A bélrendszer betegségei


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2012.3.22. 5:51

Az előzőekben több tünetegyüttest is részletesen tárgyaltunk, melyek a bélrendszer betegségeire is utalhatnak.

Ilyenek a puffadás, székrekedés, hasmenés vagy ezek váltakozó megjelenése. Régen, mikor nem volt ennyiféle vizsgálati módszer, ezeknek a tüneteknek az orvosok sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak. A bélrendszer leggyakoribb betegségei a bélnyálkahártya gyulladások és béldaganatok.

Bélnyálkahártya gyulladás

A betegség olyankor következik be, amikor megbomlik a bélflóra összetétel, és olyan kórokozók szaporodnak el a belekben, melyek a bélfal gyulladását okozzák. A betegséget egyre gyakrabban okozza ételérzékenység. Az anyagcsere és immunrendszer szoros kapcsolatban áll a bélflóra állapotával.

A belek körül található az immunrendszer nagy része, ezáltal a belekben történő változás azonnali hatással van immunrendszerünkre. A belekben több száz fajta baktériumtörzs lakozik, melyek a nedvesség és megfelelő hőmérséklet hatására olyan összetételben vannak jelen, mely az egyén számára a legmegfelelőbb. Ezt úgy képzeljük el, hogy minden embernek sajátságos összetételű baktériumtörzsből áll a bélflórája, mely az újlenyomathoz hasonlóan egyedi összetételű, és mindenkié más. A jó baktérium-összetétel szabályozza az emésztést, gátolja a salakanyagok keletkezését a belekben, valamint felszívódását a belekből. Nem megfelelő baktérium-összetétel következtében olyan mikroorganizmusok szaporodnak el a belekben, melyek nemcsak fertőző hasmenést, de anyagcserezavarokat okoznak. A tápanyagok, vitaminok, nyomelemek, enzimek és más biológiailag fontos anyagok nem szívódnak fel szervezetünkbe. Megjelennek a kórokozó vagy káros baktériumok, paraziták, túlszaporodik a penészgomba. Itt jegyezném meg, hogy a penészgomba jelenléte a vastagbélben természetes és bizonyos mértékig hasznos. Mivel a vastagbél körül található az immunrendszer nagy része, nyirokcsomók és nyirokerek formájában, a vastagbélben lévő penészgomba úgy viselkedik, mint egy idegen test. Ez az idegen test kényszeríti az immunrendszert a jobb és hatékonyabb működésre. Ha azonban az egyensúly megbomlik és a penészgomba túlszaporodik, állandó túlméretezett jelenlétével kimeríti az immunrendszert. A nagy mennyiségű penészgomba a táplálékunkból felhasználja a számára értékes anyagokat, nem törődve azzal, hogy szervezetünknek mi marad. Sőt anyagcseretermékeivel és salakanyagaival terheli szervezetünket. Károsodott bélflóra esetén emésztés helyett rothadás és erjedés megy végbe a belekben.

Az így keletkezett mérgek felszívódnak a szervezetünkbe, fáradtságot és depressziót, csontritkulást, anyagcsere-zavarokat, sok esetben gyulladást okoznak a bélfalon, gyakran rákot is. A rák kockázata a bélbetegségeknél nemcsak a belekre nagy, de az összes szervünkre vonatkoztatva is.

A lyukas bél szindróma

A bélfal normális esetben határt képez a külvilág és szervezetünk között. Gondoskodik arról, hogy a külvilág (ebben az esetben a bél belső terét értjük, ahol a béltartalom van) káros anyagai ne jussanak be szervezetünkbe. Ha a bélfal áteresztőképessége nem megfelelő, ezt a feladatát a bél nem tudja teljesíteni.

A nyálkahártyasejtek fehérjékből álló hidakkal kapcsolódnak egymáshoz. Ezeknek a hidaknak a felépítéséhez és működéséhez a szervezet sok energiát használ fel. A lyukas bél szindrómánál munkájuk a sok méreganyag jelenléttel növekszik. Ha ezek a hidak kimerülnek nem képesek ellátni feladatukat, növekszik a nyálkahártya áteresztő képessége. Ilyenkor tehát nem képesek sem a méregtelenítő funkciójukat, sem a kiválasztó funkciójukat ellátni. Ez azt jelenti, hogy a számunkra fontos biológiailag aktív anyagok nem szívódnak fel, ellenben a méreganyagok igen.

Ez játszódik le az úgynevezett irritábilis bélszindrómánál. A folyamat ebben a stádiumában még visszafordítható, ha sikerül az okot felderíteni és nem hagyatkozunk csupán a tünet megszüntetésére vagy mérséklésére gyógyszerek fogyasztásával. A rossz felszívódás következményei beláthatatlanok, ilyenek például az élelmiszerérzékenységek tejcukorra, gyümölcscukorra, sikérre. Ha nem vigyázunk magunkra, a baj visszafordíthatatlanná válhat!

Mivel sok nemkívánatos anyag kerül szervezetünkbe, az immunrendszernek sok idegen anyaggal kell megbirkóznia. Némelyekkel szemben ellenanyagokat termel, melyek az újbóli találkozásnál heves reakciókat idézhetnek elő. A beleket körülvevő nyirokrendszer annyi méreganyagot kap, hogy ezeket nem bírja elszállítani és feldolgozni, ezért a nyirokrendszer szűrőberendezései eltömődnek. Az ezt követően bekerülő méreganyag a környezet kötőszövetébe rakódik be. Ezáltal ez a kötőszövet megduzzad, ami tovább nehezíti a nyirok áramlását. A belek körül a tisztító funkció helyett gyulladásnak megfelelő állapot keletkezik. Az immunrendszerünk természetesen reagál erre a gyulladásra, ideáramoltatja az immunrendszeri sejteket. Ez a fajta méregtelenítés rengeteg energiájába kerül az egész szervezetnek, és az immunrendszerünknek különösen. Az itt elfecsérelt immunrendszeri munka más szervek megbetegedését okozza, mivel az immunrendszer nem bír több helyen egyszerre helytállni. Sajnos az ilyen esetekben csupán a káros élelmiszer kihagyása egymagában nem elegendő. A bél nyálkahártyájának helyreállítása nélkül nem reménykedhetünk javulásban. A bél nyálkahártya regenerációjának ideje egyenesen arányos a fennálló tünetek időtartamával és a fennálló állapot súlyosságával.

A kezelés alapja a helyes étrend, melyről az előző részekben részletesen írtam. Itt is érvényes: „Az emésztés a szájban kezdődik!” Még akkor is, ha végbélpanaszaink vannak. Ahogy csak tudjuk, tehermentesítsük az emésztőrendszert. Ezt úgy érhetjük el, hogy mindig egyszerre csak kis adagokat fogyasztunk, az esti órákban már nem eszünk, de főleg kerüljük azokat az ételeket, melyekre érzékenyek vagyunk.

Azt, hogy szervezetünknek megfelelő élelmiszert vettünk magunkhoz egy nagyon egyszerű teszttel magunk is bármikor megfigyelhetjük. Átlátszó üvegben ránézéssel vizsgáljuk meg vizeletünket. Ha a vizelet áttetsző, ez azt jelenti, hogy az elmúlt fél napban biztosan jó élelmiszereket vettünk magunkhoz. A zavaros vizelet viszont azt jelenti, hogy körülbelül az elmúlt fél napban olyan élelmiszereket vettünk magunkhoz, melyek a mi szervezetünknek nem tesznek jót. Azt, hogy mely élelmiszerre vagyunk érzékenyek a legbiztosabban Voll-féle elektroakunpunktúrával tesztelhetjük le.

Ezt a betegséget orvosi néven irritábilis bélszindrómának is nevezik. Valamivel több nő, mint férfi szenved ettől a betegségtől. Sok páciens arról számol be, hogy pszichés hatásra, idegeskedésnél, szellemi kimerültség hatására romlik az állapota. Az élelmiszerek, mint a tejcukor, sikér (glutén), gyümölcscukor vagy más élelmiszerre való érzékenység mindig jelen van. A gyanús élelmiszer kihagyásán kívül tüneti kezeléseket alkalmazunk aszerint, hogy kísérő jelenségként puffadás, székrekedés vagy hasmenés van jelen. Ezekről az előbbi részekben részletesen írtam. Nem csak az étel összetétele, de elkészítése is fontos. Általánosságban a párolt ételek a legjobbak, teljesen hagyjuk ki a sült vagy zsíros ételeket. Az ételt kellemesen meleg állapotában fogyasszuk el. Ne hagyjuk el a probiotikumok, esetleg gyógyföld szedését. Nem utolsó sorban használjunk ki minden lehetőséget, hogy lelki egyensúlyunkat megtartsuk vagy visszaszerezzük.

A emésztőrendszer daganatos betegségei

Végül néhány figyelmeztetés arra, mikor keressük fel az orvost és vizsgáltassuk alaposan meg magunkat.

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha bármilyen vérzést észlelünk emésztőrendszerünkből, akár hányás, akár széklet formájában. Az emésztőrendszer felső részének vérzéseinél, például gyomorvérzések, a vér kapcsolatba kerül a gyomorsavval, ezért ezeknél a vérzéseknél a széklet lágy és szurokfekete színű. Ez az állapot életveszélyes is lehet, azért azonnal hívjunk segítséget!

Az emésztőrendszer alsóbb részeiből a vérzés sötétpiros, alvadt vagy friss vér. Előfordulhat, hogy a vérzés nem nagy mennyiségű egyszerre, de hosszantartó. Sokszor csupán a véletlenszerűen vett vérből állapítható meg a már kialakult vérszegénység.

Fontos, ha megváltozik a székletürítés ritmusa, esetleg székrekedésből hasmenés vagy ellentétje fordul elő. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy felsorolt tünetek észlelésénél emésztőrendszeri daganatunk van, de minden felsorol esetben haladéktalanul keressük fel orvosunkat! Minden esetben fontos figyelmeztetés, ha pár napig tartó székrekedés után hasmenés jelentkezik, és ez visszatérően fordul elő, eltérve a megszokottól. Szoktassuk magunkat arra, hogy figyeljünk magunkra! Ne csak a tükörben nézegessük magunkat, hanem vizeletünk és székletünk állapotával is legyünk tisztában. Sokkal többet elárulnak rólunk és belső szerveink állapotáról, mint amikor a tükörbe nézünk.

A mai témával az emésztőrendszerrel foglalkozó sorozatunk végére értünk. A következő hetekben a tavasszal és nyáron nagyon is aktuális allergiákról és immunrendszeri betegségekről lesz szó.

Tartózkodjanak sokat friss levegőn, mozogjanak és lélegezzenek mélyeket! Ha tehetik, énekeljenek hangosan és vidáman! Ez a legjobb légzőgyakorlat.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Emésztőrendszeri betegségek (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a hasmenés okaival, kezelési módjaival foglalkozik.

2012.3.9.   


Emésztőrendszeri betegségek (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma a székrekedés. A civilizált világ lakosságának több mint a felét érinti.

2012.2.16.    2


Emésztőrendszeri betegségek (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a puffadás problémakörével foglalkozik.

2012.2.2.    2


Emésztőrendszeri betegségek (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A gyomorhurut és a gyomorfekély természetes gyógymódjai.

2012.1.18.  1   


Emésztőrendszeri betegségek (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk utunkat a gyomor irányába!

2012.1.12.    2


Emésztőrendszeri betegségek (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Kezdjük mindjárt az elején!

2012.1.3.  1   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.