Beugratós élelmiszerek


Faar Ida  2014.9.23. 1:46

Vannak ételek, amelyek nem laktatnak, nem rendelkeznek pozitív egészségvédő hatással. Melyek ezek?

Jártak már úgy, hogy egyenek bármennyit, nemhogy jóllakottan álltak volna föl az asztal mellől, hanem még éhesebbek lettek? Lehet, hogy kicsit furán hangzik, de vannak napok, amikor oly kényszerítő az éhség, hogy úgy érzi az ember lánya, egy egész sült pulyka is csak morzsányi tétel a villáján. (Nem. Most nem „azokról” a napokról beszélek.)
Hogy ez miért van?
Talán azért, mert a feldolgozott élelmiszerek hasznos tápanyagtartalma a feldolgozás során a töredékére csökken – miközben az egészségünket egyáltalán nem kímélő zsír- és szénhidrát-tartalma az egekbe emelkedik. (A vércukor és koleszterin-szintünkkel egyetemben). Vannak ételek, amelyek nem laktatnak, nem rendelkeznek pozitív egészségvédő hatással, nem tartalmaznak semmilyen, a szervezetünk számára értékes összetevőt, mégis a rabjaivá válhatunk. (Már, ha hagyjuk, hogy függővé tegyenek bennünket.)

Melyek ezek? Íme, egy rövidke összeállítás! „Csemegézzenek” bátran, majd vonják le önök is a kézenfekvő következtetéseket!


1. Péksütemények: illatozó fahéjas sütemények, kakaós csigák, rétesek és fánkok. Finomak ugyan, de fehérlisztből készülnek, és tele vannak cukorral, ami gyorsan felszívódva pillanatok alatt feldobja a vércukor- szintünket. Majd gyorsan ki is ürül a szervezetünkből újabb éhségrohamot eredményezve.

2. Rágógumi: sokak kedvence. Van, aki megszokásból, van, aki a friss lehelet biztosítása érdekében, van, aki pótcselekvés gyanánt használja. Serkenti a nyálkiválasztódást, ami a gyomorba jutva „becsapja” azt. Éhséget okoz.

3. Cukrozott müzliszelet: egy falat egészség, ami energiával indítja a napot – hirdetik fennen a gyártók az egészséges táplálék címke mögé bújtatva az agyoncukrozott, agyonízesített termékeiket. Tisztelet persze itt is a kivételnek! Mindenesetre érdemes vásárláskor alaposan elolvasni az összetevők listáját, nehogy az egészséges táplálkozás bűvkörében bármit el tudjanak adni számunkra.

4. Fagyasztott készételek: szilvás gombóc, pizza, nudli – egyebek. Tudom: egy-egy fárasztó nap után könnyebb és egyszerűbb egy kész pizzát bedobni a sütőbe, vagy egy csomag gombócot megfőzni, de ne legyenek illúzióink! E termékek vitamin, és ásványi-anyag tartalma már rég elveszett a feldolgozás és a lefagyasztás során.

5. Light üdítők: az önbecsapás koronázatlan királyai. Hiszen azzal a szent meggyőződéssel isszuk literszám őket, hogy sem cukrot, sem energiát nem tartalmaznak. Valóban. De van bennük számtalan mesterséges adalékanyag és színezék, az egyes üdítőfajták koffein-tartalmáról és a mesterséges édesítők étvágynövelő hatásáról nem is beszélve…

6. Húsipari műremekek: azt hiszem az a legjobb, ha nem is tudjuk, miből készülnek. Mert miből is készülhet egy baromfi-ízű virsli, vagy egy marha-ízű felvágott? Vagy milyen is az ipari szalonna, vagy a bőrke, vagy a nyesedék…

7. Levesporok: vagy helyesebb, ha úgy fogalmazok, hogy nátrium-glutamát-porok? Mert ezen ízfokozó mindegyikben fellelhető. És olyan, mint a nikotin: függőséget okoz, és éhesebbé tesz.

8. Italporok: egy zacskó porocskából pillanatok alatt 2 liter üdítő varázsolható. Telve finom aromákkal, színezékekkel, savakkal – és tartósítószerekkel.

9. Gyümölcsízek: ja – csak ízek! Mert gyümölcsöt maximum addig láttak, amíg a gépsor kezelője megette a gyártósor mellett a tízóraira bevitt almáját.


„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás. Napjainkban ez így fordítható le: „Az leszel, amit megetetnek veled.” Már, ha hagyjuk, hogy megtegyék. Mert a döntés végül is mindig a mi kezünkben van – éljünk vele tudatosan!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.   


A koronavírusról dióhéjban

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

2020.3.18.   


Így válasszon porcerősítőt!

PR-cikk

A mozgás szabadsága kortól és nemtől függetlenül mindenkinek jár.

2020.3.10.   


Fogápolási tippek

Alapvető, egyszerű és hasznos fogápolási tanácsok. A baj mindig megelőzhető.

2020.3.5.   


A kolosztómiáról őszintén

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A sztóma, vagy, ahogy gyakran nevezik, vendégnyílás, nem más, mint egy bizonyos szerv kivezetése.

2020.2.17.