Homeopátia kezdőknek


Halász Kata  2013.1.11. 5:23

Szemünk elé tolakodott a gyógyítás egy alternatív formája, a homeopátia.

Egyre többet hallani a módszerről és a különféle készítményekről. Információink a témában viszont hiányosak, tisztánlátásunk kissé ködös – ha élhetek ezzel a képzavarral. A homeopátia alapelve, hogy a hasonlót a hasonlóval lehet gyógyítani: minden betegséget olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, ami magasabb dózisban hasonló panaszokat okoz, mint maga a betegség. Ez a hasonlóság elve. Így serkentik a szervezető öngyógyító folyamatait. Tehát nem a tüneteket kezeli, hanem a szervezet önszabályozó mechanizmusát.

A gyógyszerek alapjai természetes növényi, állati és ásványi anyagok. A készítés során az anyagot vízzel, alkohollal rázzák össze, vagy tejcukorral keverik, így az eredeti hatóanyag erősen felhígul. Addig végzik az anyagokkal ezeket a műveleteket, míg a betegségokozó hatás át nem fordul gyógyító erővé. Az eljárás során nagyon fontos szerepe van a kissé viccesen hangzó ütő-rázó fázisnak, ekkor történik meg az energiaközlés.

A homeopaták szeretik emlékeztetni az ellenzőket a hasonlóság elvére, melyet már Hippokratész is vallott. A módszer egyik előnye, melyet senki nem vitathat, hogy egyénre szabott. Egy orvoslátogatás akár 1-2 órás is lehet, mert az orvosnak részletes diagnózis kell készítenie. Különbséget tesz az azonos betegségek között, például egy fejfájás is lehet hasogató és szúró, fájhat a halántékunk vagy a koponyánk más része; ezeket pedig különféleképpen kell gyógyítani.

A homeopátia legvitatottabb része az alapanyagok olyan mértékű hígítása, hogy azok gyakran molekuláris szinten nem kimutathatók. Sokat emlegetik a talán kissé túlmisztifikált információt arra hivatkozva, hogy a világ nem csak anyagokból, hanem energiákból és információkból is áll. A tudomány mai szintjén az, hogy ami a szervezet öngyógyítását segíti nem elemezhető és mérhető. Az elkötelezetteknek azonban elég az a hit, hogy nem tudják ugyan hogyan, de használ – a jövő kutatóinak feladata lesz feltárni, hogy pontosan milyen mechanizmusok ezek. (Érdekes, hogy a homeopátia „felfedezése” óta eltelt majdnem 250 év alatt sem sikerült egyértelműen bizonyítani a hatásosságát).

A homeopátiát a 17. század végén a német Samuel Hahnermann alkotta meg, ami akkor valóban jobb volt a hagyományos orvoslásnál, mely gyakran értelmetlenül drasztikus módszereket alkalmazott (érvágás, koponyalékelés). A homeopátiának viszont soha semmilyen mellékhatása nem volt. A kutatások szerint a homeopátiás készítmények nem használnak jobban, mint a placebo. A kísérletek szerint elenyésző az arány, mely a homeopátás szerek előnyét bizonyítja, alapvetően nincs nagy különbség ezen alternatív szerek és a placebo között. Ellenben a hagyományos gyógyszerek előnyei egyértelműen kimutathatók. Hívei szerint a gyógyulásba vetett hitnek mégsem lehet akkora szerepe, hiszen gyerekeken, őrülteken és állatokon is segítenek a készítmények.

Fontos felismerni a homeopátia határait, amikor már nem érdemes hanyagolni a hagyományos orvoslást. Tiltani semmiképpen nem kell, hiszen a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ártani nem árt. Lehet, hogy csak a placebo hatásnak egy eszköze és így tényleg igaz, hogy segíti az öngyógyító folyamatokat. (Szerintem érdemesebb lenne többet foglalkozni a gyógynövényekkel, hiszen azok hatása tudományosan kimutatott nem beszélve arról, hogy Magyarország a gyógynövények Mekkája.)

A cikk lezárásaként álljon itt egy érdekesség az Oscillococcinumról. Kifejlesztője egy francia orvos (Joseph Roy), aki 1918-ban, a spanyolnáthajárvány idején katonaorvosként vizsgálta az elhunytak vérét, és úgynevezett oszcilláló baktériumokat (latunul coccusokat) fedezett fel. Ezeket más betegek vérében is kimutatta, és gyorsan arra a következtetésre jutott, hogy a baktérium számos betegség okozója (reuma, ekcéma, rák). Innen már csak egy lépés volt a homeopátia, melynek meggyőződése, hogy a betegségeket főként az életerő zavarai okozzák, illetve, hogy egy kórokozó többféle betegség okozója is lehet. A tudomány ma már tudja, hogy az influenzát és a reumát nem baktérium, hanem vírus okozza, amit a 100 évvel ezelőtti eszközök még nem „láttak”. Ezen kívül az oscillococcusokat Royon kívül senki nem látta. Az orvos hamar elhatározta, hogy a homeopátia eljárásaival gyógyszert készít, mely minden olyan betegséget gyógyítani fog, melyet a baktérium okoz. Ma is az általa kidolgozott szabályok szerint készítik a szert. 200 egymást követő lépésben 100-szoros hígítást végeznek, azaz az alapanyagot 100200-szorosára higítják.

Az Oscillococcinum betegtájékoztatója szerint a készítmény alapanyaga a pézsmaréce szívének és májának kivonata. Természetesen molekulárisan 1 gramm gyógyszerben 0,85 gramm szacharóz és 0,15 gramm laktóz található. A termékkel kapcsolatos kutatások nem mutatták ki, hogy a készítmény véd az influenzavírustól, sem azt, hogy hatásosan kigyógyít a betegségből, de a kísérletek során a kezelésben résztvevők átlagosan 0,28 nappal érezték rövidebbnek a betegség lefolyásának időtartamát.

Írásunk a szkeptikus.blog.hu és Wikipedia cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4


Orvosságok és mellékhatásaik (1)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

2016.6.16.  10    5


Zsírégetés (2)

Földes Gyöngyi

Akár fogyni akarunk, akár alakot formálni, izmosodni, a nem kívánt párnácskák ellen mindenképp fel kell venni a harcot.

2016.5.27.    5


Zsírégetés (1)

Földes Gyöngyi

A zsírégetés az, amit egyszerűen senki nem kerülhet ki, aki változtatni akar a testén.

2016.5.10.    8


A fiatalosság titka

Jády Mónika

Az emberek már az ókorban is mindent megtettek volna azért, hogy minél tovább megőrizzék fiatalságukat és vitalitásukat.

2016.5.6.    9


Plank, az új őrület

Palkó Emese

Hihetetlenül egyszerű, de fantasztikus eredményeket garantáló testgyakorlat! Mindenkinek ajánljuk!

2016.4.19.    26


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2016.4.7.    2


A koriander gyógyító hatásai

Busai Hajnalka Lilla

Legtöbbünk a korianderre, mint fűszernövényre gondol, pedig hatásos migrén, puffadás, sőt, még szájszag ellen is!

2016.3.19.    6