Emésztőrendszeri betegségek (4)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2012.2.2. 6:22

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a puffadás problémakörével foglalkozik.

Az, hogy időnként bélgázok képződnek emésztőrendszerünkben lehet ugyan kellemetlen, de végülis normális folyamatnak tekinthetjük. Addig, amíg könnyen meg tudunk szabadulni tőlük és nem terhel meg bennünket a tőlük való megszabadulás azt jelenti, hogy a bélgáz képződés normális mederben van. A probléma akkor keletkezik, ha az emésztőrendszerben felgyülemlett gázok gömbszerűen felpuffasztják a hasat, görcsös fájdalmat okoznak, és nem egykönnyen tudunk ezektől a gázoktól megszabadulni.

Mint mindennek, a felfúvódásnak is rengeteg oka lehet. Gondolok itt a szokásos étkezési és emésztőrendszeri problémákra, például a táplálék elkészítésének és elfogyasztásának módjára, valamint a különféle táplálék-érzékenységi reakciókra és emésztőrendszeri fertőzésekre. A legnagyobb a probléma olyankor van, amikor annyi gáz halmozódik fel a belekben, ami már leállítja a bélműködést, és életveszélyes elzáródási állapotot hoz létre. Sajnos az orvosi gyakorlatban még a nagyobb fokú, rendszeres felfúvódásra sem fordítanak nagy figyelmet, inkább csak olyankor foglalkoznak a dologgal, mikor a felfúvódás már a beteg egészségét vagy életét is veszélyezteti.

Vannak közismerten puffasztó ételek, például a hüvelyesek, káposztafélék, de az embereknek az a rossz szokása, hogy étkezés közben beszélnek, és mohóságukban sok levegőt nyelnek le, szintén növeli az emésztőrendszer gázosodását. A nem megfelelő rágás, a szénsavas italok fogyasztása hasonló tüneteket okozhat. Az étel rossz elfogyasztásának következtében a gyomorban, a vékony- és vastagbélben keletkezett erjedési folyamatok növelik a bélgázok keletkezésének kockázatát. Hasonló hatású az ételérzékenység: a tej-, cukorérzékenység, lisztérzékenység, vagy más ételek és ételkombinációk okozta érzékenység, valamint a rosszul megemésztett táplálék Az említett étkezési és emésztési problémák egyenes következménye az ún. diszbakteriális állapot, mely során azok a baktériumok, melyek számunkra jók, kihalnak, és helyüket kórokozó baktériumok, gombák és paraziták foglalják el. Ezt nevezzük a bélflóra egyensúly zavarának.

Mint már többször említettem, az emésztés a szájban kezdődik – a felfúvódás okát is nyugodtan kereshetjük a szájban, vagy az emésztőrendszer felső részeiben. Sajnos majdnem minden gyomor, epe és hasnyálmirigy betegség oka lehet a felfúvódásnak. Még olyan esetekben is, amikor vér analízis, törletek, ultrahangos vizsgálat, tükrözések, esetleg még komolyabb, képalkotó vizsgálatok sem mutatnak ki semmilyen eltérést ezeken a szerveken. Valószínű, hogy ezek a szervek mégis érintettek valamennyire, legalább is működési szinten biztosan.

Példának okáért említeném az epehólyag betegségét, az epekőképződést. Az epekő, mint betegség, nem a kő megjelenésével kezdődik, hanem évekkel előtte. Az epe, mint folyadék fokozatosan, állandóan és egyenletesen termelődik a májban – az epe, mint termék, az epehólyagban gyűlik össze. Az epehólyag feladata az, hogy olyankor, mikor több zsiradékot fogyasztunk (a zsiradékok emésztéséhez elengedhetetlen az epe jelenléte az emésztőrendszerben), alkalmazkodjon táplálkozásunkhoz, és összehúzó mozgással, a felgyülemlett epét egyszerre és nagy mennyiségben a vékonybélbe pumpálja. Ha ez az összehúzó mozgás nem működik, a májból folyamatosan folydogáló epe összegyűlik az epehólyagban, anélkül, hogy teljesen kiürülne. Miután az epehólyag megtelt, az epe folyamatosan folydogál a vékonybélbe, függetlenül attól, hogy zsiradékot fogyasztottunk-e vagy nem. Az évekig fennálló folyamat következményeként az epehólyagban lévő epe leüllepedik, besűrűsödik, megkövesedik. Akkor, mikor szükség lenne több epére az emésztéshez, nem tudja szállítani a megfelelő epemennyiséget. Ezzel a probléma állandósult. Abban az esetben, ha nem fogyasztunk zsiradékot, akkor is folydogál az epe a vékonybélbe, de csupán ugyanennyi mennyiség áll rendelkezésünkre akkor is, mikor több zsiradékot fogyasztottunk. Az emésztés egyensúlya felborult, jelentkeznek az emésztőrendszeri panaszok, először puffadás, majd epetájékú érzékenység, fájdalom, végül görcsök formájában.

Hasonló a helyzet a még gyakrabban előforduló hasnyálmirigy elégtelenség esetén. A hasnyálmirigy elégtelenséget gyakran még a mai modern műszerekkel is szinte lehetetlen diagnosztizálni. A hagyományos orvoslás tényleg csak akut hasnyálmirigy gyulladás esetében, vagy ennek következtében létrejövő krónikus hasnyálmirigy gyulladásoknál tud diagnosztizálni és beavatkozni. A hasnyálmirigy elégtelenséget aránylag biztonságosan lehet feltérképezni Voll-féle elektroakupunktúrával, ahol részletesen meg tudjuk határozni, hogy a hasnyálmirigy elégtelenséget fehérjék, szénhidrátok, vagy zsírok fogyasztása váltja ki, esetleg más negatív tényezők befolyásolják. Az orvosi gyakorlat szerint a hasnyálmirigy gyulladása, későbbi elégtelensége alapvetően alkoholizmus, és akut vagy krónikus étkezési túlkapások következménye. Sajnos gyakori a beragadt epekövek okozta hasnyálmirigy-gyulladás, mely elzárja a termelődő folyadék szabad áramlását. A valóság az, hogy egyre több fiatal betegnél, akiknek súlyosabb hasnyálmirigy tünetei nincsenek, tapasztalható a hasnyálmirigy-enzim hiánya. Minden emésztőrendszeri problémánál, ahol a diétás megszorítások nem segítenek, gondolnunk kell a hasnyálmirigy enzimtermelődés csökkenésére.

A gyomor is felelőssé tehető a puffadásokért – ebben az esetben is gyakran zárul a gasztroenteorológiai vizsgálat negatív eredménnyel, ennek ellenére savcsökkentő gyógyszert a beteg majdnem minden esetben kap. Említenem sem kell, hogy ez nem oldja meg a problémát, vannak esetek, amikor még súlyosbítja is.

A felfúvódás okai között meg kell, hogy említsem a gombás, vagy más fertőzést, táplálkozási megszorításokra nem reagáló puffadásoknál mindig gondolni kell az élesztőgombák súlyos elszaporodására a belekben. Főleg olyankor, ha a puffadáshoz változó széklet vagy székrekedés, édesség utáni erős vágy társul. Ezekben az esetekben mindig jelen van a bél baktérium flórájának legyengülése. Végül, de nem utolsó sorban a stressz és szorongás, a túl felületes vagy kapkodó légzés növeli a felfújódás kockázatát.

A puffadás természetes kezelése

Természetesen kerülni kell a gázképző ételeket: bab, borsó, szója, lencse, brokkoli, káposzta, kel, karalábé, karfiol. Valamint, minden levegőt tartalmazó ételt és italt, habokat, szénsavas italokat. Természetesen az alapos rágásra és a helyes ételkombinációra is figyelnünk kell. Jó hatással lesz, ha csökkentjük a cukor- és fehérje-bevitelt, az erjedés és a rothadás kivédése érdekében. A fűszerek megfelelő használatával elősegíthetjük az emésztést, például fahéj, szegfűszeg, kömény, ánizs, pirospaprika. Aki nem szokta meg a nyers zöldségek fogyasztását, az csak fokozatosan vigye be ezeket a szervezetébe. A hirtelen, nagy mennyiségű nyers zöldség szintén felfúvódást okozhat. Étkezések között fogyasszunk puffadásgátló teákat: kömény, édeskömény, ánizs, és ezek magvát rágcsálhatjuk is.

A meleg enyhíti a panaszokat, használhatunk a hasunkra meleg borogatást, vagy infralámpás besugárzást. Ezek nem csak emésztőrendszerünket, de idegrendszerünket is megnyugtatják. Tartsunk otthon tömlőt, melyet körülbelül háromnegyed részig töltsünk meg hatvan fokos vízzel, a maradék levegőt nyomjuk ki, a tömlőt csavarjuk frottír törölközőbe, tegyük a hasunkra, hagyjuk rajta, amíg érezzük, hogy melegít. A kihűlt tömlőt azonnal távolítsuk el. A rendszeres mozgás is segít a panaszok enyhítésében. Ha már felfúvódtunk, próbáljunk gyalogolni, amennyire tudunk mozogni. A talpmasszázs is jó hatással lehet a felfúvódásra. Végső esetben használhatjuk a gyógyszertárban kapható, felfúvódásra ajánlott tablettákat, de semmiképp ne törekedjünk arra, hogy táplálkozási kihágásainkat ezekkel hozzuk rendbe!

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet, hogy az egészséges táplálkozásra való áttérésnél, amikor az ember több nyerset és hántolatlant kezd fogyasztani, eleinte erősebben jelentkezhet a felfúvódás. Ezek a kezdeti panaszok azonban senkit ne tántorítsanak el az étrendváltozástól. Ezekben az esetekben, de minden más esetben is, a probiotikumok szinte állandó szedése ajánlott. Ne feledkezzünk meg a lelki egyensúly kialakításáról, fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, szeressük magunkat, és csak aztán várhatjuk el, hogy mások is szeressenek bennünket!

Mozogjanak minél többet a friss levegőn, lélegezzenek mélyeket, énekeljenek!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A bélrendszer betegségei

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az előzőekben több tünetegyüttest is részletesen tárgyaltunk, melyek a bélrendszer betegségeire is utalhatnak.

2012.3.22.   


Emésztőrendszeri betegségek (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a hasmenés okaival, kezelési módjaival foglalkozik.

2012.3.9.   


Emésztőrendszeri betegségek (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma a székrekedés. A civilizált világ lakosságának több mint a felét érinti.

2012.2.16.    2


Emésztőrendszeri betegségek (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A gyomorhurut és a gyomorfekély természetes gyógymódjai.

2012.1.18.  1   


Emésztőrendszeri betegségek (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk utunkat a gyomor irányába!

2012.1.12.    2


Emésztőrendszeri betegségek (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Kezdjük mindjárt az elején!

2012.1.3.  1   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.