Barátnő klubestek Gömörben


  2016.10.12. 0:25

Beszámoló a Barátnő klubestek keretében megtartott gömöri könyvturnéról, amelyen kiderült, hogy a nők mindenhol azonos dolgoknak örülnek, és azonos gondokkal küszködnek.


Gömör szépségeit nehéz a megfelelő szavakkal leírni, annyira lenyűgöző a táj. És mi erre a festői helyre kaptunk meghívást, hogy a Barátnő Polgári Társulás (elsősorban, de nem kizárólag) nőknek szóló kiadványát, Póda Erzsébet könyvét, melynek címe Percek, évek, döntések, egy-egy klubest keretében bemutassa az érdeklődőknek.


A szerző, Póda Erzsébet, újságíróként kezdte pályafutását. Dolgozott a Szabad Földműves, az Új Szó, az Új Nő és a Katedra pedagógiai folyóirat szerkesztőjeként, volt a Vasárnap című hetilap külsős munkatársa, és dolgozott a Pátria Rádióban is, ahol önálló műsora a Női szemmel címet viselte. Jelenleg a netBarátnő főszerkesztője. Szerkesztett már könyveket és kiadványokat, lektorként és korrektorként dolgozott a Historium Kiadó égisze alatt. Eddig két mesekönyve – a magyarul, szlovákul és németül is nagy sikereket elért Hétmesés könyv, Füzesi Zsuzsa rajzaival, illetve a Pilicke meséi, Bálint Mariann illusztrációival. Önálló cikkgyűjteménye Percek, évek, döntések címmel jelent meg, melyet Soós Laca fotói kísérnek. Mindemellett a Barátnő Life Coaching életvezetési tanácsadója.

S hogy miről szól a könyv? Talán az alábbi jellemzés fejezi ki leginkább: „A könyvben szereplő írások életképeket festenek szerelemről és erőszakról, barátságról és cserbenhagyásról, hűségről és hűtlenségről, anyaságról és gyermeki mivoltunkról, nőiségről és (ál)nőiségről, munkáról és henyélésről, álomról és valóságról – képeket, melyek valósághűek, amelyek nem csak esztétikai élményt nyújtanak, hanem inkább gondolatokat ébresztenek… S hogy ezek a gondolatok nem mindig derűsek, nem mindig szívmelengetőek? Tán nem is lehetnek azok, hiszen a női lét megannyi tapasztalatából merítkeznek. Nők, anyák, lányok, férjes asszonyok – hányféle a női lét, a megélt nőiség? Nincs egy fajta nőiség, a nőiségnek nincs egy fajta, meghatározható és körülírható lényege, esszenciája, sugallja írásaiban a szerző. Ne higgyünk azoknak, akik az ellenkezőjét állítván legszívesebben gúzsba kötnék női mivoltunkat, előírva, milyenek legyünk, hogy nézzünk ki, hogyan viselkedjünk.”


A szerző tehát elsősorban nőkkel találkozott gömöri körútján is. A különleges szépségű Jablonca volt az első állomás, ahol a helyi Csemadok-helyiségben várták az érdeklődők: jókedvvel, barátsággal, kérdésekkel, saját tapasztalatokkal. Az írónőt Cseh Angéla, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke kérdezte. Szóba kerültek mindazok a témák, amelyek a női feladatokkal és élettel kapcsolatosak. A kialakult őszinte hangulatban nemcsak az írónő beszélt a vele megtörtént esetekről, hanem a résztvevők is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, és megosztották saját élményeiket. A közönséget és írót leginkább foglalkoztató kérdés az volt, vajon hogyan lehetne a mai rohanó világban működő, értékeken nyugvó női közösségeket építeni. Ezen kívül kíváncsiak voltak az életvezetési tanácsadás területén végzett munkájára is.


A körút második állomása romantikus fekvésű Kuntapolca volt, ahol a helyi kultúrház kistermében gyűltek össze mindazok, akik érdekesnek tartották az író-olvasó találkozót. A szerzővel az önmagát önkéntes kultúrmunkásként definiáló Bódis Enikő beszélgetett, aki felkészülten várta és rendhagyó kérdésekkel faggatta a vendéget. Szó esett a nők világáról, a párkapcsolatokról, a megcsalásról, újrakezdésről, az anyós-meny viszonyról, és az anyaság mai gondjairól is. A beszélgetés után a közönség fiatal tagjai is feltették saját kérdéseiket, melyekre az írónő készséggel válaszolt.


A lekenyei községháza kisterme szolgáltatta az utolsó helyszínt. A beszélgetést Beke Beáta, a Csemadok Lekenyei Alapszervezetének elnöke vezette. Az írónő kötetének egyes fejezetei szolgáltatták az egyes kérdésköröket. Téma volt a nők sokoldalúsága, problémamegoldó képessége, a nőkben rejlő, hihetetlen erő – hiszen ők igazán bármire képesek. Szintén szóba kerültek az anyaság kérdései, és a nők közötti kapcsolatok is. A beszélgetésbe természetesen aktívan bekapcsolódott a közönség is. A kellemes, baráti hangulatban zajló író-olvasó találkozó után az írónő meglátogatta a helyi református és evangélikus templomot, valamint a helytörténeti szobát. Majd megcsodálta a község múltból fennmaradt építészeti csodáit, az ékszerdobozként ható, eredeti gömöri házikókat.

A festői szépségű Gömörben zajlott könyvturné mindhárom helyszínén úgy búcsúztak el egymástól az író-olvasó találkozó résztvevői, hogy szeretnék a kapcsolatot tovább ápolni. És továbbra is azon fognak dolgozni, hogy minél jobb legyen a nők közötti összetartás.

Póda Csenge felvételei



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egészség természetesen

A 23. Barátnő Klubest vendége dr.Tóth Erzsébet orvos volt, aki a somorjai Moziban tartotta meg előadását.

2016.11.10.    25


Harmónia és erő

A 22. Barátnő Klubest vendége Bial Judit lovasíjász, hagyományőrző volt, aki a somorjai Moziban számtalan kérdésre adott választ a jelenlévő közönségnek.

2016.10.26.    14


A fotózás szépségei

Legutóbbi klubestünkön, amelynek helyszíne ismét Dunaszerdahely volt, Virágh Mária fotós volt a vendégünk.

2016.10.3.    10


Egy kötetlen és rendhagyó klubest

Huszadik klubestünkre Dunaszerdahelyen került sor, vendégünk pedig dr. Gašpar Alica pszichiáter volt.

2016.9.19.    16


Zarándokúton – El Camino kalandok

Az idei második klubestünket Kőhídgyarmaton tartottuk, vendégünk Oriskó Erzsébet volt, aki kétszer is megjárta a Szent Jakab zarándokutat.

2016.7.18.    20


Nők és egészség

Az idei első klubestünket Kisudvarnokon tartottuk, vendégünk pedig a népszerű orvosnő, dr.Tóth Erzsébet volt.

2016.6.10.    20

A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.