessük a lakásunkat, ezzel bent is megteremtve és felidézve az évszak hangulatát.

2016.12.2.    8


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2016.12.1.    19