Az elektromos hatékonyabb


  2021.7.26. 14:40

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

Sokáig élt a köztudatban az a vélemény, miszerint a hagyományos és az elektromos fogkefe hasonló hatékonyságra képes, ha kellő alapossággal használjuk. Mára számos tanulmány és vizsgálat bizonyította, hogy ez nincs így; részben az elektromos készülékek innovatív fejlesztéseinek köszönhetően az elektromos fogkefék hatékonyabb tisztításra képesek, illetve jelentősen csökkentik a dentális plakk és a fogínygyulladás kialakulásának kockázatát.

Nem túlzás kijelenteni, hogy érdemes elektromos fogkefére váltani, ha ezidáig nem tettük meg. Összegyűjtöttük a leghasznosabbnak vélt információkat, amelyeket érdemes tudni kiválasztás, illetve vásárlás előtt.

Mindenekelőtt arról kell döntést hoznunk, milyen típusú fogkefét szeretnénk használni. A kereskedelmi kínálatban kétféle megoldással találkozunk; ezek a forgófejes és a szónikus változatok. Előbbiek esetében a sörték egy köralakú fejen helyezkednek el, így képesek egyidejűleg forgó és oszcilláló mozgást végezni. Maga a fej kifejezetten kis méretekkel rendelkezik, így tökéletesen alkalmas a nehezen elérhető helyek tisztítására.

A forgófejes fogkefék használata kisebb odafigyelést igényel, így jó választás azoknak, akik hajlamosak kisebb odafigyelést fordítani a fogmosásra – a kellő ideig végzett mosásra azonban mindenképpen szükséges figyelni. A másik típusba az úgynevezett szónikus fogkefék tartoznak. Ezek is kiváló hatékonyságra képesek, viszont esetükben nagyobb odafigyelés ajánlott. A működésüket a kefe rendkívül gyors oldalirányú mozgása biztosítja, vagyis a megfelelő szögben történő tartásra némileg nagyobb figyelmet kell fordítani, mint a forgófejes változatok esetében.

Természetesen további tulajdonságokat is szem előtt kell tartani, ha a számunkra ideális elektromos fogkefét keressük. Mindenképpen érdemes előnyben részesíteni azokat a készülékeket, amelyek kétperces stoperrel rendelkeznek; az ilyen készülékek képesek jelezni, ha ideje új körnegyedre váltanunk. Ennek a hasznos funkciónak köszönhetően elkerülhetjük a fogsor aránytalan mosását. Hasonlóképpen hasznos funkció a nyomásérzékelő általi vezérlés, ami nemes egyszerűséggel leállítja a kefe mozgását, ha esetleg túl erősen nyomnánk a kefét a fogunkhoz. Ennek köszönhetően elkerülhetővé válnak a kisebb-nagyobb hámsérülések, amelyek akár fájdalmas gyulladásokhoz is vezethetnek.

Ajánlott olyan készüléket választani, ami különböző típusú fogkefefejek használatát teszi lehetővé. Érdemes tudni, hogy többféle fej közül választhatunk; léteznek aktív tisztítást biztosító megoldások, de érzékeny fogakhoz, fogszabályzóhoz vagy ínymasszírozáshoz is megtalálhatjuk a megfelelő változatot.

Néhány triviális tulajdonságra is érdemes figyelmet fordítani, hiszen a kényelmes használatot jelentősen befolyásolhatják. Ilyen a nyél kialakítása, ami a kényelmes és stabil tartást biztosítja. Mindenképpen ajánlott olyan nyéllel rendelkező elektromos fogkefét választani, ami gumis bordaelemekkel rendelkezik. Ezek biztosítják, hogy a fogkefe használata akkor is kényelmes legyen, amikor víz és fogkrém kerül a nyélre.

Érdemes előnyben részesíteni az erősebb akkumulátorral rendelkező eszközöket. Noha a gyengébb változatok is alkalmasak 8-10 fogmosás elvégzésére, akár a harmadik alkalomtól jelentősen csökkenhet a kefék mozgásának intenzitása. Válasszunk körültekintéssel és biztosak lehetünk benne, hogy jó szolgálatot tesz számunkra az új fogkefénk!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A leukémia nem válogat!

PR-cikk

Van, amikor az emberből hevesen feltörnek a miértek!

2021.11.28.   


Gyermekszemészeti magánrendelés

A szem az egyik legfontosabb testrészünk, amivel annyi szép dolgot láthatunk.

2021.11.10.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2021.11.8.   


A nők meghíztak, a férfiak is

Sajtóhír

A nők meghíztak, a férfiak méginkább elhíztak a pandémia alatt: hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya.

2021.8.29.   


Bőrgyógyászati magánrendelés

PR-cikk

A legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, legfontosabb feladata szervezetünk külső behatásoktól való védelme.

2021.7.6.   


A visszér eltüntetése

PR-cikk

A visszerek eltüntetése a csalán és a mustármag erejével.

2021.6.22.   


5+1 tipp szemszárazság ellen

A bezártság annyi mindenen kívül a szemünknek sem tett jót.

2021.6.10.   


A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Távoktatás az egészségügyiben

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult helyzet kikényszerítette, hogy villámgyorsan modernizáljuk az iskolarendszert, de legfőképpen az oktatást.

2020.12.8.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.