Gyógyító lovaglás


Jády Mónika  2005.10.22. 14:14

A ló már több ezer éve szolgálja az embert. Az utóbbi 500 évben a gyógyítás területén is egyre nagyobb szerephez jutott.

A hippoterápia során (a „hippo” görög eredetű szó, jelentése ló) a lovaglás pszichológiai és fiziológiai tulajdonságait hasznosítják. A terápiás lovagoltatás, mint kezelési mód kialakulásának pontos idejét nem ismerjük, de a feljegyzések szerint már az ókori görögök is alkalmazták a fogyatékosságokkal rendelkezők rehabilitálására.

Aztán a századforduló Angliájában (újra) felismerték, hogy a fogyatékosok számára a lovaglás igen jótékony hatású. A lovasterápia az angol és a német nyelvterületen egyre nagyobb tudományos hátteret kapott, bár a század közepéig főleg mozgásterápiának tekintették. A terápiás lovaglás gyógypedagógiai szemlélete csak a hatvanas években kezdett tért hódítani. Megalakultak a helyi lovasterápiás szervezetek, kirajzolódtak a lovasterápia különböző szakágai, szakkönyvek, folyóiratok jelentek meg. 1974 óta rendszeresen tartanak lovasterápiás konferenciákat is.

A győri Pejkó Civitan Rehabilitációs Lovas Klubban néztük meg először, hogyan is működik a terápiás lovagoltatás a gyakorlatban.

-- Közhasznú szervezet a miénk, a nemzetközi Civitan (karitatív szervezet) részét képezzük -- mondja Siska Mária klubelnök. -- Mozgássérült, autista, csökkent látó és halló, értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek gyógypedagógiai célú fejlesztő, felzárkóztató és rehabilitációs lovagoltatásával foglalkozunk. Nem sérült gyermekeket is fogadunk.

-- Hogyan kezdődött ez a munka?

-- Úgy tíz évvel ezelőtt vettem egy lovat. (Ízületi problémáim voltak, és hallottam, hogy segíthet a lovaglás.) Aztán megjelentek a környékbeli gyerekek, hogy tanítsam meg õket lovagolni. Egy hölgy is jelentkezett, akinek a fia a szülésnél sérült meg -- az egyik oldala majdnem lebénult, és nehezen járt. Azt hallotta ez az anyuka, hogy lovaglással lehetne segíteni. És tényleg: a gyerek izmai is nyúltak, az ízületei is alakultak, sokkal jobb lett a járása. Ennek aztán híre ment, és hoztak egy kislányt, aki se menni, se ülni nem tudott. Feltettük a lóra. Mindkét oldalról fogni kellett őt, mert nem tudta magát tartani. Amikor befejeztük a sétáltatást, a gyermek átölelte a ló nyakát, és felcsillant a szeme. Ennek a kislánynak nem mondhattam nemet. Nekiálltam szakirodalmat keresni, és gyógymasszőröktől, gyógytornászoktól is kértem tanácsot a gyakorlatokra vonatkozóan.

-- Mi lett az előbb említett kislánnyal?

-- Mozgáskoordinációs és egyensúlyproblémái is voltak. A kislány a mai napig nem tud menni, de most ha felteszem a lóra, senki nem veszi észre, hogy valamilyen fogyatékossággal él. Hat év alatt elértük, hogy szépen, egyenesen ül a ló hátán. Csodálatos dolgok történnek itt. Van olyan autista gyerekünk, akit a lovak segítségével vettünk rá, hogy számoljon. Azzal kezdtük, hogy mennyi füle van a lónak... Következő alkalommal már ő kérte a feladatokat. Van olyan kisgyerekünk, aki egyáltalán nem beszélt. Párszor kihozta őt az apuka. Aztán amikor az óvodában képeket nézegettek, a ló képénél felkiáltott: ló! Ez volt az első szava.

-- Milyen ló a legalkalmasabb erre a célra?

-- Ne legyen túl magas. Az enyémek méretre nem a legideálisabbak, de jól lehet velük dolgozni, mert nagyon nyugodtak. Az egyik hátáról például labdáznak a gyerekek. Van egy mozgékonyabb, temperamentumosabb is -- leginkább a magatartásproblémás, nem sérült gyerekeket ültetjük rá. Mert ilyen esetben is jót tesz a lovaglás. Lelkileg labilis gyerekeknek is sokat segít, hisz az állatokhoz érzelmileg kötődni lehet -- a ló barátként, bizalmasként is szóba jöhet.

Szlovákiában is alkalmazzák a hippoterápiát, és Pozsonyban szakembereket is képeznek. Dunatőkésen (a Czajlik Katalin vezette Czajlik Ranchon) már évek óta foglalkoznak terápiás lovagoltatással.

--A gyógylovaglás alapja a ló hátának háromdimenziós mozgása, amely az emberi járáshoz hasonlít -- mondja Lukács Zsuzsa hippoterapeuta. -- A lovon ülőnek ritmikusan le és felbillenik a medencéje, emelkedik és süllyed az egész teste, a törzs mindkét oldalra forog. A gerinc egyes részei úgy ellazulnak, mint más helyzetben soha, harmonizálódik a teljes izomzat koordinációja, javul a fej- és testtartás, fejlődik az egyensúlyérzék. Ehhez hozzájárul még az emóció erős hatása, nő a páciens önbizalma. Járnak hozzánk mozgássérültek, szellemi fogyatékosok, halmozottan sérültek, autisták -- pici gyerekektől kezdve a felnőttekig. A lovaglás nagyon sok bajon segít, de vannak olyan betegségek, elváltozások is, amelyek esetén nem ajánlott (pl. epilepszia).

--Tanulási zavarok esetén viszont alkalmazható.

--Igen. Az iskolában kudarcokat megélő gyereknek itt sikerélményben lehet része. Nő az önbizalma, és elhiszi, hogy ő is képes valamit jól csinálni. De volt olyan gyermekünk is, akinek lóháton ülve múlt el a dadogása.

--Hogyan zajlik a munka?

--Nyerget, kengyelt nem használunk, mert ezek nélkül hatékonyabb a terápia. A lovon ülőnek így többet kell egyensúlyoznia, és közvetlenebb kapcsolatban van a lóval. Először meg kell szokni a lovon ülést, és el kell hogy lazuljanak az izmok. Ha ez sikerült, jöhet a torna. Fokozatosan növeljük a terhelést. Személyre szólóak a gyakorlatsorok, a páciens állapotától függ, milyen és mennyi gyakorlat kivitelezhető. Van, aki nagyon lassan fejlődik, mások gyorsabban. Előre nem tudjuk felmérni, milyen fokú javulás következik be és mennyi idő alatt.

További információk
A Magyar Lovasterápia Szövetség 2005. október 15. és 30. között rendezi meg Sarlóspusztán a segítők, pszichológusok, lovasok és lovasterapeuták képzését és továbbképzését.

A Magyar Lovasterápia Szövetség 1997-ben alakult meg azzal a szándékkal, hogy az országszerte elszigetelten dolgozó lovasterapeuták munkáját egységes európai színvonalra emelje. Az utóbbi években neves külföldi szakemberek, oktatók bevonásával alakította ki a gyógytornászok és gyógypedagógusok kétéves továbbképzési rendszerét, és évente több alkalommal szervez tanfolyamot a hazai szakemberek számára is.
Az alábbi tevékenységi köröket különböztetjük meg:
hippoterápia (gyógytornászok által végzett mozgásterápia lovon)
gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna (gyógypedagógus által végzett fejlesztő foglalkozás lovon)
lovas pszichoterápia (pszichoterapeuta által végzett lovasterápia gyógyító célzattal - jelenleg Magyarországon még csak kialakulóban van)
parasport.
Az orvosi indikáció feltétel minden lovasterápia esetében.
Kontaktus: Steiner Henriette, Magyar Lovasterápia Szövetség, tel: 475-7000 és 475-7018, e-mail: mltsz@gyermekmento.huHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4


Orvosságok és mellékhatásaik (1)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

2016.6.16.  10    5


Zsírégetés (2)

Földes Gyöngyi

Akár fogyni akarunk, akár alakot formálni, izmosodni, a nem kívánt párnácskák ellen mindenképp fel kell venni a harcot.

2016.5.27.    5


Zsírégetés (1)

Földes Gyöngyi

A zsírégetés az, amit egyszerűen senki nem kerülhet ki, aki változtatni akar a testén.

2016.5.10.    8


A fiatalosság titka

Jády Mónika

Az emberek már az ókorban is mindent megtettek volna azért, hogy minél tovább megőrizzék fiatalságukat és vitalitásukat.

2016.5.6.    9


Plank, az új őrület

Palkó Emese

Hihetetlenül egyszerű, de fantasztikus eredményeket garantáló testgyakorlat! Mindenkinek ajánljuk!

2016.4.19.    26


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2016.4.7.    2


A koriander gyógyító hatásai

Busai Hajnalka Lilla

Legtöbbünk a korianderre, mint fűszernövényre gondol, pedig hatásos migrén, puffadás, sőt, még szájszag ellen is!

2016.3.19.    6