A számítógéphasználat ártalmai


PR-cikk  2024.3.1. 18:01

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

...amelyet a helytelen testtartás okoz. Azok az emberek, akik napi szinten ki vannak téve ennek, különösen hajlamosak az ebből a tevékenységből származó mozgásszervi sérülésekre.

A mozgásszervi rendszert izmok, inak, szalagok, ízületek, csontok, porcok és porckorongok alkotják. Az ezen testtájak sérüléseit mozgásszervi rendellenességeknek nevezzük, ez főleg a munkahelyükön nem megfelelő ergonómiának kitett embereket érinti, például számítógép-kezelőket, programozókat, és minden olyan alkalmazottat, aki ilyen jellegű tevékenységet folytatnak. A manuálterápia Győr központjában azért jött létre, hogy kezelési módszerével és szakképzett csapatával leküzdje az ízületi- és izomfájdalmakat.

Általánosságban elmondható, hogy minél tovább van kitéve egy személy a hosszan tartó számítógép-használatra jellemző kockázati tényezőknek, annál nagyobb az esélye a következő állapotok valamelyikének kialakulására.Inak rendellenességei

Azok az emberek, akik napi 6 óránál többet ülnek a számítógép előtt, hajlamosak az inak szintjén számos betegség kialakulására.

Íngyulladás (tendintis) – a karok vagy más testrészek fájdalmát és gyulladását jelzi a beteg terület természetellenes testtartása miatt.

Teniszkönyök (epicondylitis) – az ismétlődő mozgások és a kar hosszú ideig tartó rendellenes pozícióban tartása okozhatja.

Ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) – gyakran az ízület túlterhelése okozza, de az órákon át tartó ívelt csuklókkal történő gépelés eredménye is lehet.

DeQuervain kór – az ilyen típusú szűkületes gyulladásban a csukló szélén és a hüvelykujj tövénél lévő inak érintettek, fájdalmat és gyulladást mutatva.

Ganglion ciszták – a csukló háti oldalán lévő ínhüvely károsodásával jár. Ebben az esetben a hüvely belsejében folyadék halmozódik fel, és bőr alatti duzzanatok jelennek meg. Az ismétlődő munka hajlított csuklóval jelentős kockázati tényező ebben az esetben.

Kéztőalagút-szindróma

A szindróma a csukló fájdalmas állapota, amelyet a középső ideg (amely a váll szintjén kezdődik és keresztezi a kart, egészen a tenyérig) által nehezedő nyomás okoz. A fájdalom mellett a kéztőalagút-szindróma tünetei közé tartozik a zsibbadás és bizsergés, amely általában a kéz első 3 ujjában és a hüvelykujj tövében érezhető. A számítógép huzamosabb ideig tartó, mindennapos használata kéztőalagút-szindróma kialakulásához vezethet. A kockázati tényezőkhöz tartozik a hajlított csuklóval végzett munka, az ismétlődő kézmozdulatok magas aránya, valamint a kéz és a csukló pihenésének hiánya. De a betegség kialakulásának kedvező feltétele a helytelen testtartás és az intenzív gépelés is.

Hát-, nyak- és vállproblémák

Az órákon át számítógépen dolgozó emberek gyakran panaszkodnak hátfájdalmakra, kitérve a deréktáji fájdalmakra, vagy éppen azért, mert olyan széken ülnek, amely nem támasztja meg kellőképpen a hátat. Ide kapcsolódik az íróasztalnál elhelyezett helytelen pozíció is, ami túlterheli az izmokat és fokozott nyomást gyakorol a gerinc csigolyáira.

A fej megdöntése is váll- és nyakfájdalmat okozhat, ha a monitor túl magasan van, mivel a képernyő felső részének szemmagasság alattinak kell lennie. Izomfeszülési problémák akkor is előfordulhatnak, ha a kezelőnek túlságosan ki kell nyújtania a kezét az egér működtetéséhez, ezt az eszközt a billentyűzet mellett kell tartani. Vannak intézkedések, amelyeket figyelembe véve elkerülhetőek a mozgásszervi problémák kialakulása, de a tendencia azt mutatja, hogy az emberek csak kis része készül fel a biztonságos munkavégzésre. Akkor sem kell beletörődni, mondj nemet a fájdalomra, nyerd vissza egészséged manuálterápiás kezelések által!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2024.7.15.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.