Felföldi kalandok


Orbán Erika  2006.2.13. 20:19

Az írás szerzője tagja az 5W nemzetközi szervezetnek. Ezúttal a skóciai Felföldről és Loch Ness-ről ír.

Edinburgh-t észak felé hagyom el, átkelek a Forth 1964-ben épült hídján. A kis tengeröböl álomszép vizét sok-sok fehér vitorlás pettyezi. Ahogy átérek a hídon, máris a Felföld kapujában vagyok. Fákkal sűrűn benőtt dombok, dombok, és dombok -- ameddig a szem ellát. Meredeken leszakadó sziklafalak, rajtuk folyondár, majd dombok ismét, de már nem fáktól zöldellők, hanem hangával borított, tőzegtől barna színben pompázók, és a dombok között kisebb-nagyobb „loch”-ok, tavak, bámulatosan tiszta, fénylő víztükörrel.

Négy és fél órás utazás után érkezem Inverness-be, a Felföld fővárosába. Tipikus skóciai -- vagy mondhatnám azt is angol -- város, amit a Ness folyó szel ketté. Partján a házak régi korokról mesélnek, s a St.Andrew's katedrális nyújtja ég felé két vaskos tornyát. Vele átellenben magasodik a vár, amit egy korábbi erőd helyén emeltek 1835-ben.

A vár előtt áll Flora MacDonald szobra, aki arról híres, hogy megmentette a fiatal trónkövetelő Bonnie Prince Charlie életét. Charlie herceg az elűzött II. James skót király fia volt, s mivel apjának sehogy sem sikerült visszaküzdenie magát Skócia trónjára, a herceg elhatározta, hogy segít neki. De az angolok nem támogatták ebbéli szándékában, így a Culloden Moor-i csatában, 1746-ban vereséget szenvedett, és menekülni kényszerült. Egyik kapitánya Flora nevelőapja volt, aki rábeszélte a lányt, hogy szöktesse meg a herceget álruhában, így lett Charles-ból Betty. A legenda szerint a szöktetés olyannyira sikerült, hogy a fiatalok között szerelem is szövődött, ami természetesen nem virágozhatott ki, hisz a kor erkölcsei nem tették lehetővé, hogy egy herceg rangon alul házasodjon. Mindenesetre Flora a hősiességéért kapott egy szobrot.

Inverness-ből Drumnadrochit-ba vezet az utam: ez egy csöpp kis falu Skócia híres-hírhedt „loch”-jának, a Loch Ness-nek a partján. A falu közepén lévő buszmegállóban, egy másik 5W-s tag, Marjori vár. Marjorie nem a faluban lakik, kocsival megyünk ki a házához, ami egy dombtetőn áll, teraszáról a Loch Ness-re látni. Reggelizés közben mindig Nessit lessük -- mindhiába.

Nessit amúgy 1934-től a szigorúan védett állatok sorába emelték. A szörnyet, állítólag Szent Columba, ír szerzetes „fedezte fel” 565-ben -- akkor ment ugyan is Skóciába azzal a szándékkal, hogy megtéríti az ott lakókat. Amikor a tóhoz ért, ott éppen temetni vittek valakit. Kérdésére a gyászolók elmondták, hogy egy vízi szörny végzett a szerencsétlennel. Szent Columbának ekkor támadt az a zseniális ötlete, hogy a nélkül fogja megtéríteni ezeket az embereket, hogy akár csak egyetlen szót is kiejtene a száján. Megkért néhány embert, hogy vigyék át a túlsó partra, mert otthagyott valamit. Természetesen a szörny felmerült, hogy ismét jót lakmározzon, de ekkor Szent Columba elkezdett hadonászni a kezeivel, s azt kiáltotta: „-- Távozz tőlem, te Sátán fajzatja!” Erre a szörny azon nyomban eltűnt a tó fenekén. Arról nem szól a fáma, hogy ezek után vajon hányan tértek át Szent Columba hitére a skótok közül.

A tóról annyit érdemes tudni, hogy 37 km hosszú, 1,6 km széles, legmélyebb pontja 230 m, és átlagos vízhőmérséklete 5-6 Celsius fok. Nyugati partján áll egy ősi várrom, valaha Skócia legnagyobb vára volt: az Urquhart-kastély.

Érkezésem után pár órával Marjori kificamítja a bokáját. Így rábíz Huge-ra, a postásra, aki autóval járja be az egymástól több mérföldnyire lévő tanyákat, hogy mindenkihez eljusson a csomag, a levél és persze az újság. Huge segítségével betekintést nyerek az igazi skót Felföld mindennapjaiba. Életemben nem láttam még annyi feketefejű birkát, mint itt. És életemben nem tapasztaltam még akkora bizalmat a másik ember iránt, mint itt, ugyanis nem zárják kulcsra az ajtót. Ahol nincs otthon a tulajdonos, Huge egyszerűen benyit és otthagyja az előszoba asztalán a postát. Elképesztő!

Végül az Urquhart-kastélynál kitesz, és azt mondja, hogy kb. másfél órám van, addig bejárja azokat a helyeket, ahol még nem volt, és aztán jön vissza értem. A kastély gyönyörű: korban, és formában a mi Kinizsi-várunkhoz tudnám hasonlítani, ugyanaz a vaskos, négyszögletes lakótorony, és ugyanazok a tömör, erős falak. Nagy kár, hogy ma már csak rom -- valaha gyönyörű lehetett!

Ködös, esős szeptember végi délután indulok vissza Edinburgh-ba, hogy repülőre szállva ismét magyar földre tegyem a lábam. A visszafele úton még egyszer, utoljára rácsodálkozom a Felföld vad, érintetlen vidékére, ahol valamikor William Wallace harcolt a szabadságért.
Isten tudja – de valahogy meg tudom érteni...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A világ végén

Orbán Erika

A Brit-szigetek egyik fantasztikus helye a gyönyörű Cornwall félsziget.

2006.3.12.   


A bogáncsvirág hazája

Orbán Erika

Skócia -- ködborított völgyek, fantasztikus színek, erdők, lápok mélyén rejtőző mesebeli manók és tündérek, csodás melódiákat zümmögő dudák…

2006.1.31.   


Mások megismerése izgalmas dolog

Orbán Erika

Beszélgetés Frances Alexanderrel, a Women Welcome Women World Wide (5W) alapítójával.

2006.1.16.   


A legjobb útlevél

Orbán Erika

Egy nemzetközi nőszervezetet tagjai „cserekirándulókként”, a világot beutazva, ismerkednek meg egymással.

2006.1.9.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.