Ünnepek, hagyományok Angliában 3.


Orbán Viktória  2009.12.16. 6:27

Közeledik az év egyik legszebb ünnepe, a karácsony, melyet természetesen az angolok is ünnepelnek.

Angliának is megvannak a saját karácsonyi hagyományai ugyanúgy, mint a karácsony főbb mozzanatai, melyek közösek számos más országéval. Ilyen például, az adventi koszorú, vagy a karácsonyfa állítás.

Most azt szeretném bemutatni, hogy miként ünnepli a karácsonyt maga a főváros, London.

Londonban már november közepén kigyúlnak a karácsonyi fények, és minden üzlet, utca karácsonyi díszben pompázik. Ilyenkor érdemes ellátogatni a főbb bevásárló utcákba, mint például az Oxford Street, és megcsodálni a csodálatos utcai fényeket, na meg a különböző üzletek kivilágításait. Egy csapásra karácsonyi hangulatban érezhetjük magunkat!

November közepétől január elejéig London rengeteg nevezetessége mellett jégkorcsolya pályát állít fel. A korcsolyázás szerelmesei élvezhetik a jeget, a Tower Bridge lábánál, a Természettörténeti Múzeum csodálatos épülete mellett és még számos helyen. Mindezek persze még szebbek este, amikor kigyúlnak a fények. Londonnak is van saját karácsonyfája, melyet minden évben az egyik legszebb és legforgalmasabb terén, a Trafalgar Square-en állítanak fel. A fenyőfa nem is akárhonnan, hanem Norvégiából érkezik! Tudni kell ugyanis, hogy a norvégok, hálájuk kifejezéseként (az angolok II. világháborúban nyújtott segítségükért) küldenek fenyőfát az angol fővárosnak, minden évben, 1947 óta. A fa általában 20 méter magas és 50-60 éves. A fenyőfa január 6-ig látható a téren.

Természetesen találkozhatunk a Télapóval is. November közepétől december 24-ig rengeteg helyen, áruházakban, összefuthatunk vele, és az ölébe ülve elmondhatjuk neki, mint szeretnénk kapni ajándékba. Decemberben rengeteg vásárt tartanak egész Londonban, ahol mindenféle karácsonyi dolgot lehet venni. Még ha nem is veszünk semmit, a hangulat miatt érdemes meglátogatni ezeket a helyeket.

Az Angol Nemzeti Balett is gyönyörű eladásokkal kedveskedik az érdeklődőknek, melyek látogatása nagyon népszerű az angolok körében.

Minden decemberben megrendezik a „Karácsony puding verseny”-t is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az emberek különféle karácsonyi jelmezekbe öltöznek, és a kijelölt pályán futnak a cél felé, a kezükben egy karácsonyi pudingot egyensúlyozva. Akadályok is vannak, amiket ki kell kerülniük, mint például liszttel töltött lufikat – hogy még viccesebb legyen az esemény. A karácsony pudingról, vagyis „Christmas Pudding”-ról azt kell tudni, hogy hagyományos karácsonyi desszert Angliában. Mindenféle aszalt gyümölcs van benne, néha még brandy is.

A templomokban, tereken karácsonyi ének hallható, különböző kórusoktól, akik a befolyt pénzt jótékonyságra fordítják. Énekesekkel találkozhatunk például a St. Paul katedrálisnál, vagy éppen a Trafalgar téren, a karácsonyfánál.

Kedvencem a Hyde Parkban megrendezésre kerülő „Winter Wonderland” vagyis „Tél Csodaország”. Ennek még nincs olyan nagy hagyománya, mint a fentieknek, idén rendezték meg ugyanis harmadik alkalommal. Van ott jégkorcsolya pálya, karácsonyi vásár osztrák (alpesi) hangulatban, karácsonyi cirkusz, Télapó Birodalma, és egy rengeteg étel- és italárus meg mindenféle hinták felnőtteknek és gyerekeknek. Vehetünk forralt bort, mézeskalácsot, forró csokit, palacsintát, sült kolbászt és egyéb frissen sült ételeket, meg mindenféle cukrot, csokit, karácsonyi édességet és kellékeket. Este nagyon szép, hiszen ki van világítva minden, és nagy karácsonyfa is pompázik ott. Az egész rendkívül hangulatos. Érdemes meglátogatni.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ünnepek, hagyományok Angliában 6.

Orbán Viktória

Szent György napja Angliában nemzeti ünnep.

2010.4.18.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 5.

Orbán Viktória

Elérkezett a keresztények egyik legszentebb ünnepe, a húsvét.

2010.4.1.  3    8


Ünnepek, hagyományok Angliában 4.

Orbán Viktória

Shrove Tuesday azazhogy Pancake Day.

2010.2.20.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 2.

Orbán Viktória

Egyszerűen, csak az Emlék(ezés) Napjának, angolul Remembrance Day-nek vagy Poppy Day-nek (kokárda) nevezik november 11-ét az Egyesült Királyságban.

2009.11.22.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 1.

Orbán Viktória

Sorozatunkban a szigetország érdekességeit mutatjuk be.

2009.11.13.  4   

A rovat további cikkei

A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2024.6.20.   


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34