Méregtelenítés: kockázatok és tünetek (1)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2010.10.18. 5:50

Mint minden dolognak, még a méregtelenítésnek is lehetnek kockázati tényezői.

Az éhezés, a meggondolatlanul végzett fogyókúrák nagyban károsíthatják az egészséget, szélsőséges esetekben akár halálhoz is vezethetnek. A körültekintően végzett méregtelenítő kúráknál ez a kockázat alacsony szintre szorítható. Általában sokkal alacsonyabb szintre, mint az orvosi vizsgálatok vagy beavatkozások, kezelések kockázata. Természetesen csak azokban az esetekben, amikor hozzáértő szakember segítségével, az ellenjavallatok figyelembe vételével történik a méregtelenítés.

A méregtelenítő módszerek teljesen egészséges embernél alkalmasak lehetnek egyfajta erőpróbára, vagy pedig betegség-megelőzésére. Azonban a látszólagosan egészséges embernél is különböző tüneteket válthatnak ki. Ezen tünetek erőssége szinkronban van a méregtelenítő kúrák erősségével. Gyakran idézhet elő valamilyen korábbi tünetet vagy tünetegyüttest. A legjobb, ha a betegség tünetére még akkor felfigyelünk, amikor még csak lappangási, más szóval oldódási szakaszban van. Ezek a tünetek a gyógyulást szolgálják, természetesen bizonyos mértékig. Ezért mindaddig, míg az adott kúra során a betegség tünetei egybeesnek a méregtelenítés tüneteivel, addig a páciens oldódási, gyógyulási szakaszban van. Fontos, hogy ezeket a tüneteket nem szabad elnyomni, de szakember segítségével mérsékelni lehet ezeket.

A magyarázat kedvéért szolgáljon itt néhány példa.

Nézzük csak a hurutos megbetegedéseket! A megfázást követően köhögés, orrfolyás jelentkezik. Mindkettő a szervezet méregtelenítését szolgálja, tehát azt, hogy a szervezet minél hamarébb eltávolítsa a kórokozókat a megbetegedett nyálkahártyáról. Amennyiben a méregtelenítés megfelelően hat a hurutos betegségekre, azon nyomban megjelenik a köhögés és orrfolyás, mint a méregtelenítés része. Ezek azok az útvonalak, melyeken keresztül nagy mennyiségű méreganyag tud eltávozni a légzőutakból.

Hasonló példa a húgyutak, vagy nemi szervek gyulladásos megbetegedései. Mint betegségtünet jelentkezik a gyakori vizelés, folyás a nemi szervekből, mely egyúttal tünet, de méregtelenítés is. Ha ezeket elnyomjuk, nem történik meg a méregtelenítés, tehát a szervezet egy másik időpontban, egy következő betegség (vagy jó esetben méregtelenítés) esetén próbál újból megszabadulni méreganyagaitól.

Gyakori példa a gyomorégés. A gyomorégés minden esetben a savaktól akarja megszabadítani áldozatát. A modern gyógyászat salaktalanítás helyett csökkenti a savképződést, ezáltal a szervezetben felgyülemlett salakanyagok nem tudnak eltávozni. Minél jobban felhalmozódnak, annál súlyosabb gondokat okoznak, mind a páciensnek, mind orvosának, s egyre kevéssé hatnak az egyre erősebb gyógyszerek.

A tünetek felsorolását még hosszan folytathatnám. Az említett három eset világossá teszi, hogy miért nem szabad rögtön elnyomni a szervezet válaszreakcióit. A tünet egyszerre hívja fel a figyelmet a problémára, egyúttal megoldást is kínál a méregtelenítésre. Az ilyen esetekben fontos a méregtelenítés intenzitásának mérséklése, a tünetek enyhítése, de semmilyen esetben ne szorítsuk teljesen vissza a tüneteket!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A táplálkozás szerepe (9)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

...a daganatos betegségek kialakulásában.

2011.6.2.  29   


Rákmegelőző tápanyagok (12)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tápanyagok, melyek jó hatással vannak szervezetünkre.

2011.5.20.   


Daganatok és összefüggések (11)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes szervek daganatai és a fogyasztás közötti összefüggések.

2011.5.6.   


Rákkeltő anyagok a táplálékban (10)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A táplálkozás során az ember naponta több száz anyagot juttat a szervezetébe, ezeknek csupán egy kisebb hányada hasznosítható a testfunkciók fenntartásához.

2011.4.28.    5


Jin és jang ételek (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A sok allergiás tünet nem ok nélkül jelentkezik.

2011.4.5.   


Az ételek hatása energiarendszerünkre (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egyes ételek különféleképpen befolyásolják energiarendszerünket (jin és jang ételek).

2011.3.23.   

A rovat további cikkei

A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2022.10.14.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.   


Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.