A cseh sörkultúra (1)


Pénzes Tímea  2012.5.24. 5:11

Csehország méltán híres söreiről, és még a legeldugottabb szegleteiben is rábukkanunk hangulatos vendéglőkre és sörözőkre.

Csehország méltán híres söreiről, és még a legeldugottabb szegleteiben is rábukkanunk hangulatos vendéglőkre és sörözőkre, melyekben a vendég asztaláról nem hiányozhat a frissen habzó sör. A világos sörökön kívül számos vendéglő kínál barna (csehül fekete) és vörös sört, vagy világos és barna sörből készült ún. vágott sört (řezané pivo). De bármilyen örömteli tevékenység is maga a sörözés, befejezése nem mindig jelent egyszerű feladatot. Főként a turistavendéglőkben, mivel amint kihörpintettük korsónkból az utolsó kortyot, máris ott landol előttünk az újabb adag. Így hát nem egyszerű feladatnak néz elébe a kedves turista, mivel gyakran még az egyértelműnek vélt jelzés sem elegendő ahhoz, hogy visszafogja a sürgölődő pincéreket.

A két világhírű sörvárosban, Pilzenben (Plzeň) és České Budějovicében működő nagynevű sörfőzdék mellett, ahol hosszú évszázadok óta készül a kiváló alapanyagok és a serfőző mesterek tudásának kombinálásából előállított finom sör, mintegy száztíz kisebb sörgyárat tartanak számon Csehországban. A házi söröket gyártó, többnyire családi tulajdonban lévő minisörfőzdék sörei abban különböznek a hagyományos söröktől, hogy az átlagosnál több vagy kevesebb fokkal rendelkeznek. Vagy pedig az egészségesebbnek titulált, sörélesztőt tartalmazó, szűretlen söröket kínálják fogyasztásra, amelyek – ahogy nevük is utal rá – nem esnek át a végső szűrésen.

De a sör nemcsak önmagában, hanem ételek hozzávalójaként sem megvetendő. A minisörfőzdék melletti éttermekben sört használnak a káposztaleves, a pisztráng vagy a csülök elkészítéséhez. Egyik legismertebb sörös étel a helyi pörkölt, a pivovarský guláš, amely többek közt megkóstolható a neves díjakat begyűjtő prágai Bašta sörfőzde mellett működő U Bansethů étteremben, vagy a Chodovar névre hallgató családi sörfőzdében Chodová Planán, ahol még a palacsintát is sörlekvárral (pivný džem) töltik meg.

De a sört nemcsak ehető és iható formában fogyaszthatjuk, hanem meg is fürödhetünk benne. Regeneráló és relaxációs hatású sörfürdőt kínál ugyanis a Chodovar sörfőzde, ahol megmerülhetünk a B-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag aranyszínű folyadékban. De sörfürdőt otthon is vehetünk a Manufaktura sörkozmetika termékei jóvoltából: kényeztethetjük vele bőrünket és hajunkat, vásárolhatunk akár söralapú tusfürdőt, sampont vagy szappant. De nemcsak elkészítési, hanem felszolgálási ötletekből sincs hiány: a prágai Výtopna (Fűtőház) étteremben kisvonattal szállítják síneken a megrendelő elé a sört.

Ha számtalan sör közül szeretnénk választani, érdemes betérnünk a Prague Beer Museumba, amely arról híres, hogy a komlóaroma mellett banán-, vanília-, karamell- és egyéb gyümölcs- illetve fűszerízt is felfedezhetünk szűrt és szűretlen söreikben. És ha nagyobb társaságra és még nagyobb választékra vágyunk, a világ minden tájáról érkező sorstársainkkal együtt élvezhetjük a cseh nedűt a májusban kezdődő Cseh Sörfesztiválon (Český pivní festival), ahol kétszáz felszolgáló hordja népviseletben a hetvenféle sört.

Hol a széles választékért, hol a söröző hangulatért, hol a múltjáért térünk be egy-egy sörözőbe. Amelyek méretben is különböznek egymástól: a turisták körében közkedvelt, tangóharmonikásoktól vagy egész fúvószenekartól hangos U Fleků söröző több különböző díszítésű és hangulatú helyiséggel, és egy nagy udvarral fogadja vendégeit, de tágasnak nevezhető a Medvebocshoz (U Medvídku) söröző is, azonban Hrabal kedvelt sörözője, a délután háromkor nyitó Aranytigrishez (U Zlatého Tygra) nem a nagy termeiről híres.

Bóklászhatunk Prágában a központi területeken, az Óvárosban vagy az Újvárosban, lépten-nyomon sörözőkbe botlunk. Még a Prágai Vár szomszédságában, a pompás Loreto téren is nyílt vendéglő, a Fekete Ökörhöz (U Černého vola), amely idehaza is népes rajongótábornak örvend. Erről tanúskodik a Fekete Ökör Baráti Kör is. A kisoldali (Malá strana) éttermekbe, többek közt az imént említettbe járt Radko Pytlík is, Bohumil Hrabal életének jó ismerője, aki a prágai vendéglőkről összegyűjtött tapasztalatát könyv formájában is megjelentette (Radko Pytlík: Ve stínu pípy, Emporius, 1996). Társaival kialakítottak egy sörútvonalat, az Ökörtől kezdve végig a városon, érintve többek közt az U dvou slunců éttermet, melynek mosdójából nyílt a legszebb kilátás a kisoldali háztetőkre.

A Radko Pytlíkkel készített interjúból (Hospoda byla u nás kulturní fenomén) kiderül a sokak által közismert tény, hogy a csehek a németektől vagy a magyaroktól eltérően nem előkelő szalonokban vagy nemesi palotákban művelték a politikát, hanem a füstös kocsmákban. Jiří Leschtina riporter megkérdezte Radko Pytlíktől, nem fájlalja-e, hogy az egykor híres vendéglők steril turistahelyekké váltak. Pytlík bevallja, azt inkább fájlalja, hogy a hangulattal együtt a jeles sörözői egyéniségek is eltűntek. Az improvizáció és inspiráció helyszíneit, ahol egykor a cseh értelmiségiek találkozgattak, manapság gyakran a turisták uralják. Például a Švejkkel fémjelzett Kehelyhez (U Kalicha) sörzarándokhellyé, idegenforgalmi látványossággá lett. A Fekete Ökörhöz egykori hangulatát azonban igyekeznek megmenteni a tulajdonossá vált törzsvendégek, akiknek minden bizonnyal sikerül elérniük, hogy kedvenc vendéglőjüket ne alakítsák át hangulattalan, drága sztárvendéglővé.

Ma a cseh értelmiségiek sörtúráitól eltérő sörözőtúrán vehetnek részt a turisták: az esténként hat órakor kezdődő, négy órán át tartó Beer Tour nevű kocsmafelfedező körúton. Azonban a szervezett és szervezetlen cseh sörturizmus a helyieknek nincs minden esetben az ínyére. Bár számtalan söröző szolgálja a szomjas torkokat és ebből kifolyólag kortyolgathatják a finomabbnál finomabb hazai söröket, arra panaszkodnak, hogy egy hirtelen támadt ötlettől vezérelve nem térhetnek be a prágai sörözőkbe, mivel azokat elfoglalták a külföldi turisták. A cseh ivóközösség lassan teljesen kiszorul a sörözőkből, és csak foglalás esetén tud helyet foglalni a nevesebb vendéglők, sörözők asztalainál.

P. S.: A cseh kocsmográfia magyar nyelven is gazdag szakirodalommal rendelkezik. Ha szeretnénk többet megtudni sörözőkről, sörfőzdékről, történelmükről és törzsvendégeikről, vegyük kézbe a Prágai sörkalauz (Kelenföld Kiadó 1989), a Sörmentén Csehország (Hibernia Nova Kiadó, 2007), a Prágai kocsmakalauz (Alinea Kiadó 2008) vagy a Sörmentén Prága (Hibernia Nova Kiadó, 2009) című sörkalauzokat.Felhasznált irodalom:

Jiří Leschtina. Hospoda byla u nás kulturní fenomén (Beszélgetés Radko Pytlíkkel). In: http://life.ihned.cz/jidlo/c1-55108840-po-trech-pivech-idiot-po-desiti-genius, 2012.04.01.
Pavel Kočička. Na výletě za malými pivovary. In: http://life.ihned.cz/c1-52136600-na-vylete-za-pivovary, 2011. 01.07.

A szerző felvételei

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A cseh sörkultúra (2)

Pénzes Tímea

Kóstoljuk végig a söröket és a sörételeket, illetve vegyünk egy jó kis sörfürdőt!

2012.5.31.    5


Prága

Wolner Annamária

Sokféle titkot rejt. Akár egy idős hölgy, aki régimódi kalapja és földig érő posztókabátja alatt hordja a történeteit.

2012.5.14.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.