Hideg végtagok


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.11.25. 6:06

Ez a tünet tömegeket érint, rengeteg betegség okozója, velejárója.

A betegségeknél gyakran vannak úgynevezett alapvető szempontok, melyeket, ha nem változtatunk meg, nem remélhetünk sem tartós javulást, sem gyógyulást.

Nézzük mi a helyzet a hideg lábakkal!

A hideg láb szindróma gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, és egyáltalán nem korlátozódik csupán a téli hónapokra. A fázós lábú emberek még nyáron is csak nehezen tudják felmelegíteni hideg végtagjaikat, melyeket állandóan kellemetlenül hidegnek éreznek. Hasonlóan lehet kellemetlen, ha bármely testrészünk hideg, lehet az hátgerinc, térd, könyök has, hát, váll, arc, homlok és még sorolhatnám. Mivel a modern orvostudomány a hideg lábat műszerekkel nem tudja mérni, ezért nem is tulajdonít neki jelentőséget. Emiatt a modern orvoslás nem tud olyan betegségekkel mit kezdeni, ahol a hideg láb fontos egészségkárosító tényező. Míg hidegek lesznek a lábaink, ne várjunk gyógyulást, ha hosszasan köhögünk, visszatérő torokfájásunk vagy légúti gyulladásunk van, ha zsibbad a lábunk, visszatérő derékfájdalmaink vannak, húgyúti és nőgyógyászati betegségekben szenvedünk, görcsölnek a végtagjaink és még sorolhatnám a betegségeket. A természetgyógyász szempontjából fontos a szervezet hőháztartásának feltérképezése és az eltérések kiegyenlítése.

Az ember, mint minden melegvérű lény pontosan szabályozza a testhőmérsékletét. Ez a szabályozó funkció sok más funkcióval szemben előnyt élvez. Ha ezen funkciók nem működnek egyensúlyban a külvilággal akkor a szervezet fázással vagy hidegérzéssel jelez. Ezt az egyensúlyt több dolog is felboríthatja. Például, ha túl kevés hő termelődik. Az ilyen emberek általában nem teljes erővel élik életüket, túl félénk, visszafogott emberek.

Ha az alsó testfélben méregagyagok, salakanyagok halmozódnak fel, akkor a láb duzzadt, visszeres, bőrkiütéses. Később a méreganyag felhalmozódással egyenes arányban a helyzet átfordulhat „égő lábak szindrómába". Az átmeneti fázisban mindkettő jelen van. Elalváskor hidegek a lábak, de a beteg éjjel felébred, hogy ki kell takaróznia, mert túl meleg a takaró, de egy idő után megint hideget érez a lába, és be kell takaróznia. Ez a változó hideg és meleg érzés nem hagyja a pácienst nyugodtan aludni, fárasztja, tovább gyengíti a szervezetét. A hideg láb szindróma jelentkezhet akut vagy rejtett fertőzés esetén, amikor a lábak melegítésével és vele egyidejű fertőzés kezelésével érhetünk el eredményt.

A hideg lábak lelki okai: a feszültség kezelésének képtelensége. A túlzott teljesítménykényszer feszültséget okoz. Ilyenkor a hideg lábak túl forró más testrésszel párosulnak, legtöbbször a fej forróságával. Ebben az esetben az energiaáramlás és -kiegyenlítés megindítása a célravezető. Ez az állapot jellemző az ideges feszült emberekre. A hideg láb kórkép mindig krónikus betegséghez kapcsolódik.

Mit tehetünk a hideg láb felmelegítéséért?

Fogyasszunk meleg hatású ételeket. Igyunk meleg vagy forró folyadékot, mely egyúttal felmelegít és salaktalanít. Télen fogyasszunk több meleg folyadékot, ha lehet gyógynövénytea formájában. Együnk meleg ételeket. Már reggelire is fogyaszthatunk meleget: müzlit, mely lehet zab, köles, barnarizs. Kerüljük a hideg ételeket. A következő ételek valamelyikét fogyasszuk minden nap: édesköménygyökér, gesztenye, sütőtök, póréhagyma, zöldhagyma, torma, édesburgonya, vöröshagyma. Mindenféle hús fogyasztása melegítő hatású, de a sertéshúst inkább mellőzzük. A halak kitűnő melegítő táplálék. Minden fűszer melegítő hatású, de leginkább az édeskömény, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, melyekkel a gyógynövényteánkat még kellemesebbé varázsolhatjuk.

Tartsuk szem előtt, hogy a túl sok melegítés kiszárít, és idegessé tehet. Ha túlzásba visszük a melegítő italok és ételek fogyasztását, akkor azt érjük el, hogy lábaink ugyan hidegek maradnak, fejünk viszont egyre forróbbá válik és idegesek, nyugtalanok leszünk. Ennek az oka a hideg és meleg eloszlásának hibája. A meleg impulzusok inkább felfelé áramlanak. Ez az oka annak, hogy a test alsó részei könnyen felfáznak. Tartsuk szem előtt, főleg a téli, hideg időszakban, ha ráadásul hidegek is a lábaink, hogy a meleg lábbeli, harisnya, zokni viselése elengedhetetlen.

Az említett energia-eloszlás egyenetlenségeinél próbálkozhatunk helyi melegítéssel. Régen szokás volt a meleg palack, tömlő, sószsák, felmelegített tégla használata. A meleg lábfürdő csodákra képes. Lehet váltófürdő, sósfürdő, használhatunk növényi kivonatokat a fürdővízhez. Ha betegek vagyunk, átfáztunk, egész nap nyirkos, hideg helyen tartózkodtunk, akkor mindenképp vegyünk meleg lábfürdőt! A fürdő hőmérséklete 36-38 Celsius fokos legyen, és bokáig érjen. Addig melegítsük lábunkat melegvíz hozzáadásával, míg lábainktól az egész testünk fel nem melegszik. Utána töröljük lábainkat szárazra, vegyünk pamutzoknit, takarózzunk be melegen és bújjunk ágyba. A hidegvizes váltófürdőt csak akkor alkalmazzuk mikor nincs akut betegségünk és nem is „kerülget" bennünket semmilyen akut megfázásos betegség. Ilyen esetben két edényre van szükségünk. Egyikbe 36-38 Celsius fokos vizet, másikba csapvizet teszünk. A víz itt is bokáig érjen. Addig hagyjuk a meleg vízben lábunkat, míg jól át nem melegszik. Utána helyezzük kb. 20-30 másodpercre a hideg vízbe, majd a procedúrát ismételjük meg körülbelül ötször. Utoljára a hideg vízbe tegyük lábunkat, majd jól megszárítjuk, pamutzoknit húzunk és betakaródzunk.

Ha tehetjük, zuhanyozásnál használjunk az egész testre, vagy csak a lábakra, váltófürdőt. Sokat segít nyáron a harmatos fűben való járkálás, vagy télen a rövid ideig tartó hótaposás. A masszázs, mágneses kezelés, biorezonancia, Medi-taping az energiakiegyenlítés nagyszerű és hosszantartó hatású eszközei, a salakanyag-kiválasztás felgyorsítói.

Nem utolsó sorban elengedhetetlen a megfelelő réteges, meleg, természetes alapanyagú öltözet. Főleg nőknél gyakran lenne igény melegebb ruházatra a térd, combok, fenék, has derék tájékán. Ha ezek a tájékok gyakran és tartósan hidegek Medi-taping melegítő tapasz segítségével tarthatjuk őket melegen. Fontos, hogy a nők tudatosítsák, hogy az időjárásnak megfelelő öltözet egészségüknek, ezáltal szépségüknek is, előnyére válik.

A mozgás elengedhetetlen. Alapvető dolog, hogy minél több hőt termelünk mi magunk, az annál tartósabb. A mozgásnál nemcsak rengeteg hő termelődik, hanem segít a lazításban, a stressz kiküszöbölésében és levezetésében egyaránt. Hideg lábaknál jól bevált tréning a következő gyakorlat. Álljunk egyenesen, akinek segítség kell, nyugodtan kapaszkodhat valamiben. Mindkét lábunk sarkát emeljük fel (ágaskodjunk két lábbal), amennyire csak tudjuk, majd ejtsük vissza sarkainkat a kiinduló helyzetbe. Végezzük ezt az egyszerű gyakorlatot 200-300-szor naponta, egész napra egyenletesen szétosztva, egyszeri alkalommal 20-30-szor. Ha hidegben ácsorgunk, várakozunk, sorakozunk, végezzük többször el ezt a gyakorlatot. A gyakorlat segít átmelegíteni a lábakat, növeli a véráramlást, és nem elhanyagoló hatása, hogy segít megakadályozni a visszerek kialakulását, a már kialakult visszerek karbantartását.

Végül, de nem utolsó sorban együnk és igyunk élvezettel, jó lelkiismerettel. A táplálkozás körül keltett hisztéria gyakran csak az üzletről szól. A médiában és az ineterneten megjelenő tengernyi és átláthatatlan információi sokszor ellentmondó vélemények, csak arra szolgálnak, hogy a jóhiszemű laikus társadalom szorongásait fokozza. Együnk inkább kevesebbet, de az jó minőségű legyen. Ha pedig élvezeti cikkre vágyunk, abból csak a legjobbat válasszuk, vagy inkább semmit. Időnként vagy rendszeresen tegyük ki szervezetünket kemény fizikai megpróbáltatásoknak, közelítsük teljesítőképességünk határait. Élettanilag ugyanis erre vagyunk megformálva. Figyeljük a természetet!

Próbáljuk megfigyelni és megérteni saját belső természetünket is! Hasznunkra válik, ha időnként eltűnődünk a látható természet mögött rejlő erőkről, jussunk bármilyen következtetésre is...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.