Az elektromos hatékonyabb


  2021.7.26. 14:40

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

Sokáig élt a köztudatban az a vélemény, miszerint a hagyományos és az elektromos fogkefe hasonló hatékonyságra képes, ha kellő alapossággal használjuk. Mára számos tanulmány és vizsgálat bizonyította, hogy ez nincs így; részben az elektromos készülékek innovatív fejlesztéseinek köszönhetően az elektromos fogkefék hatékonyabb tisztításra képesek, illetve jelentősen csökkentik a dentális plakk és a fogínygyulladás kialakulásának kockázatát.

Nem túlzás kijelenteni, hogy érdemes elektromos fogkefére váltani, ha ezidáig nem tettük meg. Összegyűjtöttük a leghasznosabbnak vélt információkat, amelyeket érdemes tudni kiválasztás, illetve vásárlás előtt.

Mindenekelőtt arról kell döntést hoznunk, milyen típusú fogkefét szeretnénk használni. A kereskedelmi kínálatban kétféle megoldással találkozunk; ezek a forgófejes és a szónikus változatok. Előbbiek esetében a sörték egy köralakú fejen helyezkednek el, így képesek egyidejűleg forgó és oszcilláló mozgást végezni. Maga a fej kifejezetten kis méretekkel rendelkezik, így tökéletesen alkalmas a nehezen elérhető helyek tisztítására.

A forgófejes fogkefék használata kisebb odafigyelést igényel, így jó választás azoknak, akik hajlamosak kisebb odafigyelést fordítani a fogmosásra – a kellő ideig végzett mosásra azonban mindenképpen szükséges figyelni. A másik típusba az úgynevezett szónikus fogkefék tartoznak. Ezek is kiváló hatékonyságra képesek, viszont esetükben nagyobb odafigyelés ajánlott. A működésüket a kefe rendkívül gyors oldalirányú mozgása biztosítja, vagyis a megfelelő szögben történő tartásra némileg nagyobb figyelmet kell fordítani, mint a forgófejes változatok esetében.

Természetesen további tulajdonságokat is szem előtt kell tartani, ha a számunkra ideális elektromos fogkefét keressük. Mindenképpen érdemes előnyben részesíteni azokat a készülékeket, amelyek kétperces stoperrel rendelkeznek; az ilyen készülékek képesek jelezni, ha ideje új körnegyedre váltanunk. Ennek a hasznos funkciónak köszönhetően elkerülhetjük a fogsor aránytalan mosását. Hasonlóképpen hasznos funkció a nyomásérzékelő általi vezérlés, ami nemes egyszerűséggel leállítja a kefe mozgását, ha esetleg túl erősen nyomnánk a kefét a fogunkhoz. Ennek köszönhetően elkerülhetővé válnak a kisebb-nagyobb hámsérülések, amelyek akár fájdalmas gyulladásokhoz is vezethetnek.

Ajánlott olyan készüléket választani, ami különböző típusú fogkefefejek használatát teszi lehetővé. Érdemes tudni, hogy többféle fej közül választhatunk; léteznek aktív tisztítást biztosító megoldások, de érzékeny fogakhoz, fogszabályzóhoz vagy ínymasszírozáshoz is megtalálhatjuk a megfelelő változatot.

Néhány triviális tulajdonságra is érdemes figyelmet fordítani, hiszen a kényelmes használatot jelentősen befolyásolhatják. Ilyen a nyél kialakítása, ami a kényelmes és stabil tartást biztosítja. Mindenképpen ajánlott olyan nyéllel rendelkező elektromos fogkefét választani, ami gumis bordaelemekkel rendelkezik. Ezek biztosítják, hogy a fogkefe használata akkor is kényelmes legyen, amikor víz és fogkrém kerül a nyélre.

Érdemes előnyben részesíteni az erősebb akkumulátorral rendelkező eszközöket. Noha a gyengébb változatok is alkalmasak 8-10 fogmosás elvégzésére, akár a harmadik alkalomtól jelentősen csökkenhet a kefék mozgásának intenzitása. Válasszunk körültekintéssel és biztosak lehetünk benne, hogy jó szolgálatot tesz számunkra az új fogkefénk!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.