Hatékony testedzés otthon


PR-cikk  2020.2.9. 15:00

Napjaink rohanó világában és az egyre stresszesebb mindennapokban a mozgás és ezen belül is az otthoni edzések fontossága felértékelődött.

Az otthon végzett testedzések régebben kimerültek a testépítésben, futópados vagy esetleg szobakerékpáros edzésekben. Szerencsére manapság a megnövekedett igény és az internet világának köszönhetően lehetőség van arra, hogy jóval változatosabb és specifikusabb edzéseket tudjunk végezni az otthonunkban, amit régebben csak egy edzőteremben tudtunk volna. Így ki-ki saját ízlésének és igényének megfelelően válogathat a különböző tréningek között anélkül, hogy ki kellene mozdulnia a lakásából.


Hatékonyabb testmozgás külső segítséggel

Az otthon végzett tréningek egyik legnagyobb problémája az szokott lenni, hogy nem elég hatékonyak, ha mi magunk végezzük segítség, irányítás nélkül, ugyanis nincs benne rendszer. Az össze-vissza végzett gyakorlatok, a feladatok közti rendszertelen pihenéssel akár fele olyan hatékony is lehet, mint egy szakember által jól megtervezett edzésprogram. A hatékonyabb edzésmunka elvégzése érdekében, főleg ha kezdők vagyunk érdemes igénybe venni külső szakértő segítséget is. Lehet ez mondjuk egy személyi edző, de a gyakorlatokat elvégezhetjük online kurzusok segítségével is. Ezek az online tréningek kifejezetten jól jönnek várandós vagy kisgyermekes anyukáknak, akiknek nincs elég szabadidejük és jóval nagyobb odafigyelést igényel, hogy milyen gyakorlatokat végeznek főleg a várandósság alatt, vagy a szülést követően.


Felejtsük el a fogyást, fókuszáljunk más pozitív hatásokra!

Nagyon gyakori gond, hogy a mozgást szinte mindenki csak a fogyással hozza összefüggésbe. Természetesen a folyamatos mozgás nagyban hozzásegít minket a túlsúly kialakulásának elkerüléséhez, megszűntetéséhez, azonban érdemes ezen egy kicsit túllépni és tudatosítani, hogy igenis mindenki számára hasznos a mozgás. A különböző testedzések pozitívan hatnak ránk fizikailag, fiziológiailag és mentálisan egyaránt.


Pilates

Nagyon hatékony mozgásforma a pilates melynek segítségével olyan fizikai problémákon javíthatunk, mint a helyes testtartás vagy megelőzhetjük a derék- és hátfájást is. Nem csak idős korban, de a fiatal anyukáknál is gyakran előfordulnak a folyamatos emelgetés miatt az ilyen típusú problémák, azonban a pilates segítségével, ez kiküszöbölhető. Ráadásul nagyon kellemes, kikapcsol, és amíg az apróság alszik, addig az anyuka maximálisan fel tud töltődni. Az édesanyákon kívül nagyon hasznos lehet a rehabilitációt végzők számára és keresztedzésként sok futó is rendszeresen alkalmazza a pilatest.

Gerinctréning

A Piláteshez hasonlóan rendkívül hasznos a gerinctréning is. A gerincízületek nyújtásával és átmozgatásával a gerincproblémákat tudjuk leküzdeni vagy annak kialakulását előzhetjük meg.


Táncos testmozgás

A kicsit pörgősebb mozgást kedvelőknek kifejezetten jó választás lehet a Zumba, az afrodance vagy a latin fitnesz. Az ilyen jellegű mozgások javítják az anyagcserét és a keringést, továbbá a vér koleszterinszintjét is csökkenti. A monotonnak tűnő futópados vagy szobakerékpáros edzéseket kevésbé kedvelők számára ezek igazán mozgalmas és szórakoztató testedzések, amik ráadásul jellemzően nem több, mint 30-40 percet igényelnek.

Persze számos egyéb mozgásforma létezik még, amit érdemes kipróbálni. Ilyen lehet például az úgynevezett HIIT edzés, amely talán az egyik leghatékonyabb edzéstípus, ha a fókuszban mégis a fogyás szerepel. Ez az edzés azonban teljesen kezdők számára a nagyobb sérülésveszély miatt kevésbé ajánlott.


Gyakori hibák amit kezdőként elkövethetünk

Amennyiben úgy döntünk, hogy nem veszünk igénybe külső segítséget az otthoni edzéseinkhez, akkor is érdemes egy-két nagyon hasznos szabályt betartani.

Az edzés előtti és utáni táplálkozásra figyeljünk oda!

Az edzést ne teli gyomorral végezzük, viszont érdemes előtte egy pár falatot enni, de legalább kéznél tartani, ha edzés közben a vércukorszintünk nagyon leesne és rosszullétet, szédülést tapasztalnánk.

Ne eddzük túl magunkat!

Nagyon gyakori hiba, hogy a kezdők, túl intenzíven kezdenek el edzeni. Ennek sajnos nagyon könnyen lehet az eredménye sérülés vagy a lelkesedés elvesztése. Ha túl gyakran edzünk a gyors eredmények elérése érdekében, akkor felmerülhet olyan probléma, hogy a testünk nem regenerálódik és akár fásultabbakká is válhatunk.


A hektikus vagy túl ritka edzések nem kifizetődőek.

A másik véglet, ha túl keveset edzünk vagy nagyon rendszertelenül végezzük az otthoni edzéseinket. Így a szervezetünk nem tud hozzászokni a rendszerhez, ezért az edzések hatékonysága jóval kisebb lehet, de a teljesítőképességünk és az állóképességünk szintje is csak jóval lassabban nő. A mozgás szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatás sem fog jelentkezni, ha csak rendszertelenül tréningezünk.

Legyen szó idősebbekről, rehabilitációról, kisgyermekes anyukákról, vagy bárki másról, a mozgás mindenkire pozitív hatással van. Ezért még ha nehezen is vesszük rá magunkat, akkor is próbáljuk meg online órák segítségével eleinte kis lépésekben elkezdeni a testedzést, mert egészen biztos, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb és egészségesebb életet tudunk élni a segítségével.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2022.10.14.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.   


Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.   


Kimerültség ellen

PR-cikk

Kimerültnek érzed magad? A magnézium segíthet!

2022.4.23.   


Leküzdhető a fogorvosfóbia

Pszichológusi kanapé a fogorvosnál? Mit tehetünk, ha rettegünk a fogorvosi kezelésektől?

2022.3.15.   


A tesztoszteron fontossága

PR-cikk

A tesztoszteron az egyik legfontosabb hormon, amire szüksége van a férfiaknak, nőknek egyaránt.

2022.3.7.   


Ingyenes tünetellenőrző

PR-cikk

Online elérhető ötperces teszt. Részletek a cikkben.

2022.2.24.   


Az epilepszia világnapján

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Más is kötődik még február 14-éhez, mégpedig az epilepszia világnapja.

2022.2.14.   


Természetes immunerősítők

PR-cikk

Mit kell tudni a Flavin7 Gold természetes immunerősítőről?

2022.2.2.