A bogáncsvirág hazája


Orbán Erika  2006.1.31. 16:39

Skócia -- ködborított völgyek, fantasztikus színek, erdők, lápok mélyén rejtőző mesebeli manók és tündérek, csodás melódiákat zümmögő dudák…

Skócia, mondjuk, s becsukott szempilláink mögött feltűnnek a ködborított völgyekben legelésző birkák és szarvasmarhák csoportjai, „Mary Queen of Scotch” azaz Skóciai Stuart Mária – halljuk, és fülünkben felhangzik a „pibroch”, a dudák siránkozó-zümmögő panaszos éneke.

Ebben az országban, az óceáni klíma miatt sok a csapadék, ami kedvez a rétek, lápok kialakulásának különösen a Felföldön. És a réteken, lápokon, de a városi kertekben is megtalálható Skócia jelképe, a bogáncsvirág.

Hát, ide indulok én, hogy megismerkedjem ezzel a gyönyörű országgal, és hogy önkéntesként dolgozzam, a Skót Költők Könyvtárában. Az edinburghi reptéren, az egyik könyvtáros, Penny és a férje vár. Egy finom ebéd után, amiről még ma sem tudom pontosan mi is volt, elvisznek a város másik végébe, egy csendes utcába, ahol Jean az 5W edinburghi csoportvezetője él, s aki szállást ad nekem 3 hétre!Késő délután van, mire Jean-hoz érünk, így a városnézés másnapra marad.

Másnap reggel ragyogó napsütéssel ébreszt. Gyalog indulunk útnak, s Jean elkalauzol leendő munkahelyemre. A könyvtár az óváros kellős-közepén, egy sikátorban van, s vasárnap lévén, zárva. A csendes utcát ódon házak szegélyezik, senki meg nem mondaná, hogy mögöttük modern épületek -- mint a könyvtár is --, rejtőznek. A csupa fa könyvtárépületet, ami 90%-ban természetes fényt kap, Malcolm Fraser tervezte.

Edinburgh, amúgy, vulkáni eredetű kőzetekből álló dombok oldalához tapad. A legelső, ami az utazónak szembe tűnik; az Óvárosban lévő hegycsúcson magasodó vár, mely a város szinte minden részéről látható. A történelmi városrész, a vár és a Holyroodhouse Palota között terül el. A várba vezető sétány az esplande, évszázadokon keresztül kivégzések és megcsonkítások színhelye volt. Ma e rossz emlékű helyen tartják a méltán népszerű Military Tattoo-t, a katonai parádét. A vár királyi lakrészében, a Royal Apartments egyik szobájában vajúdott Stuart Mária a későbbi VI Jakabbal, aki Anglia első Stuart-házi királya lett. Érdemes egy pillantást vetnünk a gyönyörű koronázási ékszerekre is – köztük a híres Szent Kő (Stone of Destiny), amely csupán a kilencvenes évek végén került vissza eredeti tulajdonosához, a skótokhoz. Majd a várból kifele menet a 15. században öntött ágyúra a Mons Meg-re, ami korának legnagyobb fegyvere volt.

A történelmi városrész végén magasodik a Holyroodhouse Palota, a királynő hivatalos skóciai rezidenciája mind a mai napig. Őfelsége júniusban és július elején gyakran tartózkodik itt, ekkor sajnos lezárják a nagyközönség elől. Sajnos, én sem tudtam bemenni. Cserébe meglátogattam a St.Giles’ katedrálist, amit egyszerű templomként 1124-53 között építettek és csupán az 1633-as év hozta meg számára a katedrális címet. Monumentális épület, belépvén az embert szinte „megcsapja” a történelem szele. A templomnak van egy csöppnyi kápolnája, a neve: Bogáncsvirág, és itt avatják fel minden évben a Bogáncsvirág-rend lovagjait. A kápolnát belülről gyönyörű tölgyfafaragás díszíti, mintha csipkével lenne borítva az egész. S ennek a csipkének a tetején az angyalok nem a harsonát fújják, hanem a dudát. Hiába, na! Skóciában vagyunk!

Számomra a másik feledhetetlen élmény a királyi jacht, a Britannia látványa. Fenntartását már a királyi család sem tudta finanszírozni, de eladni, vagy -- uram bocsá’ -- átengedni az enyészetnek nem akarták, így turista látványosság lett belőle a kikötőben. Az utolsó hely, ami Edinburgh-ból nagyon a szívemhez nőtt: az Bobby bárja. Érdekessége talán a nevében rejlik: ugyanis egy Bobby nevű kutyáról kapta. Bobby, miután gazdája eltávozott az élők sorából, még 14 évig őrizte a sírját, remélvén, hogy egykori szeretett embere visszatér. De az évek teltek, s Bobby végelgyengülésben kimúlt. Kedves gazdája mellé temették el, róla kapta nevét a bár. Bobby-nak egyébként szobra is van a városban, sőt egy templom is büszkén viseli nevét, ami a mai Edinburgh-ban a hűség jelképévé vált.

Az utolsó két napot is Jean-nal töltöttem Edinburghban, ez alatt szerveztünk egy 5W-s találkozót, egy gyönyörű szálloda még gyönyörűbb éttermében, szendvicseket majszoltunk és tejes teát ittunk. Az elutazásom előtti este, pedig Judy, az 5W egy másik tagja meghívott magához vacsorára. Busszal mentem a város másik végébe, már sötét volt és esett az eső, de a vacsora nagyon finom volt, s Judy a kedvemért még magyar vörösbort is szerzett!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A világ végén

Orbán Erika

A Brit-szigetek egyik fantasztikus helye a gyönyörű Cornwall félsziget.

2006.3.12.   


Felföldi kalandok

Orbán Erika

Az írás szerzője tagja az 5W nemzetközi szervezetnek. Ezúttal a skóciai Felföldről és Loch Ness-ről ír.

2006.2.13.   


Mások megismerése izgalmas dolog

Orbán Erika

Beszélgetés Frances Alexanderrel, a Women Welcome Women World Wide (5W) alapítójával.

2006.1.16.   


A legjobb útlevél

Orbán Erika

Egy nemzetközi nőszervezetet tagjai „cserekirándulókként”, a világot beutazva, ismerkednek meg egymással.

2006.1.9.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.