Gyógyító növényeink 1.


Póda Csenge  2020.10.6. 23:53

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

Manapság az ember, ha bármiféle tünetet érzékel magán, rögtön orvoshoz, gyógyszerészhez fordul a panaszaival, ez tűnik a legkézenfekvőbb lépésnek. Holott, ha rászánnánk egy kis időt, szervezetünk szempontjából akár sokkal ártalmatlanabb módszerekkel is nekiláthatnánk a felmerülő problémák megoldásához. Mégpedig az ősidők óta használatos gyógynövények alkalmazásával. Felmenőink több száz gyógyhatású növényt ismertek és alkalmaztak mindennapjaikban. Ismerkedjünk hát meg néhány, nálunk is több-kevesebb odafigyeléssel termeszthető, illetve gyűjthető gyógynövénnyel!

Citromfű (Melissa officinalis)


Nálunk többnyire csak elvadultan találkozhatunk citromfűvel, de termesztésével akár egy kezdő hobbikertész is elboldogul, hiszen nem túl igényes növény. Akár hat évig is kitart egy helyen. Leveleit a virágzás kezdetén, májustól júniusig gyűjtjük, virágját pedig ezután augusztus közepéig. Nemcsak gyógynövényként, fűszernövényként is alkalmazzák, finom íze, illata miatt.
Alkalmazása: felhasználása sokoldalú, de leginkább nyugtató hatásáról ismert. Teája idegerősítő: alvási nehézségek, enyhe depresszió, stressz okozta idegesség és menstruáció előtti feszültség esetén ajánlott. Megfázás esetén izzasztó hatása miatt használható, rendszeres fogyasztása csökkenti az ajakherpesz kiújulásának gyakoriságát. Napi néhány csészével a citromfű teája korlátlan ideig fogyasztható.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)


Valószínűleg mindannyian találkoztak már az útifűvel – ahogy nevéből is adódik, utak mellett, mezőkön, kanálisparton, parlagon hagyott területeken is megtalálható. Termesztése majdhogynem felesleges, hiszen vadon megterem akkora mennyiségben, hogy az kielégíti az igényeket. Leveleit virágzáskor, májustól júniusig szedhetjük. Mivel vadon gyűjtjük, ügyelni kell, hogy mindig tiszta, egészséges részeket válogassunk össze!
Alkalmazása: igen gyakori összetevője a különféle allergiaellenes teakeverékeknek (pl. por-és pollenallergia ellen javallott). Teája baktériumölő hatású, légúti megbetegedések során köhögéscsillapításra, a légzés megkönnyítésére használható. Külsőleg sebgyógyításra (pl. ekcéma, rovarcsípés) alkalmazható, ehhez a frissen szedett levelek nedvét vigyük fel az érintett bőrfelületre. Napi egy csészével teája korlátlan ideig fogyasztható.

Közönséges cickafark (Achillea millefolium) és magyar cickafark (Achillea pannonica)


Könnyen lehet, a cickafarkat is mindannyian megismerjük, hiszen lakóhelyünk közvetlen környékén, a kertekben, a mezőkön, réteken is fellelhető ez az apró fehér virágokba boruló gyógyhatású növény, mely oly gyakori, hogy könnyen azt gondolhatnánk, gyomnövény. Termesztésére éppen ezért nincs szükség, vadon gyűjthető június-július során. Többnyire a virágzata kerül begyűjtésre, de néha levelekkel együtt szedik, s előfordul, hogy csak a leveleket használják.
Alkalmazása: híres a gyulladáscsökkentő hatásáról. Leginkább női problémák esetén használják, pl. erős menstruációs vérzés, fájdalmas görcsök, rendszertelen vérzés, hüvelygyulladás. További jótékony hatásai az emésztőrendszerhez köthetők: megszünteti a gyomorgörcsöket, alkalmazható puffadáskor, máj-és epeproblémák esetén (serkenti az epeváladék termelését), csökkenti a hasi fájdalmakat és segíti az emésztést. Jótékony hatásait szinte a végtelenségig lehetne sorolni. Külsőleg ülőfürdőként vérző aranyérre és sebgyógyításra alkalmazható. Teáját, a menstruációs görcsök csillapítása céljából, a menzesz előtt egy héttel már el kell kezdeni inni. Napi néhány csészével kúraszerűen, hat hétig fogyasztható.

(Folytatjuk)

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   

A rovat további cikkei

Az elektromos hatékonyabb

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

2021.7.26.   


Bőrgyógyászati magánrendelés

PR-cikk

A legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, legfontosabb feladata szervezetünk külső behatásoktól való védelme.

2021.7.6.   


A visszér eltüntetése

PR-cikk

A visszerek eltüntetése a csalán és a mustármag erejével.

2021.6.22.   


A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.