Franconero


Kottra Éva  2013.7.20. 4:50

Árpád vezér „franconeroval" oltotta szomját...

Árpád honfoglaló hadvezér örökre szóló a IX. század második felére eredeztethető, amikor a Fekete-tengerbe ömlő Dnyeper folyó vidékéről, Etelközből, a Kárpát-medencébe vezérelte a hét törzs vérrel megpecsételt szövetsége alá tartozó népeket. Vezérlő fejedelmünk dús, zöld legelőket, vadakban gazdag lombos erdőket, halakban gazdag édes vizeket, és mézben pergő odvas fákat ígért Attila országába érve. Így Álmos fejedelem jövőbelátó vállalkozásokra kész fiának, Árpádnak ajándékozhatjuk hálánkat, hogy merész határozását véghez vitte a rokon törzsek egyesítésével, így hosszú évszázadokon át éhínségtől mentes jövőről, burjánzó termőföldekről, csodálatos hazáról gondoskodhatott az utódok részére.

De vajon hogyan kötődik Koltay Gábor Honfoglalás című filmjének főhőse, az Árpádot megtestesítő nagyszerű Franco Nero a borok világához, s erre fel még a tokaji múzeumhoz is.

Nemrégiben egy szinguláris sztárvendéggel megtisztelt, borkóstolóval egybekötött csodálatos képeskönyv bemutatására voltam hivatalos, hol oly feladattal bíztak meg, hogy egyedi névvel megkeresztelt vérvörös bort mutassak be az illusztris vendégek tiszteletére. „Franconero” bukéjának mennyei világába vezethettem az önológia és kultúrát művelő közönséget egyaránt.

Amikor az est hollywoodi sztárja elsőként forgatta meg a kehely tartalmát, a finom kristály prizmaként sugarazta a nedű színskáláját az akkor még üres pohárral várakozó közönség melegtől pozsgás arcára. Az izgatott embersereg minden szempárja fürkészően figyelte, vajon mikor emeli az elbűvölő színész ízlelőbimbói közelébe a „Franconero”-nak keresztelt cuvébort, mely főrészt cabernet sauvignont tartalmaz. A sztár valódi dívaként váratta meg tettével az érdeklődőket; s végül a várva várt pillanat beteljesülését hullámzó tapsfürdő kísérte végig. Elégedett mosoly ült Franco arcára: az aromaanyagoktól duzzadó szájpadlásának kupoláján ízlésesen csattogó nyelve a bor organoleptikus minőségéről árulkodott. Ekkor végre megérett a pillanat, hogy a közönség búsan pangó poharait is feltöltsék Benito Amabili, majd´ harminc éves múltra visszatekintő barátja, Franco Nero tiszteletére gyártott, Marche Rosso Igt borával.

A nyolcvanhektáros, agyagban gazdag, domboldalas birtok területén felnevelt szőlősorok mellet saját felszentelt kápolnával, régiségektől szétfeszülő múzeummal, sőt, veterán és Ferrari versenyautókkal is rendelkezik a rendkívül szimpatikus és energikus birtokos. A Marche régió déli részén elterülő Tenuta del Giglio készletének kincsét maga a műgyűjtő, Benito, és leánya Maria Angela, szervírozták a meghívott vendégeknek a gondosan elrendezett ínycsiklandozó finomságok mellé, miután sor került a képeskönyv-opus bemutatására. Ekkorra a kiváltságos filmcsillag már rég leleplezte a bor aromavilágának zamatát, s tengerkék színű, sármos szemeivel tovább vizsgálta a kristálykehely oldalán lassan lecsúszó, szűk „könnycseppeket”, melyek a vörös nektár alkoholtartalmáról, testéről, összetételéről árulkodtak. A bâtonnage-vel, azaz seprőfelkeveréses technikával kezelt bor tizenöt hónapot töltött francia tölgyben, majd egy kerek éven át pihent üvegben, mielőtt a kiváltságos enotékákba került.

„Micsoda zamat! Kellemes tannin! Vibráló színskála!” Egymást ütötték a rövid megjegyzések, miközben ki a végtelen ízvilág, ki a teremben szárnyaló buké kompozíciójáról ítélkezett, s olyan is volt, ki még mindig csak az áttetsző szűk árkádok lassú létrejöttének játékával foglalkozott a briliánsként ragyogó kehelyben megpörgetett bor láttán. A nedű alapos elemzése után (mely a cabernet sauvignonon kívül huszonöt százalék syraht és ugyanannyi merlot-t, valamint kisebb mértékben cabernet francot is tartalmaz), Franco a bor sikereiről szóló anekdotákkal szórakoztatta a közönséget. Ekkor derült fény arra is, hogy a nevével rokon bor neki köszönhetően jutott el a tokaji borkultúrát bemutató múzeumba, egy látogatása alkalmával, amikor a nagytekintélyű honfoglaló Árpád urunk ruháiba bújva keltette életre az árpád-házi udvar feljegyzett mondáinak legszebb történeteit.

Eva Kottrova

(A szerző felvételei, az alsó képen Franco Nero, balról, és Kottra Éva, jobbról)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A mozzarella „árnyalatai"

A mozzarella Olaszországból indult hódító útjára, mára a világ minden pontján kedvelt alapanyag, az otthoni és az éttermi konyhákon egyaránt.

2022.6.30.   


Répatorta

Oriskó Erzsébet

Most próbálkozzunk meg ezzel az egyszerű, de finom recepttel.

2022.5.21.   


Csirkecurry jázminrizzsel

Konkoly Zoltán

Ha valami különlegességgel szerenénk elbűvölni a szeretteinket.

2022.4.19.   


Keksztekercs

Csikmák Mónika

Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb süti, amit szinte mindenki szeret.

2022.4.15.   


Böjt, húsvét

Póda Erzsébet

A hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó időszak a böjt időszaka. Ilyenkor tilos a mulatozás, és a húsételek fogyasztása. A konyhában is mások a teendők.

2022.4.12.    9


Amerikai palacsinta receptek

PR-cikk

Mennyei finomságok a tengerentúlról.

2022.4.1.   


Csicsókakrémleves

Konkoly Zoltán

Csicsókakrémleves füstölt túróval és chipsszel.

2022.3.20.   


Farsangi ízek

Nagy Erika

Gyermekkoromban imádtam a farsangot, főleg a fánk miatt. (Receptekkel)

2022.1.30.    13


Farsangoló

Faar Ida

Farsangi ételekben nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre. (Receptekkel)

2022.1.19.    13


Nincs farsang fánk nélkül

Jády Mónika

A vízkereszttől hamvazószerdáig, vagyis a húsvét előtti negyvenedik napig tartó időszak a bálozás, mulatozás, evés-ivás ideje. (Receptekkel)

2022.1.17.    20


Somlói galuska

Csikmák Mónika

E megunhatatlan klasszikusunk könnyen elkészíthető változatának az ünnepi asztalon a helye!

2021.12.27.   


Cukkinis szelet

Oriskó Erzsébet

Ezt a sütit akár muffinként is elkészíthetjük! Egyszerű és finom.

2021.12.26.