érzés! "> érzés! ">

A múzeumban 6.


Póda Erzsébet  2007.7.9. 9:52

Fogadjunk, hogy életünk legfantasztikusabb élménye a "Most teljesül az álmom!" érzés!

Felvirrad a vasárnap. Csendesebb, mint a többi nap, az utcán nem zúg annyi autó, mint egyébként. Jó sokáig hentergünk az ágyban, senkinek sem akarózik felkelni. Lassan indul a nap. Toastot reggelizünk, és avokádót is kérek hozzá. Barátnőm csak a kedvemért vett négy darabot. Azt mondja, ha már ilyen jó étvággyal eszem, ő is kér egy szeletet belőle, bár nem szereti. Megkóstolja, és konstatálja, hogy ezentúl sem lesz a kedvence.

Ugyancsak lassan elkészülődünk. Ma metrózni fogunk. A belvárosba megyünk, a Manchester Museumba. Régi vágyam, hogy meglátogassam! Az égen nagy felhők úszkálnak, úgy tűnik, ezen a napon is esni fog, egyelőre azonban hol süt a nap, hol eltakarja egy-egy nagy felhő.

Külszíni metróval megyünk a városközpontba. A Library-nél leszállunk, átmegyünk az út túlsó oldalára, és elkezdjük keresni a múzeumot. Barátnőm még sose látogatta meg, így találomra rójuk az utat. Pontosabban, előzőleg megnézte a várostérképen. Gyalogolunk vagy tizenöt percet, közben élvezzük a vasárnap délelőtti város hangulatát. Kevesen vannak az utcán. Többnyire magányosan igyekvő emberek. Az egyik sarki kávézónál szemtanúi lehetünk, amint megismerkedik egymással egy afrikai származású fiatalember és egy ázsiai származású csinos lány. Barátnőmmel egymásra mosolygunk. Így megy ez a nagyvárosokban…

Végre megtaláljuk a múzeumot! Megdobban a szívem, és jó turista módjára a bejárat előtt lefényképezkedem. Az épületbe lépve elönt az álmom teljesülése érzés. Amikor évekkel ezelőtt elolvastam Rosalie David Vallanak a múmiák című könyvét, hevesen vágyakoztam arra, hogy ezt a múzeumot a saját szememmel is láthassam. Akkor még nem tudtam, hogy ez az álmom is teljesülni fog. Viszont magamban erősen elhatároztam, hogy a Manchester Musuemot legalább egyszer ebben az életemben látni fogom. Most itt állok a barátnőmmel, és lassan elindulunk az egyiptomi részleg felé. Hatalmába kerít az a furcsa hangulat, amely minden múzeumba lépéskor magával ragad. Régi korok megfejthetetlen üzenetei várnak rám…

Rosalie David professzorasszony a Manchesteri Múmia Projekt megalapítója. A projektben a múzeum raktárában lévő egyiptomi múmiákat vizsgálták minden lehetséges módszerrel: ők voltak, akik elsőként CT vizsgálatot is alkalmaztak. A tudóscsoport „faggatta” a múmiákat -- és a múmiák „vallottak”. A projekt eredményeként megállapíthatták a több ezer évvel ezelőtt elhunyt egyiptomi emberek, gyerekek, fiatalok és idősebbek, betegségeit, haláluk okát, sőt az arcukat is sikerült rekonstruálni. Fantasztikus érzés lehetett a kutatók számára meglátni annak a múmiának az „élő” arcát, akiről a vizsgálat során már annyi mindent megtudtak!

A sok-sok egyiptomi használati és rituális tárgy, az amulettek és ushébtik látványa megint elgyöngít – mint mindig… A nagyterembe lépve az első vitrinben a két rejtélyes fivér, a Középbirodalomból származó Hnumnaht és Nahtanh csontváza. A csontvázak, csalódottságomra, ma már nem a könyvben közölt fénykép szerint vannak kiállítva. De így is lenyűgöző látványt nyújtanak – és felismerhető az idősebb testvér előreugró fogairól. A tudósok a mai napig nem tudták kideríteni, valóban testvérekről van-e szó vagy sem. A sírfelirat szerint fivérek. A tudományos vizsgálat viszont annyit derített ki róluk, hogy harminc év korkülönbség van köztük, és a koponyavizsgálat is jelentős különbségeket mutat. Hnumnaht koponyája negrid, míg a fiatalabb „fivéré”, Nahtanhé, nem negrid típusú. Rosalie David szerint egy napon a DNS-vizsgálat segítségével talán majd kiderül az igazság.

Újabb álmom teljesülése után a museum-shop polcait járjuk körbe, és veszek magamnak egy udzset-szemet, hadd legyen, ami vigyázzon rám!

Kicsit megilletődve hagyom el a múzeumot. Barátnőm a város központjába kalauzol. Útközben sikerült kizökkennem az „ókori” hangulatból – fiam ugyanis esemesben közvetíti nekem a Forma 1-es futam aktuális eredményeit. Izgulok, hogy a kedvencem nyerjen. És ezúttal ez is bejön! Míg a híres Mr. Thomas Chop House-ban iszogatjuk a fél pint barna sörünket, kedvenc autóversenyzőm ezen a napon elsőként ér célba!

Odakint zuhog az eső, idebent fülledt a levegő – mégis minden olyan szép és jó! A legszívesebben megállítanám az időt, hogy sokáig tartson ez a kellemes érzés. De mivel ez lehetetlen, úgy döntök, tartalékolom a jókedvet, meg az energiát, hadd legyen miből merítenem rosszabbul sikerült napjaimon!

És ekkor még nem tudom, milyen meglepetés vár rám aznap este!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Manchesterben jártam 8.

Póda Erzsébet

Felvirradt manchesteri kiruccanásom utolsó napja.

2007.8.21.   


Focimeccs, koncert, dübörgés, taps 7.

Póda Erzsébet

Nem kell félni a 13-as számtól! Nekem eddig csak szerencsét hozott.

2007.8.7.   


A tengerpart 5.

Póda Erzsébet

Nem árt, ha az ember gumicsizmával készül a tengerpartra. Esőben vagy téli időben kifejezetten hasznos.

2007.6.21.   


A walesi tartomány 4.

Póda Erzsébet

Van egy ismerősöm, aki nem is tudta, hogy Wales-ben welsziül beszélnek.

2007.6.15.   


Egy este a centre-ben 3.

Póda Erzsébet

Még az unalmas idegen is képes segíteni nekünk abban, hogy aktivizáljuk idegennyelvtudásunkat.

2007.6.6.   


Leszállás, elszállásolás 2.

Póda Erzsébet

Hiedelmeink nem minden esetben megdönthetetlenek. Időnként kiderül róluk, hogy semmi közük a valósághoz.

2007.6.1.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.