New York-i élményeim 4.


Fülöp Éva  2007.8.15. 15:36

Az Empire State Building tetején.

Kellemes, napsütéses időjárásra ébredtünk aznap, amikor az Empire State Building látogatása volt számunkra a nap fő programja.

Este hét óra körül értünk az épülethez és a jegyváltás után kimondottam gyorsan, sorakozás és várakozás nélkül kerültünk a liftbe. Mikor anyukám járt itt 2005 telén, másfél órát várakoztak a feljutásért, szóval mi szerencsésnek éreztük magunkat. A liftet szakemberek kezelték, és mindenhol állt valaki, aki irányította a turistákat, nehogy elbolyongjanak a nagy épületben, ahol éppen egy nagy renoválás folyt. Mi a 86., tehát a legmagasabb emeletre tartottunk, a tetőre, ahová csak átszállással lehet feljutni, két felvonóval.

A tetőteret korláttal és dróthálóval kerítették be, nehogy valaki kiessen, esetleg kiugorjon onnan. A kis tornyot, amelyen sok-sok adóvevő van, körbe lehetett járni és minden oldalról lenyűgöző volt a kilátás. Nehéz ezt szóban elmondani… Próbáltam úgy fényképeket készíteni, hogy a felvételeken látsszon a város tipikus látványa: a manhattani zsúfoltság, a sárga taxik, melyek, mint hangyák araszolnak a sugárutakon, a sziget tengerre néző része, ahonnan hiányoznak a World Trade Center ikertornyai. Innen a szemünk elé tárult Brooklyn és New Jersey városrész is. Sok repülőgépet láttunk, amelyek -- szerintem -- túl alacsonyan és közel repültek a belvároshoz. (Mikor ezt ott megfogalmaztam, csak egy mondatnyi választ kaptam: „Volt egy nap, amikor túl alacsonyan repültek...“) Láttunk helikoptereket, hajókat és a lenyugvó napot is.

A szuvenírokat nézegetve megvártuk, mire besötétedik és kigyulladnak a város fényei. Érdemes volt várakozni! Ezt az élményt nem szabad kihagyni senkinek sem. A felhőkarcolók ablakaiban pislákoló ezernyi kis fény, a utcai megvilágítás, a reklámok és az autók csak kiegészítették az éjszakai hangulatot. Az égen pedig több millió csillag ragyogott…

A lefelé vezető út már nem volt olyan zökkenőmentes. Rajtunk kívül még nagyon sokan megvárták az éjszakai város látványát, ezért tíz-tizenöt perces sorakozás után jutottunk csak a liftbe. Kifelé menet még megnéztük a cégtáblákat, mivel nővérem egyik barátnője itt kapott állást. Ebben az épületben fog dolgozni nap mint nap, amitől fél is egy kicsit, mert egy terrorista-támadás lehetséges célpontjának véli a híres felhőkarcolót.

Ha újra eljutok New York-ba, és esetleg a lányom és férjem is elkísérnek, velük is felmegyek megnézni a várost. Nővérem talán már hatodszor járt odafent és úgy láttam, még mindig nem telt be a látvánnyal -- ugyanolyan lelkesedéssel nézelődött és fényképezett, mint én...

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

New York-i élményeim 5.

Fülöp Éva

Egy hét igazán kevés idő arra, hogy minden látnivalót megtekintsen az ember.

2007.8.25.  2   


New York-i élményeim 3.

Fülöp Éva

Mikor a tévében azt láttam, hogy a riporter a Time Square-ről tudósít, már az is élmény volt számomra.

2007.8.5.   


New York-i élményeim 2.

Fülöp Éva

Brooklyn, Manhattan: séta, nézelődés...

2007.7.23.   


New York-i élményeim 1.

Fülöp Éva

Kalandok egy városban, ahol sok ember kis helyen is elfér.

2007.7.16.   

A rovat további cikkei

Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42