Előadás testmozgással


Sajtóhír  2024.2.15. 18:09

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon Nagy-Bana Zsanett, a Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársa tartott előadást demenciáról az érdeklődőknek, melyet Google Meet-en online is lehetett követni. A programon személyesen és online mintegy húszan vehettek részt.

Az EFI alapvető prevenciós célú szolgáltatásokat nyújt, a szolnoki járás lakosainak. Életmódváltó programokat és közösségi szintű egészségnevelési és egészségfejlesztési programokat valósítanak meg. Az egyesület és a Kistérségi Egészségfejlesztési Iroda már évek óta együttműködnek egymással.A demencia diagnosztikai kritériumai magukban foglalják az értelmi, érzelmi és a társas képességek hanyatlását, melyek korlátozzák a társas életet és a teljesítőképességet. Vezető tünete az emlékezetzavar. Kezdetben a rövidtávú memória károsodik, mind a felidézés, mind a megjegyzés zavart szenved. Később a hosszútávú emlékezetből is eltűnnek emlékek, így a beteg egyre több készséget és képességet veszít el.

Az előadó elmondta, hogy ez a betegség világszerte több millió embert érint. Leginkább már csak középsúlyos, vagy súlyos stádiumát veszik észre, ilyenkor is főként a hozzátartozók fordulnak a háziorvoshoz, hogy segítséget kérjenek beteg családtagjuk számára. A betegség főleg a 65 év feletti korosztályt érinti, de létezik fiatalkori demencia is.

A demencia nagykövete hozzátette, hogy maga a betegség nem gyógyítható, de tünetei enyhíthetőek, a lefolyása elnyújtható. Kutatások bizonyítják, hogy a zene, az olvasás, a rádióhallgatás mind jó hatással vannak az agyra, segítik a betegség megelőzését, ám leginkább a mozgás, a séta az igazán hatékony ebben a tekintetben.Nagy-Bana Zsanett előadása után a demencia megelőzésének jegyében, egy érdekes mozgásformával ismertette meg a résztvevőket, melynek neve: táncterápia. Ezt a mozgásformát országszerte kilencen népszerűsítik a különböző szociális intézményekben és egyéb programokon. Lényege, hogy az agy jobb és bal féltekéje minél összehangoltabban dolgozzon. A gyakorlatok ülve is végezhetőek, egy átlagember számára fizikailag nagyon könnyűek.

- Az ember először csak mosolyogva kezd bele, mondván, ó, hát menni fog ez, kis mozgás nem árt. Jól is esik megmozgatni először fejünket, karjainkat, lábainkat. Aztán bonyolódik a gyakorlatok sorrendje, mi pedig észrevesszük, hogy leginkább bizony az agyunk dolgozik, Mivel nem fárasztóak a gyakorlatok, végig mosolyogva tornázunk, jót nevetve magunkon, ha mégis eltévesztjük a sorrendet, végül pár másodpercig össze-vissza kalimpálunk, míg rendbe nem tudjuk szedni figyelmünket, és vissza tudunk állni a helyes sorrend követésére. Ha már picit is másra figyelünk, már ki is estünk a megfelelő sorrend tartásából – mondta Lukács Ágota, az egyik vak résztvevő.

A program sikerességét az mutatta, hogy rengeteg kérdés merült fel a résztvevőkben, amelyet az előadóval meg is tudtak beszélni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.   


Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.