Karácsony


Kovács Márta  2020.12.18. 14:52

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben, mostanában egyre gyakrabban. Azok a karácsonyok, amikor még kisgyerek voltam, és őszintén, izgatottan vártam az ünnepet. Ha becsukom a szemem, szinte érzem az illatokat: az igazi tűlevelű fáét, a frissen sült kalácsét, hallani vélem a felnőttek pusmogását az ajándékok csomagolása közben. Mindig hallgatóztam a másik szobából, talán kíváncsiságból, vagy talán, mert olyan megnyugtató volt hallani a csomagolópapír zörgését, így biztos lehettem benne, hogy megint lesz ajándék a fa alatt. Nincs is ennél megnyugtatóbb érzés egy gyereknek!


Aztán eszembe jutnak a közelebbi, egy-két évvel ezelőtti karácsonyok. Összeszorul a szívem. Azt mondják, az ember addig marad gyermek, amíg él az édesanyja. Tavaly még gyermek lehettem karácsonykor, mert itt volt velem, vigyázott rám. A család legidősebb tagjaként övé volt az irányítás, még betegen is kitűnően szervezte meg az ünnepet. Kitalálta a menüt, mi pedig mentünk és hoztuk a hozzávalókat. Készítette a díszeket, az unokák meg segítkeztek. Az ünnepi asztalnál ő adta körbe a tányért az annyi szeletre vágott almával, ahányan voltunk. Ő mondta el, hogy jövőre többen lehetünk, csak kevesebben nem.
Sajnos, a sors másképp akarta.
Most ez a feladat már reám hárul. Nagyon kell igyekeznem, hogy minden tökéletes legyen. De nem, nem lesz már ugyanaz, hiszen kevesebben lettünk...

Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodákban, hisz benne az egész világ. Ezért van az ünnep, mert nem lehet csodák nélkül élni. De ne várjunk túl sokat a karácsony napjától! Képtelenség egyetlen napba belezsúfolni mindazt az önzetlenséget és jóindulatot, ami az elmúlt tizenkét hónapban összegyűlt.

A karácsony nem a magányos emberek ünnepe. Ez az egyetlen ünnep, amikor együtt kell lennie minden családnak.

„S azóta minden esztendőnek a vége felé az Úristen emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy a gonoszság útja hova vezet, s ezért ősszel a napok rövidülni kezdenek, a sötétség minden este korábban szakad alá, és minden reggel későbben távozik, hideg támad, és befagynak a vizek, s a sötétség uralma lassan elkezdi megfojtani a világot. Mi, emberek pedig megijedünk, s eszünkbe jut mindaz a sok rossz, amit elkövettünk az esztendő alatt, és amikor eljön a legrövidebb nap, és a Világosság angyala alászáll közénk jóságot keresni, egyszerre mind meggyújtjuk a karácsonyfák gyertyáit, hogy az Úristen, ha alátekint, fényt lásson a földön, s megbocsássa a bennünk lévő jó miatt a bennük lévő rosszat.“ (Wass Albert)Hozzászólások

Ann Brault, 03. 09. 2021 00:44:41
Hello. My name is Natalia. I am an expert in posting articles and texts on various websites. Would you be interested in a mutual cooperation? In fact, I have to propose you something but before starting working answer please this questionnaire in the link below: https://forms.gle/58NDRfrHg3RMdRcW7 It takes no more than 3 minutes but will clarify all the details of the project and accelerate each stage of your future partnership. Thank you in advance for your time and I’m looking forward to a fruitful collaboration. If you require any further information about the questionnaire or anything else, feel free to contact me letpartner@hellopartners.ru . Best regards!
@


Kapcsolódó cikkek

Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2020.12.23.   


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2020.12.21.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6


Karácsony a Királyságban

Kabók Zita

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.

2016.12.19.    3

A rovat további cikkei

Szent Mihály hava

Huszár Ágnes

Szeptember hónapját Szent Mihály havának is nevezzük. (Ünnepek és szokások)

2021.9.20.    17


Őszi Mária-ünnepek

Huszár Ágnes

A hagyományos paraszti felfogás szerint az év jeles napjai a közösség ünnepei voltak.

2021.9.9.  1    12


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2021.1.6.    8


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2020.12.31.    31


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2020.12.13.    32


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2020.12.5.    34