Gyógyító lovaglás


Jády Mónika  2005.10.22. 14:14

A ló már több ezer éve szolgálja az embert. Az utóbbi 500 évben a gyógyítás területén is egyre nagyobb szerephez jutott.

A hippoterápia során (a „hippo” görög eredetű szó, jelentése ló) a lovaglás pszichológiai és fiziológiai tulajdonságait hasznosítják. A terápiás lovagoltatás, mint kezelési mód kialakulásának pontos idejét nem ismerjük, de a feljegyzések szerint már az ókori görögök is alkalmazták a fogyatékosságokkal rendelkezők rehabilitálására.

Aztán a századforduló Angliájában (újra) felismerték, hogy a fogyatékosok számára a lovaglás igen jótékony hatású. A lovasterápia az angol és a német nyelvterületen egyre nagyobb tudományos hátteret kapott, bár a század közepéig főleg mozgásterápiának tekintették. A terápiás lovaglás gyógypedagógiai szemlélete csak a hatvanas években kezdett tért hódítani. Megalakultak a helyi lovasterápiás szervezetek, kirajzolódtak a lovasterápia különböző szakágai, szakkönyvek, folyóiratok jelentek meg. 1974 óta rendszeresen tartanak lovasterápiás konferenciákat is.

A győri Pejkó Civitan Rehabilitációs Lovas Klubban néztük meg először, hogyan is működik a terápiás lovagoltatás a gyakorlatban.

-- Közhasznú szervezet a miénk, a nemzetközi Civitan (karitatív szervezet) részét képezzük -- mondja Siska Mária klubelnök. -- Mozgássérült, autista, csökkent látó és halló, értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek gyógypedagógiai célú fejlesztő, felzárkóztató és rehabilitációs lovagoltatásával foglalkozunk. Nem sérült gyermekeket is fogadunk.

-- Hogyan kezdődött ez a munka?

-- Úgy tíz évvel ezelőtt vettem egy lovat. (Ízületi problémáim voltak, és hallottam, hogy segíthet a lovaglás.) Aztán megjelentek a környékbeli gyerekek, hogy tanítsam meg õket lovagolni. Egy hölgy is jelentkezett, akinek a fia a szülésnél sérült meg -- az egyik oldala majdnem lebénult, és nehezen járt. Azt hallotta ez az anyuka, hogy lovaglással lehetne segíteni. És tényleg: a gyerek izmai is nyúltak, az ízületei is alakultak, sokkal jobb lett a járása. Ennek aztán híre ment, és hoztak egy kislányt, aki se menni, se ülni nem tudott. Feltettük a lóra. Mindkét oldalról fogni kellett őt, mert nem tudta magát tartani. Amikor befejeztük a sétáltatást, a gyermek átölelte a ló nyakát, és felcsillant a szeme. Ennek a kislánynak nem mondhattam nemet. Nekiálltam szakirodalmat keresni, és gyógymasszőröktől, gyógytornászoktól is kértem tanácsot a gyakorlatokra vonatkozóan.

-- Mi lett az előbb említett kislánnyal?

-- Mozgáskoordinációs és egyensúlyproblémái is voltak. A kislány a mai napig nem tud menni, de most ha felteszem a lóra, senki nem veszi észre, hogy valamilyen fogyatékossággal él. Hat év alatt elértük, hogy szépen, egyenesen ül a ló hátán. Csodálatos dolgok történnek itt. Van olyan autista gyerekünk, akit a lovak segítségével vettünk rá, hogy számoljon. Azzal kezdtük, hogy mennyi füle van a lónak... Következő alkalommal már ő kérte a feladatokat. Van olyan kisgyerekünk, aki egyáltalán nem beszélt. Párszor kihozta őt az apuka. Aztán amikor az óvodában képeket nézegettek, a ló képénél felkiáltott: ló! Ez volt az első szava.

-- Milyen ló a legalkalmasabb erre a célra?

-- Ne legyen túl magas. Az enyémek méretre nem a legideálisabbak, de jól lehet velük dolgozni, mert nagyon nyugodtak. Az egyik hátáról például labdáznak a gyerekek. Van egy mozgékonyabb, temperamentumosabb is -- leginkább a magatartásproblémás, nem sérült gyerekeket ültetjük rá. Mert ilyen esetben is jót tesz a lovaglás. Lelkileg labilis gyerekeknek is sokat segít, hisz az állatokhoz érzelmileg kötődni lehet -- a ló barátként, bizalmasként is szóba jöhet.

Szlovákiában is alkalmazzák a hippoterápiát, és Pozsonyban szakembereket is képeznek. Dunatőkésen (a Czajlik Katalin vezette Czajlik Ranchon) már évek óta foglalkoznak terápiás lovagoltatással.

--A gyógylovaglás alapja a ló hátának háromdimenziós mozgása, amely az emberi járáshoz hasonlít -- mondja Lukács Zsuzsa hippoterapeuta. -- A lovon ülőnek ritmikusan le és felbillenik a medencéje, emelkedik és süllyed az egész teste, a törzs mindkét oldalra forog. A gerinc egyes részei úgy ellazulnak, mint más helyzetben soha, harmonizálódik a teljes izomzat koordinációja, javul a fej- és testtartás, fejlődik az egyensúlyérzék. Ehhez hozzájárul még az emóció erős hatása, nő a páciens önbizalma. Járnak hozzánk mozgássérültek, szellemi fogyatékosok, halmozottan sérültek, autisták -- pici gyerekektől kezdve a felnőttekig. A lovaglás nagyon sok bajon segít, de vannak olyan betegségek, elváltozások is, amelyek esetén nem ajánlott (pl. epilepszia).

--Tanulási zavarok esetén viszont alkalmazható.

--Igen. Az iskolában kudarcokat megélő gyereknek itt sikerélményben lehet része. Nő az önbizalma, és elhiszi, hogy ő is képes valamit jól csinálni. De volt olyan gyermekünk is, akinek lóháton ülve múlt el a dadogása.

--Hogyan zajlik a munka?

--Nyerget, kengyelt nem használunk, mert ezek nélkül hatékonyabb a terápia. A lovon ülőnek így többet kell egyensúlyoznia, és közvetlenebb kapcsolatban van a lóval. Először meg kell szokni a lovon ülést, és el kell hogy lazuljanak az izmok. Ha ez sikerült, jöhet a torna. Fokozatosan növeljük a terhelést. Személyre szólóak a gyakorlatsorok, a páciens állapotától függ, milyen és mennyi gyakorlat kivitelezhető. Van, aki nagyon lassan fejlődik, mások gyorsabban. Előre nem tudjuk felmérni, milyen fokú javulás következik be és mennyi idő alatt.

További információk
A Magyar Lovasterápia Szövetség 2005. október 15. és 30. között rendezi meg Sarlóspusztán a segítők, pszichológusok, lovasok és lovasterapeuták képzését és továbbképzését.

A Magyar Lovasterápia Szövetség 1997-ben alakult meg azzal a szándékkal, hogy az országszerte elszigetelten dolgozó lovasterapeuták munkáját egységes európai színvonalra emelje. Az utóbbi években neves külföldi szakemberek, oktatók bevonásával alakította ki a gyógytornászok és gyógypedagógusok kétéves továbbképzési rendszerét, és évente több alkalommal szervez tanfolyamot a hazai szakemberek számára is.
Az alábbi tevékenységi köröket különböztetjük meg:
hippoterápia (gyógytornászok által végzett mozgásterápia lovon)
gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna (gyógypedagógus által végzett fejlesztő foglalkozás lovon)
lovas pszichoterápia (pszichoterapeuta által végzett lovasterápia gyógyító célzattal - jelenleg Magyarországon még csak kialakulóban van)
parasport.
Az orvosi indikáció feltétel minden lovasterápia esetében.
Kontaktus: Steiner Henriette, Magyar Lovasterápia Szövetség, tel: 475-7000 és 475-7018, e-mail: mltsz@gyermekmento.huHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2024.7.15.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.