Emésztőrendszeri betegségek (4)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2012.2.2. 6:22

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a puffadás problémakörével foglalkozik.

Az, hogy időnként bélgázok képződnek emésztőrendszerünkben lehet ugyan kellemetlen, de végülis normális folyamatnak tekinthetjük. Addig, amíg könnyen meg tudunk szabadulni tőlük és nem terhel meg bennünket a tőlük való megszabadulás azt jelenti, hogy a bélgáz képződés normális mederben van. A probléma akkor keletkezik, ha az emésztőrendszerben felgyülemlett gázok gömbszerűen felpuffasztják a hasat, görcsös fájdalmat okoznak, és nem egykönnyen tudunk ezektől a gázoktól megszabadulni.

Mint mindennek, a felfúvódásnak is rengeteg oka lehet. Gondolok itt a szokásos étkezési és emésztőrendszeri problémákra, például a táplálék elkészítésének és elfogyasztásának módjára, valamint a különféle táplálék-érzékenységi reakciókra és emésztőrendszeri fertőzésekre. A legnagyobb a probléma olyankor van, amikor annyi gáz halmozódik fel a belekben, ami már leállítja a bélműködést, és életveszélyes elzáródási állapotot hoz létre. Sajnos az orvosi gyakorlatban még a nagyobb fokú, rendszeres felfúvódásra sem fordítanak nagy figyelmet, inkább csak olyankor foglalkoznak a dologgal, mikor a felfúvódás már a beteg egészségét vagy életét is veszélyezteti.

Vannak közismerten puffasztó ételek, például a hüvelyesek, káposztafélék, de az embereknek az a rossz szokása, hogy étkezés közben beszélnek, és mohóságukban sok levegőt nyelnek le, szintén növeli az emésztőrendszer gázosodását. A nem megfelelő rágás, a szénsavas italok fogyasztása hasonló tüneteket okozhat. Az étel rossz elfogyasztásának következtében a gyomorban, a vékony- és vastagbélben keletkezett erjedési folyamatok növelik a bélgázok keletkezésének kockázatát. Hasonló hatású az ételérzékenység: a tej-, cukorérzékenység, lisztérzékenység, vagy más ételek és ételkombinációk okozta érzékenység, valamint a rosszul megemésztett táplálék Az említett étkezési és emésztési problémák egyenes következménye az ún. diszbakteriális állapot, mely során azok a baktériumok, melyek számunkra jók, kihalnak, és helyüket kórokozó baktériumok, gombák és paraziták foglalják el. Ezt nevezzük a bélflóra egyensúly zavarának.

Mint már többször említettem, az emésztés a szájban kezdődik – a felfúvódás okát is nyugodtan kereshetjük a szájban, vagy az emésztőrendszer felső részeiben. Sajnos majdnem minden gyomor, epe és hasnyálmirigy betegség oka lehet a felfúvódásnak. Még olyan esetekben is, amikor vér analízis, törletek, ultrahangos vizsgálat, tükrözések, esetleg még komolyabb, képalkotó vizsgálatok sem mutatnak ki semmilyen eltérést ezeken a szerveken. Valószínű, hogy ezek a szervek mégis érintettek valamennyire, legalább is működési szinten biztosan.

Példának okáért említeném az epehólyag betegségét, az epekőképződést. Az epekő, mint betegség, nem a kő megjelenésével kezdődik, hanem évekkel előtte. Az epe, mint folyadék fokozatosan, állandóan és egyenletesen termelődik a májban – az epe, mint termék, az epehólyagban gyűlik össze. Az epehólyag feladata az, hogy olyankor, mikor több zsiradékot fogyasztunk (a zsiradékok emésztéséhez elengedhetetlen az epe jelenléte az emésztőrendszerben), alkalmazkodjon táplálkozásunkhoz, és összehúzó mozgással, a felgyülemlett epét egyszerre és nagy mennyiségben a vékonybélbe pumpálja. Ha ez az összehúzó mozgás nem működik, a májból folyamatosan folydogáló epe összegyűlik az epehólyagban, anélkül, hogy teljesen kiürülne. Miután az epehólyag megtelt, az epe folyamatosan folydogál a vékonybélbe, függetlenül attól, hogy zsiradékot fogyasztottunk-e vagy nem. Az évekig fennálló folyamat következményeként az epehólyagban lévő epe leüllepedik, besűrűsödik, megkövesedik. Akkor, mikor szükség lenne több epére az emésztéshez, nem tudja szállítani a megfelelő epemennyiséget. Ezzel a probléma állandósult. Abban az esetben, ha nem fogyasztunk zsiradékot, akkor is folydogál az epe a vékonybélbe, de csupán ugyanennyi mennyiség áll rendelkezésünkre akkor is, mikor több zsiradékot fogyasztottunk. Az emésztés egyensúlya felborult, jelentkeznek az emésztőrendszeri panaszok, először puffadás, majd epetájékú érzékenység, fájdalom, végül görcsök formájában.

Hasonló a helyzet a még gyakrabban előforduló hasnyálmirigy elégtelenség esetén. A hasnyálmirigy elégtelenséget gyakran még a mai modern műszerekkel is szinte lehetetlen diagnosztizálni. A hagyományos orvoslás tényleg csak akut hasnyálmirigy gyulladás esetében, vagy ennek következtében létrejövő krónikus hasnyálmirigy gyulladásoknál tud diagnosztizálni és beavatkozni. A hasnyálmirigy elégtelenséget aránylag biztonságosan lehet feltérképezni Voll-féle elektroakupunktúrával, ahol részletesen meg tudjuk határozni, hogy a hasnyálmirigy elégtelenséget fehérjék, szénhidrátok, vagy zsírok fogyasztása váltja ki, esetleg más negatív tényezők befolyásolják. Az orvosi gyakorlat szerint a hasnyálmirigy gyulladása, későbbi elégtelensége alapvetően alkoholizmus, és akut vagy krónikus étkezési túlkapások következménye. Sajnos gyakori a beragadt epekövek okozta hasnyálmirigy-gyulladás, mely elzárja a termelődő folyadék szabad áramlását. A valóság az, hogy egyre több fiatal betegnél, akiknek súlyosabb hasnyálmirigy tünetei nincsenek, tapasztalható a hasnyálmirigy-enzim hiánya. Minden emésztőrendszeri problémánál, ahol a diétás megszorítások nem segítenek, gondolnunk kell a hasnyálmirigy enzimtermelődés csökkenésére.

A gyomor is felelőssé tehető a puffadásokért – ebben az esetben is gyakran zárul a gasztroenteorológiai vizsgálat negatív eredménnyel, ennek ellenére savcsökkentő gyógyszert a beteg majdnem minden esetben kap. Említenem sem kell, hogy ez nem oldja meg a problémát, vannak esetek, amikor még súlyosbítja is.

A felfúvódás okai között meg kell, hogy említsem a gombás, vagy más fertőzést, táplálkozási megszorításokra nem reagáló puffadásoknál mindig gondolni kell az élesztőgombák súlyos elszaporodására a belekben. Főleg olyankor, ha a puffadáshoz változó széklet vagy székrekedés, édesség utáni erős vágy társul. Ezekben az esetekben mindig jelen van a bél baktérium flórájának legyengülése. Végül, de nem utolsó sorban a stressz és szorongás, a túl felületes vagy kapkodó légzés növeli a felfújódás kockázatát.

A puffadás természetes kezelése

Természetesen kerülni kell a gázképző ételeket: bab, borsó, szója, lencse, brokkoli, káposzta, kel, karalábé, karfiol. Valamint, minden levegőt tartalmazó ételt és italt, habokat, szénsavas italokat. Természetesen az alapos rágásra és a helyes ételkombinációra is figyelnünk kell. Jó hatással lesz, ha csökkentjük a cukor- és fehérje-bevitelt, az erjedés és a rothadás kivédése érdekében. A fűszerek megfelelő használatával elősegíthetjük az emésztést, például fahéj, szegfűszeg, kömény, ánizs, pirospaprika. Aki nem szokta meg a nyers zöldségek fogyasztását, az csak fokozatosan vigye be ezeket a szervezetébe. A hirtelen, nagy mennyiségű nyers zöldség szintén felfúvódást okozhat. Étkezések között fogyasszunk puffadásgátló teákat: kömény, édeskömény, ánizs, és ezek magvát rágcsálhatjuk is.

A meleg enyhíti a panaszokat, használhatunk a hasunkra meleg borogatást, vagy infralámpás besugárzást. Ezek nem csak emésztőrendszerünket, de idegrendszerünket is megnyugtatják. Tartsunk otthon tömlőt, melyet körülbelül háromnegyed részig töltsünk meg hatvan fokos vízzel, a maradék levegőt nyomjuk ki, a tömlőt csavarjuk frottír törölközőbe, tegyük a hasunkra, hagyjuk rajta, amíg érezzük, hogy melegít. A kihűlt tömlőt azonnal távolítsuk el. A rendszeres mozgás is segít a panaszok enyhítésében. Ha már felfúvódtunk, próbáljunk gyalogolni, amennyire tudunk mozogni. A talpmasszázs is jó hatással lehet a felfúvódásra. Végső esetben használhatjuk a gyógyszertárban kapható, felfúvódásra ajánlott tablettákat, de semmiképp ne törekedjünk arra, hogy táplálkozási kihágásainkat ezekkel hozzuk rendbe!

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet, hogy az egészséges táplálkozásra való áttérésnél, amikor az ember több nyerset és hántolatlant kezd fogyasztani, eleinte erősebben jelentkezhet a felfúvódás. Ezek a kezdeti panaszok azonban senkit ne tántorítsanak el az étrendváltozástól. Ezekben az esetekben, de minden más esetben is, a probiotikumok szinte állandó szedése ajánlott. Ne feledkezzünk meg a lelki egyensúly kialakításáról, fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, szeressük magunkat, és csak aztán várhatjuk el, hogy mások is szeressenek bennünket!

Mozogjanak minél többet a friss levegőn, lélegezzenek mélyeket, énekeljenek!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A bélrendszer betegségei

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az előzőekben több tünetegyüttest is részletesen tárgyaltunk, melyek a bélrendszer betegségeire is utalhatnak.

2012.3.22.   


Emésztőrendszeri betegségek (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a hasmenés okaival, kezelési módjaival foglalkozik.

2012.3.9.   


Emésztőrendszeri betegségek (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma a székrekedés. A civilizált világ lakosságának több mint a felét érinti.

2012.2.16.    2


Emésztőrendszeri betegségek (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A gyomorhurut és a gyomorfekély természetes gyógymódjai.

2012.1.18.  1   


Emésztőrendszeri betegségek (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk utunkat a gyomor irányába!

2012.1.12.    2


Emésztőrendszeri betegségek (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Kezdjük mindjárt az elején!

2012.1.3.  1   

A rovat további cikkei

Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.