Gyógyító növényeink 3.


Póda Csenge  2020.11.17. 14:33

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

A sorozatunk előző részeiben olvashattuk, hogy egyes növényekből gyógyhatású teákat készíthetünk, s hogy a konyhában fűszerként is megállják helyüket. Ez viszont még közelsem jelenti azt, hogy a gyógynövények felhasználási lehetőségei ezzel ki is merülnének. A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar, az élelmiszeripar – gondoljunk csak a különféle étrend-kiegészítőkre, gyógykozmetikumokra, gyomorkeserűkre, illatszerekre, tinktúrákra, illóolajokra!

Ez utóbbiak már több ezer éve, az ősi nagy civilizációkban is használatosak voltak (Egyiptom, Kína, Perzsia, India, Arábia), majd a középkorban a népvándorlásokat követően egész Európában elterjedtek. Az illóolaj tömény, vízzel nem keveredő folyékony anyag, mely a növényekben jelen lévő különféle illékony vegyületek kivonatait, illetve azok elegyeit tartalmazza, és jelentős gyógyhatással bírhat. Az ókorban az illóolajok a vallási szertatások során töltöttek be igazán fontos szerepet: uralkodók felkenése, fáraók mumifikálása, papi beavatások elképzelhetetlenek lettek volna az olajok baktériumölő, illatosító, vagy éppen konzerváló hatása nélkül. Mára az illóolajok szerepe a mindennapi életünkben kissé megváltozott, leginkább az aromaterápia és a természetes kozmetikumok kapcsán kerülnek ismét előtérbe.

Lássunk néhány közkedvelt gyógynövényt, melyekből ma is készítenek illóolajat, többek közt aromaterápiás célokra!

Közönséges levendula (Lavandula officinalis)


A levendulaolajat a történészek szerint legrégebb óta az egyiptomiak használták balzsamozásra és kozmetikumok készítésére. Míg gyógyhatásait már a görögök is ismerték (tőlük származik az első írásos említése i.e. 77-ből), addig a rómaiak inkább a fürdővíz illatosítására és tisztálkodásra használták. Magyarországon a 18. századtól kezdve a mai napig termesztik Tihanyban és Pannonhalmán, a helyi szubmediterrán mikroklímának köszönhetően.
Alkalmazása: az olaj különleges, egyedi illatának köszönhetően illatszerek, kozmetikumok, masszázsolajak, fürdősók, habfürdők közkedvelt összetevője. A népi gyógyászatban gyakran alkalmazzák idegesség, munkahelyi stressz, álmatlanság, nyugtalanság, fejfájás, klimax és reumás fájdalmak enyhítésére, továbbá rovarcsípések és lassan gyógyuló sebek esetén a bőr regenerálására. Inhalálva csökkenti a szénanátha és influenza tüneteit. Felmenőink rovarriasztó szerként a molyok elűzésére használták.

Borsmenta (Mentha piperita)


Jellegzetes fűszeres illatú illóolaja hűsítő, frissítő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású. Fogyasztása belsőleg kicsi gyermekeknél nem ajánlott (ez vonatkozik a mentolt tartalmazó orrcseppekre is).
Alkalmazása: belsőleg gyakran használják emésztési problémák és alvászavarok esetén. Orrdugulás, orr- és garatnyálkahártya gyulladásakor borsmentaolajat cseppenthetünk inhalálás céljából párologtatóba, vagy orr alá dörzsölve. Külsőleg: hűsítő hatású krémek összetevője, melyeket izomfájdalmak, reumás panaszok esetén ajánlott naponta többször felvinni az érintett területre. Mivel olaja fertőtlenítő és köptető hatású, gargalizálószerek szerves összetevője, melyeket fertőző légzőszervi megbetegedések esetén a panaszok csökkentésére használhatunk. A kezelést kiegészíthetjük borsmentaolajat is tartalmazó, légzéskönnyítő mellkenőcsök alkalmazásával.

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)


Illóolaja többek közt fertőtlenítő, étvágyjavító, immunerősítő, nyugtató és görcsoldó hatásáról ismert. Terhesség esetén az illóolaj fogyasztása belsőleg nem ajánlott.
Alkalmazása: a népi gyógyászatban régóta használják szájüregi gyulladások, fogínygyulladás, fogfájás és torokgyulladás esetén gargalizálásra, öblögetésre. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatásának és kellemes ízének köszönhetően influenzás, megfázásos tünetek csökkentését megcélzó gyógyteakeverékek gyakori összetevője. Külsőleg problémás bőr esetén borogatása ajánlott afták, rovarcsípések és az ekcéma kellemetlen tüneteinek enyhítésére.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.