Zarándokúton – El Camino kalandok


  2016.7.18. 0:55

Az idei második klubestünket Kőhídgyarmaton tartottuk, vendégünk Oriskó Erzsébet volt, aki kétszer is megjárta a Szent Jakab zarándokutat.

A beszélgetést, melynek a Zarándokúton – El Camino kalandok címet adtuk, nagy érdeklődés kísérte, a környékbeli településről is jött közönség.


A csallóközi (Csallóközeperjes) származású Oriskó Erzsébet egészségügyi nővérként dolgozik, és elhivatottan végzi munkáját közel harminc éve. Egy könyv elolvasása után fogalmazódott meg benne, belső indíttatásként, hogy végigjárja a zarándokutat. A klubesten a moderátor, Póda Erzsébet, kérdéseire válaszolva elmondta, hogy egyre többször akadt rá a zarándokúttal kapcsolatos írásokra, információkra, és ezek mind azt erősítették meg benne, hogy neki kell vágnia az útnak. Sokszor voltak olyan pillanatai, amikor látta saját magát hátizsákkal a vállán, és olyan tájakon vándorol, ahol azelőtt még soha nem járt. A felkészülésről is kérdeztük, és kimerítő választ kaptunk. Mesélt az út egyes szakaszairól, a vándort ért nehézségekről, az érdekességekről, és a hihetetlenül szép pillanatokról is. A zarándoklat alatt szerzett tapasztalatokról és élményekről. Egy kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy: „Az El Caminón sosem vagyunk egyedül. Mindig akad útitárs pár órára vagy pár napra, akivel el lehet beszélgetni, illetve a helyiek is nagyon kedvesek, barátságosak és nyitottak. Mindig hittem, hogy létezik isteni gondviselés, de most már biztos vagyok benne. "


A beszélgetés részeként kézbe vehettük a zarándokútlevelet, és a térképen követhettük az útvonalat, amelyet Oriskó Erzsébet végigjárt, valamint az utakat bizonyító okleveleket is. Végül megnézhettük a vándorlás alatt készült fényképeket, majd a közönség árasztotta el kérdéseivel vendégünket.


A kőhídgyarmati klubest különleges élményt nyújtott minden érdeklődő számára. Azon kívül, hogy megismerkedhettünk egy bátor, kíváncsi, kalandvágyó, merész emberrel, nővel, azt is megtudhattuk, hogy senkinek sem kell félnie a kihívásoktól. Keresni kell az új lehetőségeket, merni kell dönteni, hiszen erre van szüksége mindenkinek, aki arra vágyik, hogy teljesüljenek az álmai.

Kabók Zita felvételei

Az estre a Barátnő Polgári Társulás "Közöttünk élnek, sikeresek lettek" elnevezésű projektje keretén belül került sor, melyet Szlovákia Kisebbségi Kormányhivatala támogat.



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egészség természetesen

A 23. Barátnő Klubest vendége dr.Tóth Erzsébet orvos volt, aki a somorjai Moziban tartotta meg előadását.

2016.11.10.    25


Harmónia és erő

A 22. Barátnő Klubest vendége Bial Judit lovasíjász, hagyományőrző volt, aki a somorjai Moziban számtalan kérdésre adott választ a jelenlévő közönségnek.

2016.10.26.    14


Barátnő klubestek Gömörben

Beszámoló a Barátnő klubestek keretében megtartott gömöri könyvturnéról, amelyen kiderült, hogy a nők mindenhol azonos dolgoknak örülnek, és azonos gondokkal küszködnek.

2016.10.12.    17


A fotózás szépségei

Legutóbbi klubestünkön, amelynek helyszíne ismét Dunaszerdahely volt, Virágh Mária fotós volt a vendégünk.

2016.10.3.    10


Egy kötetlen és rendhagyó klubest

Huszadik klubestünkre Dunaszerdahelyen került sor, vendégünk pedig dr. Gašpar Alica pszichiáter volt.

2016.9.19.    16


Nők és egészség

Az idei első klubestünket Kisudvarnokon tartottuk, vendégünk pedig a népszerű orvosnő, dr.Tóth Erzsébet volt.

2016.6.10.    20

A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.