Koronád legszebb gyémántja: Hongkong (4)


Robert H.Raven  2009.12.18. 7:07

Arany János és a Wales-i bárdok című vers után szabadon, valahogy így lehetne jellemezni Hong Kongot.

Lett volna rá 99 kerek évük ezeknek az őrült briteknek kitalálni, hogyan és miért ne adják vissza Hongkongot Kínának.

De nem tették! Visszaadták.

A legnagyobb marhaság a brit történelemben talán ez lehet.

Először egy kis földrajz: Amikor Hongkongról beszélünk, akkor beszélhetünk szigorúan szűk értelemben Hong Kong szigetéről, még szűkebben egy 5-6 kilométeres parti, felhőkarcolókkal sűrűn beépített városrészről, és tágabb értelemben pedig Hong Kong Különleges Adminisztratív Régióról, ami több szigetet, félszigetet és területet foglal magába.

Nagyjából azonban három különböző fő részre oszthatjuk.
1. Hongkong szigete,
2. A külső szigetek: Lantau és Tsing Yi és,
3. Kowloon és az Új Területek
Plusz még ezernyi kisebb sziget mindenféle név és különösebb jelentőség nélkül. Régebben és újabban kalózok búvóhelyeként szolgáltak és szolgálnak.

Az általam bemutatni szándékozott környezetet úgy lehet elképzelni, hogy Kowloon egy "U" formájú félsziget, ami alatt van Hong Kong szigete, ami nagyjából egy csúcsával lefelé mutató háromszög, tőle balra pedig a trapéz alakú Lantau szigete. Lantau és Kowloon között van a viszonylag kicsi Tsing Yi. Kowloon egy félszigetszerű földnyelv, és mögötte vannak az Új Területek, ami már Kínával, az „anyaországgal” határos. A terület leghíresebb része Hong Kong szigetének Kowloon felé néző része, a sziget és Kowloon közötti Victoria Öböl, és Kowloon félsziget Hong Kong felé néző csúcsa, Tsim Sha Tsui. Hongkong felhőkarcolóit mindig innét fényképezik.

A repülőtér Lantau szigetén van, ami nagyobb, mint Hongkong Island, de itt a „nagy” és a „kicsi” más kategóriát jelent, mint például Pekingben. A telek, a szabad terület a legdrágább, mert a felszín nagyon hegyes-dombos. Ezért van egy 100 méteres parti sáv, ami viszonylag sík, majd utána jönnek a meredek hegyoldalak és utcák.

Szóval a legkritikusabb a leszállás, mert kevés a hely. A repülő hirtelen leereszkedik rendkívül alacsonyra, kb. 80-90 méter magasságba, és a pilóta azon a magasságon lavíroz még bevont futóművel. Amikor az ember azt hinné, hogy most már irányban vagyunk, akkor ránéz az áramlásrontó lapokra a szárnyak végén és látja, hogy még nincsenek kieresztve. Ez azt jelenti, hogy szinte az átesési sebesség határán – ami már olyan lassú, hogy a repülő majdnem lezuhan –, a pilóta bedönti a gépet, és csinál egy-két 90 fokos fordulatot, vagy tesz egy pár kört a repülőtér körül, mert épp nem jó volt az érkezési szög. Ettől az ember haja szála az égnek áll! Nekem vannak helikopteres repülési élményeim, de itt elbúcsúztam az életemtől párszor. Mert bánná a fene, ha épp egy MiG-29-es vadászgépben ülnék, mert azok erre vannak tervezve, de ezek a gépek a legnagyobb, leglomhább utasszállítók! A leszállópálya olyan keskeny és annyira a parti sávon van, hogy a gép szárnya már a víz felett van, amikor végre landol a gép.

A repülőtéri ügyintézés a legprofibb szervezettségű, gyorsan át lehet jutni az ellenőrzéseken. A repülőtérről egy gyorsvonat visz a Hongkong szigetén lévő Hong Kong Stationre, ahol szállodai céljáratos buszok szedik fel az utasokat. Aztán a busz kering 1 órát a csúcsforgalomban mindenfelé, mire az ember rájön összességében 10 perc sétára volt a szállodától, vagy maximum 2-3 metró megállóra.

A metróhálózat nagyon új és fejlett, és természetesen légkondicionált. A peronon van egy üvegajtó, ami csak akkor nyílik ki, ha már a vonat beállt az állomásra, és ennek természetesen az a feltétele, hogy a vonat ajtaja is odaessen, ahol a peron ajtaja nyílik. Ezt számítógép vezérli. A metró mellett van természetesen emeletes busz is, lévén volt brit gyarmat, és a világon egyedülálló módon, emeletes, picike villamos is. A villamoson az emeleten utazni a legjobb, mert az ablakai nyitva vannak, ha egyáltalán vannak ablakai, és lehet jó sokat nézelődni mert a vonalak átszelik az egész szigetet. És nagyon olcsó a menetdíj.

Minden brit: ugyanazok a Layland Routemaster emeletes buszok vannak, mint Londonban, csak épp sárgák, baloldali a közlekedés, fel van festve a „LOOK LEFT - LOOK RIGHT” felirat a gyalogátkelőnél, az utcanevek önmagukért beszélnek: Glouster Road, O'Brien Lane, Hennessy Road, Windsor Park, Edinburgh Peer, Victoria Harbour... A feliratok mindenhol kétnyelvűek, az újságok is kétnyelvűek, van Salisbury, Waitrose, 7 Eleven supermarket, a postaláda is olyan, mint Londonban, csak sárga. A metrón szép angolsággal bemondják a következő állomás nevét, valamint az összes londoni metrón hallható közlemény elhangzik, tehát itt is van a „Mind the gap!” és társai. Londonban OYSTER Card a tömegközlekedési kártya, itt OCTOPUS kártya van.

(Folytatjuk)Hozzászólások

Hapc Éva, 18. 12. 2009 10:53:44
Remélem jön a folytatás!
Gabriella, 20. 12. 2009 22:52:05
kösz a leírást! várom a következő részt
Saci, 21. 12. 2009 10:32:47
Jöhet a folytatás! Amúgy köszi, élvezem!
@


Kapcsolódó cikkek

Hongkong és a bumm! (6)

Robert H.Raven

Kissé aktualitását vesztve, de befejezem az úti naplómat.

2010.2.3.  7   


Koronád legszebb gyémántja... (5)

Robert H.Raven

Arra is rájöttem, hogy Hongkong szépsége nem a legalsó utcaszinten rejlik, hanem a Mid-levels-től felfelé.

2009.12.22.  2   


A Mennyei Birodalom vörös fővárosa (3)

Robert H.Raven

Pekingbe éjjel és hidegben érkeztem meg. Nagyon éjjel, és nagyon hideg volt: Éjfél és mínusz tíz fok.

2009.11.25.  2   


Nanjing Road Blues (2)

Robert H.Raven

Novemberben Shanghai nem tudja a legjobb arcát mutatni.

2009.11.21.  3   


Shanghai felé, félúton (1)

Robert H.Raven

Teljesült a vágyam és újra Ázsia felé tarthattam. Most nem Tokióba, mint ahogy az már lenni szokott, hanem Kína, Shanghai felé.

2009.11.17.  4   

A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.