A rák világnapja


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2021.2.3. 19:25

Február 4. – A rák világnapja. Nem hiszem, hogy ezt ünnepelni kellene...

...ez inkább egy alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet arra a 2018-as adatra, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozott nyilvánosságra, miszerint a világon minden 6. halálesetet ez a betegség okoz. Szlovákiában a második helyen áll az elhalálozások okaként, naponta 38 beteg hal meg rákban, ebből 12 ember produktív korban. Amíg férfiaknál a leggyakoribb rák a tüdőrák, addig a nőknél a mellrák. Sokan feltehetik a kérdést, mitől van ennyi rákbeteg? A megválaszolás nagyon összetett, mint ahogy maga a probléma is. Vannak befolyásolhatatlan és befolyásolható tényezők a rák keletkezésének okaiban, vagy a két tényező szerencsétlen együtthatása. Megpróbálom felvázolni a befolyásolható tényezők szerepét a rákbetegségek kialakulásánál.


Az egészséget károsító környezeti hatások, mint például a levegőbe került kipufogógázok, az azbeszt, és egyéb anorganikus rákkeltő anyagok elősegítik a tüdőrák (és már krónikus légzőszervi betegségek) kialakulását. A talaj és ivóvíz szennyezettsége biológiai, kémiai anyagokkal, hormonokkal és nehézfémekkel növeli a rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Az aktívan, illetve passzívan belélegzett nikotin, rendszeres alkohollal leöblítve növeli a száj- nyelőcső és gégerák kialakulásának veszélyeit. Egy elemző epidemiológiai tanulmány eredményeként látott napvilágot az a tény, hogy a nikotin egyenesen 14 féle rák kialakulásában játszik szerepet. Az alkohol okozta rák közvetlen összefüggésbe hozható a felső emésztőszervek rákos megbetegedéseivel (már az említett szájüreg, nyelőcső,) majd a gyomor-, máj-, hasnyálmirigy-, vastagbél-, és a nőknél a mellrákkal.

A rossz táplálkozási szokásaink is befolyásolják a rák kialakulását. A túlzott fűszeres és füstölt ételeink, a tartósítószerek nagymértékű használata, egyes elkészítési technológiák (mint az ételek többszöri kisütése ugyanabban a zsiradékban, a túlzott grillezés) is növelik az emésztőszervi rák kialakulását. Ehhez társul még az elhízás, ami szintén rizikós tényező. A nőknél a mellen és méhen, pajzsmirigyen és a bőrön okoz rákos megbetegedést. Kevesen tudják, hogy az ülő életmód nemcsak elhízáshoz vezet, hanem a rák kialakulásában is szerepet játszhat. Az inaktív életmód okozhat prosztatarákot, vastagbélrákot és a méhen is rákos elváltozások keletkezhetnek. Munkavégzés közben többen ki vannak téve olyan káros hatásoknak, mint a káros anyagok kipárolgása az irodai bútorokból, vagy éppen rákkeltő vegyületekkel dolgoznak, és nem használnak védőfelszereléseket. Megemlíthetem a sugárzásveszélynek kitett alkalmazottakat is. Sugár okozta rákos bőrbetegségektől kell tartaniuk azoknak is, akik rendszeresen járnak szoláriumba, ezáltal bőrüket kiteszik az ultraibolya sugárzásnak.


Selye János professzor kimutatta, hogy a krónikus stressz elnyomja az immunrendszert, mely a rákos sejtek és az idegen mikroorganizmusok elpusztítására lenne hivatott. A stressz felborítja a hormonális rendszert, és megnövekszik az abnormális sejtek burjánzása.

A fent említett befolyásolható tényezők a rákbetegség kialakulásánál megfontolandók és elgondolkoztatásra késztetnek, mit is tudna tenni az egyén, hogy megakadályozza a rákbetegség kialakulást. A célom e világnap alkalmából, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy amit meg tudunk tenni a rákbetegség megelőzésében, azt már ma tegyük meg!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nincs kinek

Kovács Márta

Nehezen viselem, ha nem vesznek rólam tudomást.

2014.4.16.   


Hős

Kovács Andrea

Van egy betegség, amelynek ha csak kimondják a nevét, összerándul az ember.

2011.7.20.   


Előzzük meg a mellrákot!

Halász Kata

A mellrákról nem lehet eleget beszélni, ezt mutatják a statisztikai adatok is:

2010.10.19.   


Nyugodj békében!

Póda Erzsébet

Végső búcsú kolléganőnktől, barátnőnktől, Fülöp Évától (1978-2010).

2010.4.19.  10   


Műtétek, műtétek (5)

Prikryl Vera

Tavaly azzal fejeztem be a történetemet, hogy soha többet nem írok, akármi történik is velem.

2010.4.14.   


Csodaszép tavasz

Krajcsi Erzsébet

Az a csodaszép tavasz! Lesz-e olyan még egyszer? Zöldelltek a fák, sok már virágba is borult, és azok az illatok…!

2009.3.28.  3   


Műtétek, műtétek (4)

Prikryl Vera

Sajnos a sors úgy hozta, hogy folytatnom kell a történetemet.

2009.2.24.  5   


Műtétek, műtétek (3)

Prikryl Vera

Mikor szavakba öntöttem történetemet és harcomat az emlőrákkal, még nem gondoltam, hogy folytatást is fogok írni.

2009.2.5.  5   


Anyu, apu, mi és a rák

Fodor Tekla

Hatodikos voltam, amikor kimondták a kegyetlen diagnózist.

2008.11.14.  2   


Soha ne keseredjünk!

Bozsó Ilona

Tavaly augusztusban a mammográfián derült ki, hogy több kisebb daganat van a jobb mellemben.

2008.10.20.  3   


Diagnózis: petefészekrák (2)

Fülöp Éva

Mintha az első adag kemoterápiás infúzió még jót is tett volna nekem…

2008.9.20.  4   


Diagnózis: petefészekrák (1)

Fülöp Éva

Múlt év decemberében, nem sokkal a harmincadik születésnapom előtt, még semmi jelét nem tapasztaltam annak, hogy valami nincs rendben...

2008.9.18.