A megfelelő mikró


  2021.8.17. 6:54

A megfelelő mikrhulllámú sütő kiválasztása nem ördöngösség.

Ha új mikrohullámú sütőt vásárlunk, a kiválasztás során számos kérdés merülhet fel. Szerencsére nincs különösebben nehéz dolgunk. Ha némi figyelmet fordítunk a főbb tulajdonságokra, biztosan nem fogunk mellé. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy az utóbbi évek innovatív fejlesztései számos olyan funkciót eredményeztek, amelyek rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak, néhány azonban teljesen hasztalan lehet. Tudatos választással akár jelentős összeget spórolhatunk.




Érdemes elmondani, hogy a kereskedelmi kínálatban szabadon álló és beépíthető készülékekkel is találkozunk. Előbbiek szinte bárhol elhelyezhetők, ahol rendelkezésre áll megfelelő szabad terület, utóbbiak pedig új konyhaszekrény kialakításánál kínálnak jó megoldást. A beépíthető változatok a konyha szerves részét képezik, így teljesebb összhatást képesek biztosítani. Esetükben jellemzőbb magasabb minőségi osztályba sorolható készülékekkel találkozunk.

A döntést meghatározza a mikrohullámú sütő mérete, illetve űrtartalma. Érdemes megfontolni, mekkora készülékre van szükségünk. A legkisebbek belső mérete 20 liter körüli, de ezek a készülékek jellemzően a belépőkategóriát képviselik. Egyszerű célokat szolgálnak, rendszerint a felszereltségük is alacsony szintű. A közepes méretekkel rendelkező sütők űrtartalma nagyjából 23-27 liter közötti, ezek kiválóan alkalmasak az általános igények kiszolgálására. Ennél nagyobb belső térre akkor van szükség, ha egyszerre nagyobb mennyiségeket szeretnénk melegíteni vagy sütni, illetve gyakran melegítenénk szeletes ételeket, mint a pizza vagy a lángos.

Mindenképpen érdemes szót ejteni a teljesítményről is. A magasabb teljesítményt szinte minden esetben előnyként említjük, a mikrohullámú sütők esetében nem feltétlenül lehet ezt elmondani. Tény, hogy a magasabb teljesítmény gyorsabb melegítést tesz lehetővé, ugyanakkor nem mehetünk el a fizikai tulajdonságok mellett sem. A legmagasabb fokozatot használva egyes ételek aránytalanul melegszenek fel, így át kell kevernünk őket és visszahelyezni a mikróba. Kisebb teljesítményt alkalmazva a melegítés egyenletesebb. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy egyes funkciók esetén rendkívül fontos a nagy teljesítmény, így elsősorban az extra funkciókkal felszerelt készülékek rendelkeznek nagyobb áramfelvétellel.

Vásárlás előtt érdemes megfontolni azt is, mire kívánjuk használni a készüléket. Minden egyes készülék alkalmas melegítésre és olvasztásra. Ha nincsenek magasabb elvárásaink, az alapfelszereltségű sütők megfelelő választást jelenthetnek. A magasabb árkategóriákba tartozó készülékek azonban hasznos funkciókkal rendelkezhetnek, mint például a grill sütés, ami ínycsiklandó falatok elkészítését teszi lehetővé. A sütési funkciók között mindenképpen meg kell említeni az úgynevezett crisp üzemmódot is, amit elsősorban a ropogós falatok szerelmesei fognak értékelni. A funkció tökéletesen alkalmas korábban készített ételek „felfrissítésére” is.

A jobb készülékek gyakran rendelkeznek hőkeverés funkcióval is. Abban az esetben érdemes ilyen mikrót választani, ha egy hagyományos sütőt szeretnénk kiváltani vele. Ez esetben mindenképpen érdemes előnyben részesíteni a nagyobb űrtartalommal rendelkező változatokat. Noha az ilyen mikrohullámú sütő piskótakészítésre aligha lesz alkalmas, de sok húsételt és zöldséget készíthetünk a különböző sütési funkciók felhasználásával. Érdemes az igényeinknek megfelelő felszereltséggel rendelkező változat mellett dönteni, így megtalálhatjuk az ideális ár-érték aránnyal rendelkező készüléket.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.