Emésztőrendszeri betegségek (3)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2012.1.18. 6:00

A gyomorhurut és a gyomorfekély természetes gyógymódjai.

A krónikus gyomorhurut legfőbb oka a gyomor nyálkahártyát irritáló és nehezen emészthető ételek és italok rendszeres fogyasztása, továbbá a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás. Sok gyógyszer mellékhatásaként is kialakulhat gyomorhurut. Az akut gyomorhurut tünetei az émelygés, hányás, hányinger, gyengeség, hidegrázás, izzadás. A heveny gyomorhurutot gyomorrontásnak is nevezzük. Ebben az esetben az egy-két napig tartó böjt (mikor nem eszünk semmi szilárdat) a legjobb gyógymód. A heveny gyomorhurut a túlevés vagy a fertőzött étel fogyasztásának következménye lehet. Ennek esetén igyekezzünk pótolni a hányás okozta vízmennyiséget, valamint az ásványianyag hiányt. Javasolt a grapefruitlé, valamint só tartalmú anyagok fogyasztása. A pár napos böjt után, az átmeneti időben fogyaszthatunk reszelt almát, főtt krumpli vagy zöldségpürét, pirított kenyeret, vagy barnarizst.

A krónikus gyomorhurutnál a tünetek hasonlóak – és észrevétlenül lopóznak be mindennapjainkba, s kevésbé kihangsúlyozottak, mint az akut gyomorhurutnál. A krónikus gyomorhurut esetén legfontosabb a hurutképző tápanyagok mellőzése. Ide tartoznak a tehéntej és tejfélék, alkohol, nikotin, túl hideg és túl forró ételek, italok, édességek, ecetes ételek, fekete tea, kávé, kakaó. A jéghűtött italok is irritálják a nyálkahártyát, ennek következtében a gyomor egy hurutos védőréteget képez a nyálkahártya felületén. A gyomorhurut megakadályozása érdekében érdemes evés közben, vagy azon kívül is, nem nagy mennyiségben, de rendszeresen nyers káposztalevet, vagy burgonyalevet fogyasztani, esetleg pár szem mustármagot. A böjtnapok mellett, aki szereti, bátran végezhet almakúrát, az alma az egyik legjobb hurutoldó.

Még évek óta fennálló gyomorhurut esetén is, pár hónapig tartó megfelelő diétával a krónikus gyomor- és bélhurut is sikeresen megszüntethető. A teák közül ajánlott a kamilla, citromfű, borsmenta, fehérüröm, ezerjófű, lenmag, zsálya fogyasztása. Bármilyen hihetetlennek tűnik, a helyes lélegzéssel jó irányba befolyásolhatjuk a hurutosodást. Hatékony segítséget nyújtanak a homeopátiás szerek. (Próbálkozhatunk Belladonna, Acidum sulfuricum D6-os hígításban, vagy Phosphorus D12-es hígításban.) Súlyosabb esetekben kérjük ki homeopátiás orvos véleményét! Hosszantartó és nem javuló hurutos panaszok esetén érdemes megvizsgáltatni a hátgerincünket, különös figyelmet fordítva a háti 7., 8. és 9. csigolyákra. Helyes lazítás, és rendszeres torna, mely az érintett rész csigolyáit helyes állásba hozza, segíthet a gyomorhurut gyógyításában. Jó hatással van az ún. reflexterápia, talpmasszázs. Minden ilyen esetben gondolnunk kell kandida fertőzésre is, melynek kezelése hosszú ideje fennálló gyomorhurut esetén mindig szakember kezébe tartozik. Probiotikumok szedése bármilyen emésztőrendszeri problémánál jó szívvel ajánlható. Ha saját magunk nem boldogulunk, próbálkozhatunk Jonás-cseppekkel, melyek összetételét és adagolását beszéljük meg egy hozzáértő szakemberrel! Végül, de nem utolsó sorban mindig gondolnunk kell a gyomorhurut pszichés hátterére. Ha ezt a lehetőséget elhanyagoljuk, előfordulhat, hogy a krónikus hurutosodás miatt a nyálkahártya begyullad, sebek, vérzések alakulnak ki a nyálkahártyán, és már el is jutottunk a gyomorfekélyig.


Gyomorfekély

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a gyomorfekély népbetegségről. Sajnos azoknak az embereknek is lehet gyomorfekélyük, akiknek nincsenek meg a tipikus tüneteik, mint például a savtúltengés és a gyomorfájdalom. Gyakran a beteg a már kilyukadt, vérző gyomorfallal, gyorsmentő asszisztálása mellett, jut el az orvoshoz. Mondanom sem kell, hogy a gyomorvérzés életveszélyes állapot, és gyakran fájdalom nélkül játszódik le. Sőt, a kezeletlen gyomorfekély elrákosodhat. Praxisomban gyakran tapasztalom, hogy olyan esetben is talál a gasztroenterológus gyomor- vagy nyombélfekélyt, mikor a tünetek arra egyáltalán nem adnak okot, vagy a beteg más ok miatt kerül tükrözésre. A gyomorfekély főbb tünetei: fájdalom, étvágytalanság, émelygés, gyomorégés, hányinger, hányás, savasság-érzet, fogyás, puffadás, böfögés, gázosodás, hasmenés. Hasonlóan a gyomorhuruthoz, a gyomorsav-túltengés lehet a szenvedélybetegségek következménye, bakteriális fertőzés, mely a gyomorfekélyesek 80-90%-ánál jelen van.
Természetesen vannak esetek, amikor jelen van a bakteriális fertőzés, és nem alakul ki gyomorfekély, ellenben az is előfordul, hogy nincs bakteriális fertőzés, és mégis kialakul a gyomorfekély. A mindannyiunk által ismert Helicobacter pyloli szennyezett étellel-itallal, természetes vizekben való fürdőzéssel, de gyakran háziállattal való érintkezés során is a szervezetünkbe kerülhet. A baktérium fertőző mivolta összefügg a szervezet védekező mechanizmusainak hatásosságával. Nagyon sok gyógyszer elősegíti a gyomorfekély kialakulását. Elsősorban a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, a hormontartalmú gyulladáscsökkentők, melyeket sok reumatikus beteg használ, valamint a régi acilpirin, aszpirin mellékhatásaként is kialakulhat. Megállapíthatjuk, hogy vannak ún. fekélyes személyiség-típusok, akiket első ránézésre észreveszünk rosszkedvűségük, folytonos elégedetlenségük miatt. Az ilyen ember egyfolytában kelletlen, robbanékony, csapkod, ironikus, kritikus, tehát besavanyodott.


A gyomorfekély kezelése

Ha valaki gyomorpanaszokkal fordul orvoshoz, leggyakrabban valamilyen savlekötő gyógyszer receptjével távozik. Ezek a gyógyszerek jól alkalmazhatók, mind a gyomornyálkahártya gyulladás, mind fekélyesedés esetén. A mindkét esetben gyakori bakteriális fertőzést antibiotikumokkal próbáljuk megszüntetni. Valójában olyan kezelés lenne a célszerű, amely megszünteti azt a közeget, melyben a baktériumok életképesek maradhatnak. Pasteur-t idézve „a baktérium semmi, minden a táptalaj". Nézzük melyek azok az anyagok, melyek pusztítják, vagy kellemetlen hellyé teszik a gyomrot a baktériumok, az ún.helicobakter és más mikroorganizmusok számára!
A teák közül a zöld tea az, melynek bizonyítottan baktériumölő hatása van.
Gombás megbetegedésnél kúraszerűen igyunk bazsalikomteát.
Gyomorfekélynél fogyaszthatjuk továbbá a zsálya-, mályva-, üröm-, édeskömény- és kamillateát. Ajánlatos a kamillateából éhgyomorra, körülbelül három deciliter mennyiséget elfogyasztani, utána öt-tíz percig feküdni, felváltva háton, jobb és bal oldalon, és hason. A testhelyzet változásával elősegítjük, hogy ezzel a kamillateával átmosogassuk a gyomorfal minden oldalát.
Jó hatású a lenmagynyák. Elkészítési módja a következő: két nagykanál lenmagot két deciliter langyos vízben két órát áztatjuk, majd leszűrjük. A folyadékból naponta többször fogyasztunk, egy-egy nagykanállal.
A napi folyadékbevitelt kiegészíthetjük gyomorkímélő ásványvizek fogyasztásával. A probiotikumokkal, bélbaktériumokkal való kezelés a fertőzéses és gyulladásos állapotoknál elengedhetetlen.
Vannak tejtermékek, melyek laktobacilussal dúsítottak. Amennyiben nincs tejallergiánk, rendszeresen fogyasszuk ezeket is. Itt olyan savanyított tejtermékekre gondolok, melyeknek jótállási ideje néhány nap. Erre a célra semmiképpen nem megfelelők az olyan tartósított, és állítólag tejsav baktériumokat tartalmazó készítmények, melyeknek jótállási ideje egy hét, vagy több. Amennyiben megtehetjük, az étkezések előtt fogyasszunk egy nagykanál frissen préselt burgonya- vagy káposztalevet. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a különben nagyon egészséges fűszerek, mint a fokhagyma, hagyma, esetleg erőspaprika és bors vagy torma használatát fekélyesedés esetén mindenképpen mellőzzük. Ezeket a fűszereket használhatjuk megelőzésként akkor, mikor a gyomor nyálkahártyája se nem gyulladt, se nem fekélyesedett. Minden fekélyesedés esetén jó szívvel ajánlom az ásványi anyagok porrá őrölt változatát, melyek nem csak tisztítják az emésztőrendszer falát, de semlegesítik a fölösleges savat, és a keletkezett méreganyagokat.

Mivel a gyomorfekélynek gyakran pszichés háttere van, ne feledkezzünk meg idegrendszerünk egyensúlyba hozásáról! Ezt vitaminokkal is segíthetjük, főleg a B-komplex, B12 vitamin szájon át szedhető, vagy injekciós formáiban. A pszichoterápia részét kell, hogy képezze a mozgásterápia, mely semmilyen esetben nem állhat gyakorlatokból, hanem a lazításra, és a normális légzésre kellene hangsúlyt helyeznie.

Végül és nem utolsó sorban a teljesség kedvéért fontosnak tartom megemlíteni a talpmasszázst és reflexmasszázst, különösen a gyomor és emésztőrendszer tájékára fókuszálva.

Mielőtt az emésztőrendszeren folytatnánk utunkat, a következő héten a puffadás, mint kellemetlen emésztőrendszeri szindróma tüneteire próbálok gyógyírt találni.

(Folytatjuk)Hozzászólások

Zoltan, 14. 07. 2018 18:00:52
Olvasd vegig a cikkeket az emesztorendszerekrol
@


Kapcsolódó cikkek

A bélrendszer betegségei

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az előzőekben több tünetegyüttest is részletesen tárgyaltunk, melyek a bélrendszer betegségeire is utalhatnak.

2012.3.22.   


Emésztőrendszeri betegségek (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a hasmenés okaival, kezelési módjaival foglalkozik.

2012.3.9.   


Emésztőrendszeri betegségek (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma a székrekedés. A civilizált világ lakosságának több mint a felét érinti.

2012.2.16.    2


Emésztőrendszeri betegségek (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Egészségügyi sorozatunk ezúttal a puffadás problémakörével foglalkozik.

2012.2.2.    2


Emésztőrendszeri betegségek (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk utunkat a gyomor irányába!

2012.1.12.    2


Emésztőrendszeri betegségek (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Kezdjük mindjárt az elején!

2012.1.3.  1   

A rovat további cikkei

Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.   


Kimerültség ellen

PR-cikk

Kimerültnek érzed magad? A magnézium segíthet!

2022.4.23.   


Leküzdhető a fogorvosfóbia

Pszichológusi kanapé a fogorvosnál? Mit tehetünk, ha rettegünk a fogorvosi kezelésektől?

2022.3.15.   


A tesztoszteron fontossága

PR-cikk

A tesztoszteron az egyik legfontosabb hormon, amire szüksége van a férfiaknak, nőknek egyaránt.

2022.3.7.   


Ingyenes tünetellenőrző

PR-cikk

Online elérhető ötperces teszt. Részletek a cikkben.

2022.2.24.   


Az epilepszia világnapján

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Más is kötődik még február 14-éhez, mégpedig az epilepszia világnapja.

2022.2.14.