Homeopátia kezdőknek


Halász Kata  2013.1.11. 5:23

Szemünk elé tolakodott a gyógyítás egy alternatív formája, a homeopátia.

Egyre többet hallani a módszerről és a különféle készítményekről. Információink a témában viszont hiányosak, tisztánlátásunk kissé ködös – ha élhetek ezzel a képzavarral. A homeopátia alapelve, hogy a hasonlót a hasonlóval lehet gyógyítani: minden betegséget olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, ami magasabb dózisban hasonló panaszokat okoz, mint maga a betegség. Ez a hasonlóság elve. Így serkentik a szervezető öngyógyító folyamatait. Tehát nem a tüneteket kezeli, hanem a szervezet önszabályozó mechanizmusát.

A gyógyszerek alapjai természetes növényi, állati és ásványi anyagok. A készítés során az anyagot vízzel, alkohollal rázzák össze, vagy tejcukorral keverik, így az eredeti hatóanyag erősen felhígul. Addig végzik az anyagokkal ezeket a műveleteket, míg a betegségokozó hatás át nem fordul gyógyító erővé. Az eljárás során nagyon fontos szerepe van a kissé viccesen hangzó ütő-rázó fázisnak, ekkor történik meg az energiaközlés.

A homeopaták szeretik emlékeztetni az ellenzőket a hasonlóság elvére, melyet már Hippokratész is vallott. A módszer egyik előnye, melyet senki nem vitathat, hogy egyénre szabott. Egy orvoslátogatás akár 1-2 órás is lehet, mert az orvosnak részletes diagnózis kell készítenie. Különbséget tesz az azonos betegségek között, például egy fejfájás is lehet hasogató és szúró, fájhat a halántékunk vagy a koponyánk más része; ezeket pedig különféleképpen kell gyógyítani.

A homeopátia legvitatottabb része az alapanyagok olyan mértékű hígítása, hogy azok gyakran molekuláris szinten nem kimutathatók. Sokat emlegetik a talán kissé túlmisztifikált információt arra hivatkozva, hogy a világ nem csak anyagokból, hanem energiákból és információkból is áll. A tudomány mai szintjén az, hogy ami a szervezet öngyógyítását segíti nem elemezhető és mérhető. Az elkötelezetteknek azonban elég az a hit, hogy nem tudják ugyan hogyan, de használ – a jövő kutatóinak feladata lesz feltárni, hogy pontosan milyen mechanizmusok ezek. (Érdekes, hogy a homeopátia „felfedezése” óta eltelt majdnem 250 év alatt sem sikerült egyértelműen bizonyítani a hatásosságát).

A homeopátiát a 17. század végén a német Samuel Hahnermann alkotta meg, ami akkor valóban jobb volt a hagyományos orvoslásnál, mely gyakran értelmetlenül drasztikus módszereket alkalmazott (érvágás, koponyalékelés). A homeopátiának viszont soha semmilyen mellékhatása nem volt. A kutatások szerint a homeopátiás készítmények nem használnak jobban, mint a placebo. A kísérletek szerint elenyésző az arány, mely a homeopátás szerek előnyét bizonyítja, alapvetően nincs nagy különbség ezen alternatív szerek és a placebo között. Ellenben a hagyományos gyógyszerek előnyei egyértelműen kimutathatók. Hívei szerint a gyógyulásba vetett hitnek mégsem lehet akkora szerepe, hiszen gyerekeken, őrülteken és állatokon is segítenek a készítmények.

Fontos felismerni a homeopátia határait, amikor már nem érdemes hanyagolni a hagyományos orvoslást. Tiltani semmiképpen nem kell, hiszen a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ártani nem árt. Lehet, hogy csak a placebo hatásnak egy eszköze és így tényleg igaz, hogy segíti az öngyógyító folyamatokat. (Szerintem érdemesebb lenne többet foglalkozni a gyógynövényekkel, hiszen azok hatása tudományosan kimutatott nem beszélve arról, hogy Magyarország a gyógynövények Mekkája.)

A cikk lezárásaként álljon itt egy érdekesség az Oscillococcinumról. Kifejlesztője egy francia orvos (Joseph Roy), aki 1918-ban, a spanyolnáthajárvány idején katonaorvosként vizsgálta az elhunytak vérét, és úgynevezett oszcilláló baktériumokat (latunul coccusokat) fedezett fel. Ezeket más betegek vérében is kimutatta, és gyorsan arra a következtetésre jutott, hogy a baktérium számos betegség okozója (reuma, ekcéma, rák). Innen már csak egy lépés volt a homeopátia, melynek meggyőződése, hogy a betegségeket főként az életerő zavarai okozzák, illetve, hogy egy kórokozó többféle betegség okozója is lehet. A tudomány ma már tudja, hogy az influenzát és a reumát nem baktérium, hanem vírus okozza, amit a 100 évvel ezelőtti eszközök még nem „láttak”. Ezen kívül az oscillococcusokat Royon kívül senki nem látta. Az orvos hamar elhatározta, hogy a homeopátia eljárásaival gyógyszert készít, mely minden olyan betegséget gyógyítani fog, melyet a baktérium okoz. Ma is az általa kidolgozott szabályok szerint készítik a szert. 200 egymást követő lépésben 100-szoros hígítást végeznek, azaz az alapanyagot 100200-szorosára higítják.

Az Oscillococcinum betegtájékoztatója szerint a készítmény alapanyaga a pézsmaréce szívének és májának kivonata. Természetesen molekulárisan 1 gramm gyógyszerben 0,85 gramm szacharóz és 0,15 gramm laktóz található. A termékkel kapcsolatos kutatások nem mutatták ki, hogy a készítmény véd az influenzavírustól, sem azt, hogy hatásosan kigyógyít a betegségből, de a kísérletek során a kezelésben résztvevők átlagosan 0,28 nappal érezték rövidebbnek a betegség lefolyásának időtartamát.

Írásunk a szkeptikus.blog.hu és Wikipedia cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

E-cigaretta

Az elektromos cigi e-liquidjének szerepe és összetétele

2018.9.5.   


Krónikus fáradtság (2.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

2018.4.24.    17


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2018.4.11.    5


Krónikus fáradtság (1.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

2018.4.3.    22


A pajzsmirigy és betegségei

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek közé tartozik.

2018.3.9.    7


Majdnem csodaszer

Faar Ida

Többnyire csodaszerként emlegeti az aloe verát. Ha nem is az, rendkívüli hatásai vitathatatlanok.

2018.2.12.    2


Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2017.11.21.    22


PMS - három vészjósló betű

Kiss Adrienn Éva

Sokszor halljuk, kevésbé ismerjük. A PMS – azaz premenstruációs szindróma – a női lét egyik megkeserítője...

2017.10.25.    27


Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5