Gyógyító növényeink 2.


Póda Csenge  2020.10.25. 23:15

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

A gyógynövényeinket bemutató sorozat előző részében megismerkedhettünk a citromfű, a lándzsás útifű és közönséges cickafark jótékony hatásaival. A második részben lássunk néhány olyan növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják helyüket. Sőt, inkább fűszernövényként épültek be a köztudatba, így jóllehet, gyógyhatásukat anélkül fejtik ki, hogy azt a lakmározás alatt tudatosítanánk. Íme, néhány igencsak ízletes gyógy- és fűszernövény!

Közönséges szurokfű (Origanum vulgare)


A szurokfüvet a magyar konyhában fűszernövényként már igen régóta használják. Régies nevén vadmajoránna, az olasz ételek szerelmesei viszont oregánóként ismerik. Évelő, vadon előfordul nálunk is, de nem jellemző a gyűjtése, inkább a termesztése. Júniustól szeptemberig virágzik, de csak a nyári, száraz időszakban gyűjtik a növény vékonyabb, virágos hajtásait. Jelenlétét a kertekben a méhek is díjazzák, hiszen kitűnő mézelő, emellett szép színes virágzatának köszönhetően a virágoskertekbe is kiváltképp beilleszthető.
Alkalmazása: a növény erős illatú virágja és levelei egyaránt igen ízletesek, előszeretettel használják az olasz konyhában húsok és tészták ízesítésére. Gyógyteája étvágyjavításra, görcsökre, esténként fogyasztva idegnyugtatásra ajánlott. Mivel hatással van az agyalapi mirigy működésére, a hormonműködést is szabályozza, így fogyasztása javasolható pajzsmirigyproblémák megléte esetén is, kiegészítő terápiaként. Külsőleg reumás fájdalmakra alkalmazható borogatásként, illóolaja szintén fájdalomcsillapításra használatos. Teája a fennálló panaszok megszüntetésére kúraszerűen alkalmazható.

Fűszerkömény (Carum carvi)


Ismertebb néven konyhakömény, illetve köménymag. Világszerte igen népszerű és elterjedt, már a Bibliában is említésre került nagyszerű tulajdonságai miatt. Különféle gyepes területeken előfordul, de leginkább szárazabb, meszes talajokon. Kétnyári növény, a második év júniusában kezd érni. Begyűjtésére akkor kerítenek sort, amikor a termések barnulni kezdenek, de még nem kemények.
Alkalmazása: konyhai fűszernövényként felhasználása igen sokrétű. Fanyarkás, jellegzetes, erős íze miatt többnyire más fűszerrel nem kombinálják. Jellemzően olyan ételek, hozzávalók mellé kerül, melyek puffasztó hatásúak. Ilyenek például a káposztafélék és a karfiol. Rántással készült leveseknél sokszor már a rántásba is beleteszik. Húsételek fűszerkeverékeiben is megtalálható ugyanúgy, mint pékárukban, sajtokban, különféle kenőkben. Többnyire az emésztőrendszeri tünetekkel, megbetegedésekkel kapcsolatosan gondolhatunk a köményre, mint gyógynövényre, hiszen közismert annak szélhajtó, görcsoldó, gyomorerősítő és emésztést elősegítő hatása.

Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum)


A kakukkfű szintén évelő növény. A vad kakukkfű napos, szárazabb helyeket kedveli, előfordulhat réteken, legelőkön, erdei tisztásokon, domboldalak déli lejtőin is, de legfőképp a meszes talajt és a sok napsütést szereti. Virágja májustól szeptemberig nyílik, gyűjtése a virágzás kezdetétől fogva a nyár közepéig jellemző. Termesztése nem igényel sok gondoskodást, sziklakertek pompás kiegészítő növénye is lehet.
Alkalmazása: fűszernövényként leginkább szárnyasok és disznóhús ízesítésére használják. A népi gyógyászatban különféle jótékony hatása ismert: kitűnő immunerősítő tea készíthető belőle, mely fertőtlenítő hatással bír. Javítja a vérkeringést, védi a sejtjeinket. A különféle megfázásos tünetek, az orrdugulás, a köhögés is kezelhető teájával. Emésztőrendszeri problémák, mint például étvágytalanság, puffadás, hasi görcsök esetén is kifejti gyógyhatását. Külsőleg a szájüreg gyulladása és torokgyulladás esetén teájával ajánlott naponta többször gargalizálni és öblögetni. Teája korlátlan ideig fogyasztható.

(Folytatjuk)

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   

A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2024.7.15.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.