Alvászavarok kezelése


  2022.11.30. 20:33

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

Biztosan mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, akit ha megkérdez, hogy van, mindig ugyanaz a válasza: fáradtan. Ha ez valóban így igaz – azaz az ismerősünk nem túloz –, akkor érdemes lehet felhívni a figyelmét valamire: a folytonos kialvatlanság, és az ebből adódó kimerültség, igen komoly egészségügyi következményeket vonhat maga után. De mégis mi okozza, hogy valaki nem tudja magát kipihenni? Milyen tünetek jelentkezhetnek rövid, valamint hosszú távon?

A következőkben nemcsak ezekre a kérdésekre adunk választ, de arra is rávilágítunk, hogy mit lehet tenni, ha mi szenvedünk ilyen problémáktól. De persze a tanácsainkat a folyton fáradt ismerősöknek is át lehet adni.

Mi okozza?

Kezdjük egy rossz hírrel: sajnos számos életmódbeli szokás okozhat alvásproblémákat. A XXI. században fokozottan jelen van például a túl sok stressz, ami szorongáshoz vezet. A fojtogató gondolatok pedig gyakran elalvás előtt jutnak eszünkbe, így ellehetetlenítve a pihenést. A rohanó mindennapokban ráadásul túl sok kávét fogyasztunk, a koffein pedig nem éppen jó társunk az alvásban. Emellett a lefekvést megelőző szokásaink is károsak lehetnek, így például a nehéz ételek fogyasztása, de a kék fényt árasztó készülékek használata is.

Az is könnyen előfordulhat, hogy a körülmények nem megfelelőek: a szoba túl zajos, vagy éppen túl világos, így az alváshormon, a melatonin nem képes megfelelően termelődni. Emellett pedig néhány egészségügyi probléma is a kellemes, pihentető alvás útjába állhat – ilyen például a gyomorégés, a reflux vagy a különböző fájdalmak is.

Milyen következményei lehetnek?

Az, hogy a nap során használhatatlannak, kimerültnek és motiválatlannak érezzük magunkat, csak a jéghegy csúcsa. Emellett sajnos a tartós kialvatlanság számos olyan egészségügyi rendellenességeket hozhat magával, amit senki sem szeretne magának. Így, ha valaki nem tartja be, hogy naponta minimum 6-ot, de inkább 7-8 órát aludjon, az könnyen lehet, hogy az alábbi problémák valamelyikével nézhet majd szembe.

Gyengülő immunrendszer

A fáradt, kimerült test sokkal hajlamosabb a különböző betegségek beengedésére. Alvás közben regenerálódik a test, ám ha erre nincs ideje, az immunrendszer legyengül és kevésbé lesz ellenálló. Ezt rövid távon persze orvosolhatjuk multivitaminok vagy kannabiszolaj fogyasztásával, de hosszabb távon érdemes inkább javítani az alvási szokásokon.

Bőrproblémák

Mindegy, hogy férfiakról vagy nőkről van szó, senki sem szeretne idő előtt ráncosodni. Ám ha nem alszunk eleget, a finom vonalak hamarabb megjelennek, a bőr petyhüdtté, sápadttá válhat.

Elhízás

Ha nem tudunk elaludni, az sajnos magával hozza, hogy több időnk marad éjjelente nassolni, az így bevitt kalóriákat pedig nem égetjük el a nap folyamán. Emellett azok, akik rosszul alszanak, hajlamosabbak fáradtságukban inkább az egészségtelen, zsírban gazdag ételek után nyúlni. Ezek a szokások pedig hosszú távon számos kockázatot tartogatnak magukban a cukorbetegségtől kezdve a szívproblémákon át az ízületi gondokig.

Depresszió

Nemcsak a testünkre, a lelkünkre is hatással van a kimerültség: hajlamosabbak lehetünk a szorongásra, a letargiára, és általánosságban a hangulatunk is rosszabb lehet. Ha azért nem alszunk, mert alapvetően ilyen gondokkal küzdünk, máris láthatjuk, hogy ördögi körbe kerültünk.

Libidó-gondok

A fáradt ember alapvetően kevésbé kívánja az együttlétet a partnerével, de jó tudni, hogy a kialvatlanság hormonális változásokat is hoz magával. Így például csökken a tesztoszteronszint, ami önmagában is megnyirbálja a libidót.

Egyéb betegségek

Áttérve a komolyabb gondokra: ha rendszeresen nem pihenjük ki magunkat, olyan betegségeket kockáztatunk, mint a magas vérnyomás, a szívproblémák, az agykárosodás, a cukorbetegség, a csontritkulás vagy éppen a rák. Érdemes hát még időben lépni.

Tegyünk ellene!

A legegyszerűbb, ha változtatunk az életmódunkon. Fogyasszunk kevesebb kávét, hogy könnyebben elnyomjon az álom, mozogjunk rendszeresen, hogy kifáradjunk fizikailag is! Fogyasszunk friss, egészséges élelmiszereket és kerüljük a feldolgozott termékeket, amelyek telis-tele vannak finomított cukrokkal! Ha egy kicsit rásegítenénk az elalvásra, kipróbálhatunk relaxációs készítményeket is, például a kannabiszolajat. Ezt elkeverhetjük egy pohár vízben vagy egy nyugtató teában is. Különösen hasznos, ha szorongással küzdünk, hiszen képes lehet segíteni a lazítást.

Ha valamilyen lelki probléma okozza a gondokat, akkor a meditáció, a jóga is segíthet, de egy szakembert is célszerű lehet felkeresni, aki segíthet feloldani a gátakat. A stresszt pedig, amennyire csak lehet, igyekezzünk kerülni!

Teremtsük meg az ideális körülményeket is az alváshoz! Szerezzünk be füldugót, alvómaszkot, bármit, ami segíthet kizárni a külvilágot! Elalvás előtt már ne telefonozzunk, inkább olvassunk el egy jó könyvet!

Ha ezek után sem jön könnyen álom a szemünkre, akkor érdemes lehet felkeresni egy alvásspecialistát, aki személyre szabva adhat tanácsokat a békés alváshoz – így elkerülhetjük a fent felsorolt veszélyeket.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2022.10.14.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.   


Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.   


Kimerültség ellen

PR-cikk

Kimerültnek érzed magad? A magnézium segíthet!

2022.4.23.   


Leküzdhető a fogorvosfóbia

Pszichológusi kanapé a fogorvosnál? Mit tehetünk, ha rettegünk a fogorvosi kezelésektől?

2022.3.15.   


A tesztoszteron fontossága

PR-cikk

A tesztoszteron az egyik legfontosabb hormon, amire szüksége van a férfiaknak, nőknek egyaránt.

2022.3.7.   


Ingyenes tünetellenőrző

PR-cikk

Online elérhető ötperces teszt. Részletek a cikkben.

2022.2.24.   


Az epilepszia világnapján

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Más is kötődik még február 14-éhez, mégpedig az epilepszia világnapja.

2022.2.14.   


Természetes immunerősítők

PR-cikk

Mit kell tudni a Flavin7 Gold természetes immunerősítőről?

2022.2.2.   


A leukémia nem válogat!

PR-cikk

Van, amikor az emberből hevesen feltörnek a miértek!

2021.11.28.