Összegzések ideje


Nagy Csivre Katalin  2014.12.9. 3:15

Lassan megszokjuk a gyorsan elröppenő nappalokat, az egyre hosszabbodó estéket: közeleg az ünnep.

Lassan megszokjuk a gyorsan elröppenő nappalokat, az egyre hosszabbodó estéket. Lassan felgyúlnak a fények, csillogó díszbe öltöztetik a várost, és a házak ablakait. Az ünnep előjelei integetnek felénk halk csengettyűkben, hulló hópehelyben, csillogó-villogó pompában.

Valami várakozó hangulat lengedezi körül az embert.
Várakozás.
Igen, advent ideje a várakozás ideje. Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét. Egy régi hagyomány szerint az adventi koszorú négy gyertyája a négy angyal eljövetelét illetve azok üzenetét közvetíti a negyedik vasárnapot követő hétig, ami a beteljesedés, az ünnepek ünnepe. A karácsony. Ezidőtájt valami fontos üzenetet kellene meghallani. Ahogy a külső fények, a csillogó díszítések, az egyre feltűnőbb ragyogás körülvesz minket az utcákon, tereken, úgy kellene ünnepi hangulatba öltöztetni, békével, nyugalommal, világossággal a lelkünket, szellemünket. Amikor az adventi koszorúnkon a gyertya lángja fellobban úgy lobbanjon bennünk az az áldott pillanat, amikor elnyugszunk, elcsendesedünk. Várakozóan, hallgatva, tele reményekkel.

A kedves olvasóm felteheti a kérdést: van ilyen? A kedves olvasóm erre a válasz maga. Nagy a csend.

Év vége fele haladva, egyre hullanak a naptár lapjai, és már csak napok maradtak az idei évből. Ez az alkalom a szokásos összegzések ideje is. A belső figyelemnek és fegyelemnek kedvez az időszak, és nem az év végi hajrának, az ajándékok utáni hajszának, és a tömött bevásárlóközpontokban való tolongásnak. Ugye, ismerős a kép: a nagy bevásárlóközpont kígyózó soraiban egymást löki vesén és türelmetlenül tapos a másik lábára az emberfia. A szeretet ünnepét várva – miközben a hangszóró békés, jól ismert ünnepi zenét hallat.

Valóban ennyi jut nekünk?
Valóban ezt akarjuk?
Kitüntetett figyelmet kap a nyüzsgés, a futkosás, a készülődés, az ajándékozás, akciós vásárlás. Ennél már csak az lehet kitüntetőbb, ha magamat ünneplem az általam ajándékozott ajándékokban. Én-én-én. Kinek, mit, mennyiért vettem. Drága árat fizetünk szeretteink tiszteletért és a szeretetért. Egyre drágábbat. Micsoda alakoskodás és képmutatás a szeretet ünnepe kapcsán!

Módszeresen ostromoljuk az üzleteket, súroljuk a lakást, hogy majd a nagy napon hullafáradtan, feszített idegzettel, borús hangulattal omoljunk össze a díszes fa alatt. Így telik egy átlagos család átlagos karácsonya. Való átélés és megértés nélkül.

December. A gyorsan és fakón múló nappalok sietve elkotródnak, s helyet adnak a hosszú éjszakáknak. Csontig ható széllel, fagyos hideggel kopog a tél. Jó lenne megmelegedni. Nyugalomban. Magányban elmondott, egyszerű imádsággal ünnepelni, befelé hallgató sürgetéssel, reményekkel, szeretteink körében. Parádés, hangos, nyüzsgő tűzijáték helyett. Mert akkor oda bizony nem fér be az ünnep. Nem eszik velünk egy asztalnál a békés derű és nyugalom.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28


Életünk advent idején 3.

Kiss Adrienn Éva

Advent harmadik hetéhez érkeztünk, egyre közelednek az ünnepek. A karácsony hangulata mézeskalács illatával, forralt boros mámorával, csengőszóval hívogat már.

2014.12.15.    14


Karácsonyi meghittség?

Haizok Melinda

Az elmúlt napok tapasztalatai (és még csak december második hete van) nem éppen azt mutatják, hogy a szeretet ünnepére készülünk.

2014.12.12.    2

A rovat további cikkei

Szent Mihály hava

Huszár Ágnes

Szeptember hónapját Szent Mihály havának is nevezzük. (Ünnepek és szokások)

2020.9.23.    17


Őszi Mária-ünnepek

Huszár Ágnes

A hagyományos paraszti felfogás szerint az év jeles napjai a közösség ünnepei voltak.

2020.9.9.  1    12


A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2020.6.23.   


A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Egy ideje a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradtak, hiszen sokan inkább kirándulni mentek.

2020.4.9.    59


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2020.1.14.    8


Az én karácsonyom

Póda Erzsébet

Úgy emlékszem, gyerekkoromban mindig derékig vagy nyakig érő hó hullott karácsony napján...

2019.12.23.    31