Október az idősek hónapja


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2022.10.26. 22:10

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

Október napsütéses délutánján Csallóköz legnagyobb falujának főutcáján végighaladva a ház előtt két hajlott hátú ember üldögél a kispadon és beszélgetnek. Ritka látvány és elgondolkodtató. Ők még az a generáció, amely számára fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések. Azon gondolkodom, hány évesek lehetnek? Mert mikortól számítódik az öregség? Nehéz megmondani, hiszen sokaknál a biológiai évek száma megcáfolja az idős ember kinézetét, ami valójában sok mindentől függ. A legfontosabb, hogy az adott személy milyen öregnek érzi magát. Megkülönböztetünk befolyásolhatatlan tényezőket, például a genetikai adottságokat, vagy a betegségekre való hajlamot. Viszont fontos megemlíteni a befolyásolható tényezőket, mint a táplálkozás, az életmód, a környezeti hatások és a szociális háttér.


A boldog öregségre már fiatalon készülni kell. Minden fiatal kezében van a sorsa, hogyan fog megöregedni. Nem szabad azonosulni azzal az elmélettel, hogy az öregség már betegséget is jelent. Az orvostudománynak köszönhetően több betegség gyógyítható, mint a múlt században, az átlagéletkor évtizedről évtizedre növekszik, de valahogy az életminőség az átlagéletkorral nem emelkedik. Ezen kellene változtatni.

Lépésről lépésre átalakítani, megreformálni életmódunkat. Kezdjük talán a táplálkozással! A mértéktartó, egészséges táplálkozás nem ördöngösség. A bevitt táplálék mennyisége az évek múltával csökkenjen, míg az ételek minősége növekedjen. Naponta legyen megfelelő a fehérje, szénhidrát és az egészséges zsírok bevitele. Rostokban gazdag gyümölcsök és zöldségek gazdagítsák az étrendet! Nem szabad a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről sem megfeledkezni! Az étrendet úgy kell összeállítani, hogy az fedezze a napi vitamin és ásványi anyagok szükségletet, és ne kelljen táplálékkiegészítők formájában szedni. A Csallóközben megtermett gyümölcsök és zöldségek szinte egész évben képesek fedezni a vitamin és ásványi anyag szükségleteinket. Az őszi termények betakarítása után még télire is tudunk tartalékolni, így nem kellene tartósítószerekben bővelkedő, külföldi terményeket vásárolni.

A rendszeres séta a természetben nemcsak kondícióban tartja a testet, a lelket is simogatja. Segít kikapcsolni a nehéz napok után, oldja a stresszt. Az Aranykert határában, messze a zajos utcáktól gyönyörködhetünk a természet szépségeiben, kora tavasztól késő őszig. Most a fák felöltik színes ruháikat, majd később levetik azokat, és az avarban megpillantható egy-egy süncsalád – kell ennél szebb látvány? Petőfit is megihlette az ősz. „S hallgatom a fák lehulló Levelének lágy neszét.” De csak addig gyönyörködhetünk a természet szépségeiben, amíg azt tönkre nem tesszük. Ha nem óvjuk meg vizeink tisztaságát, nem ültetünk fákat, csak irtjuk erdőinket, nem óvjuk meg méheinket és állatainkat, akkor nem lesz miben gyönyörködnünk öregségünkre. Kiülhetünk a szemétdombtetőre és onnét nézhetjük a kopár tájat.

Mivel az ember társas lény, fontosak az emberi kapcsolatok ápolása is – „kedvesem, te űlj le mellém” (Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra)… A magány felemészti az ember lelkét, pszichikáját. Elég gyakori, hogy az idősödő elveszíti a társát vagy csalódik benne. Ők keressenek barátokat, csoportokat, ahol megértik egymást, azonosak a céljaik! Mindenkinek meg kellene tanulnia aktívan pihenni, mert a tétlenség nem vezet jóra. Legyen az idős embereknek céljaik, tegyék magukat hasznossá! Mert míg van cél, addig van értelme az életnek. A pozitív gondolkodás, a jó kedély, a lelki béke és nyugalom mind-mind egy újabb nappal ajándékozza meg az idős embert. Hogy boldog öregség várjon ránk, az csak rajtunk múlik. Szeressük és tiszteljük öregjeinket!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2024.7.15.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.