Barátnő klubestek Gömörben


  2016.10.12. 0:25

Beszámoló a Barátnő klubestek keretében megtartott gömöri könyvturnéról, amelyen kiderült, hogy a nők mindenhol azonos dolgoknak örülnek, és azonos gondokkal küszködnek.


Gömör szépségeit nehéz a megfelelő szavakkal leírni, annyira lenyűgöző a táj. És mi erre a festői helyre kaptunk meghívást, hogy a Barátnő Polgári Társulás (elsősorban, de nem kizárólag) nőknek szóló kiadványát, Póda Erzsébet könyvét, melynek címe Percek, évek, döntések, egy-egy klubest keretében bemutassa az érdeklődőknek.


A szerző, Póda Erzsébet, újságíróként kezdte pályafutását. Dolgozott a Szabad Földműves, az Új Szó, az Új Nő és a Katedra pedagógiai folyóirat szerkesztőjeként, volt a Vasárnap című hetilap külsős munkatársa, és dolgozott a Pátria Rádióban is, ahol önálló műsora a Női szemmel címet viselte. Jelenleg a netBarátnő főszerkesztője. Szerkesztett már könyveket és kiadványokat, lektorként és korrektorként dolgozott a Historium Kiadó égisze alatt. Eddig két mesekönyve – a magyarul, szlovákul és németül is nagy sikereket elért Hétmesés könyv, Füzesi Zsuzsa rajzaival, illetve a Pilicke meséi, Bálint Mariann illusztrációival. Önálló cikkgyűjteménye Percek, évek, döntések címmel jelent meg, melyet Soós Laca fotói kísérnek. Mindemellett a Barátnő Life Coaching életvezetési tanácsadója.

S hogy miről szól a könyv? Talán az alábbi jellemzés fejezi ki leginkább: „A könyvben szereplő írások életképeket festenek szerelemről és erőszakról, barátságról és cserbenhagyásról, hűségről és hűtlenségről, anyaságról és gyermeki mivoltunkról, nőiségről és (ál)nőiségről, munkáról és henyélésről, álomról és valóságról – képeket, melyek valósághűek, amelyek nem csak esztétikai élményt nyújtanak, hanem inkább gondolatokat ébresztenek… S hogy ezek a gondolatok nem mindig derűsek, nem mindig szívmelengetőek? Tán nem is lehetnek azok, hiszen a női lét megannyi tapasztalatából merítkeznek. Nők, anyák, lányok, férjes asszonyok – hányféle a női lét, a megélt nőiség? Nincs egy fajta nőiség, a nőiségnek nincs egy fajta, meghatározható és körülírható lényege, esszenciája, sugallja írásaiban a szerző. Ne higgyünk azoknak, akik az ellenkezőjét állítván legszívesebben gúzsba kötnék női mivoltunkat, előírva, milyenek legyünk, hogy nézzünk ki, hogyan viselkedjünk.”


A szerző tehát elsősorban nőkkel találkozott gömöri körútján is. A különleges szépségű Jablonca volt az első állomás, ahol a helyi Csemadok-helyiségben várták az érdeklődők: jókedvvel, barátsággal, kérdésekkel, saját tapasztalatokkal. Az írónőt Cseh Angéla, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke kérdezte. Szóba kerültek mindazok a témák, amelyek a női feladatokkal és élettel kapcsolatosak. A kialakult őszinte hangulatban nemcsak az írónő beszélt a vele megtörtént esetekről, hanem a résztvevők is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, és megosztották saját élményeiket. A közönséget és írót leginkább foglalkoztató kérdés az volt, vajon hogyan lehetne a mai rohanó világban működő, értékeken nyugvó női közösségeket építeni. Ezen kívül kíváncsiak voltak az életvezetési tanácsadás területén végzett munkájára is.


A körút második állomása romantikus fekvésű Kuntapolca volt, ahol a helyi kultúrház kistermében gyűltek össze mindazok, akik érdekesnek tartották az író-olvasó találkozót. A szerzővel az önmagát önkéntes kultúrmunkásként definiáló Bódis Enikő beszélgetett, aki felkészülten várta és rendhagyó kérdésekkel faggatta a vendéget. Szó esett a nők világáról, a párkapcsolatokról, a megcsalásról, újrakezdésről, az anyós-meny viszonyról, és az anyaság mai gondjairól is. A beszélgetés után a közönség fiatal tagjai is feltették saját kérdéseiket, melyekre az írónő készséggel válaszolt.


A lekenyei községháza kisterme szolgáltatta az utolsó helyszínt. A beszélgetést Beke Beáta, a Csemadok Lekenyei Alapszervezetének elnöke vezette. Az írónő kötetének egyes fejezetei szolgáltatták az egyes kérdésköröket. Téma volt a nők sokoldalúsága, problémamegoldó képessége, a nőkben rejlő, hihetetlen erő – hiszen ők igazán bármire képesek. Szintén szóba kerültek az anyaság kérdései, és a nők közötti kapcsolatok is. A beszélgetésbe természetesen aktívan bekapcsolódott a közönség is. A kellemes, baráti hangulatban zajló író-olvasó találkozó után az írónő meglátogatta a helyi református és evangélikus templomot, valamint a helytörténeti szobát. Majd megcsodálta a község múltból fennmaradt építészeti csodáit, az ékszerdobozként ható, eredeti gömöri házikókat.

A festői szépségű Gömörben zajlott könyvturné mindhárom helyszínén úgy búcsúztak el egymástól az író-olvasó találkozó résztvevői, hogy szeretnék a kapcsolatot tovább ápolni. És továbbra is azon fognak dolgozni, hogy minél jobb legyen a nők közötti összetartás.

Póda Csenge felvételeiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egészség természetesen

A 23. Barátnő Klubest vendége dr.Tóth Erzsébet orvos volt, aki a somorjai Moziban tartotta meg előadását.

2016.11.10.    25


Harmónia és erő

A 22. Barátnő Klubest vendége Bial Judit lovasíjász, hagyományőrző volt, aki a somorjai Moziban számtalan kérdésre adott választ a jelenlévő közönségnek.

2016.10.26.    14


A fotózás szépségei

Legutóbbi klubestünkön, amelynek helyszíne ismét Dunaszerdahely volt, Virágh Mária fotós volt a vendégünk.

2016.10.3.    10


Egy kötetlen és rendhagyó klubest

Huszadik klubestünkre Dunaszerdahelyen került sor, vendégünk pedig dr. Gašpar Alica pszichiáter volt.

2016.9.19.    16


Zarándokúton – El Camino kalandok

Az idei második klubestünket Kőhídgyarmaton tartottuk, vendégünk Oriskó Erzsébet volt, aki kétszer is megjárta a Szent Jakab zarándokutat.

2016.7.18.    20


Nők és egészség

Az idei első klubestünket Kisudvarnokon tartottuk, vendégünk pedig a népszerű orvosnő, dr.Tóth Erzsébet volt.

2016.6.10.    20

A rovat további cikkei

Erdélyi árvák a lovasíjászoknál

Póda Erzsébet

A Csallóközben, a balázsfai Szedres-tanyán, Rőth Imre birodalmában mindig történik valami érdekes.

2022.6.19.   


Három tanács jövedelemszerzésre

Három népszerű módja annak, hogy egy sportoló kiegészítő jövedelemre tegyen szert.

2022.5.31.   


Karitatív optikusok

Zana Anita

Sajtóközlemény egy jótékonysági eseményről.

2022.5.20.   


RepTár-látogatáson

Zana Anita

Interaktív kiállításon vettek részt a látássérültek Szolnokon.

2022.5.17.   


Óvodaprogramok

Virág Csenge

Sikerült pályázatot nyernie a kisudvarnoki óvodának.

2022.5.12.   


Az édesanyákat köszöntötték a látássérültek

Zana Anita

Az eseményre Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben került sor, amely teljesen akadálymentes.

2022.5.7.