Harmónia és erő


  2016.10.26. 0:35

A 22. Barátnő Klubest vendége Bial Judit lovasíjász, hagyományőrző volt, aki a somorjai Moziban számtalan kérdésre adott választ a jelenlévő közönségnek.

Bial Judit többek között elmondta, hogy a balázsfai Rőth Imrével közösen rendhagyó történelem órákon ismertetik meg a gyerekeket az őseink szokásaival, hagyományaival, fegyvereivel, a lovakkal és természetesen a magyarságtudattal.


Eddigi legnagyobb sikere, hogy szeptemberben a világ legjelentősebb nomád sporteseményén (World Nomad Games) Kirgizisztánban, ezüstérmet szerzett. A verseny párhuzamba állítható a nyári olimpiai játékokkal, és nem kevesebb, mint 53 ország sportolói vettek részt rajta.

Mivel Judit eddig még soha nem mérette meg magát, nem gondolt arra, hogy felállhat a dobogóra. Főleg azért nem, mert idegen lovon versenyzett, és ugye tudjuk, mennyire fontos a ló és a lovasa közötti összhang és bizalom, és azt is, hogy a ló egy saját akarattal megáldott lény. Úgy mondják, hogy a lovasíjászat a harci művészetek királynője, s hogy a nők a férfiakhoz hasonló eredményességgel tudják gyakorolni, hiszen sokkal inkább harmóniára, mint a nyers fizikai erőre épül. Vendégünk bebizonyította, hogy ez igaz, hiszen a kirgizisztáni versenyen nők és férfiak együtt mérették meg magukat.


Bial Judit szülővárosát, Füleket hagyta ott sok évvel ezelőtt, mert voltak álmai, volt célja, amiben nagyon hitt, voltak segítői, akiknek köszönhetően mára a hobbija az életformájává vált. S mivel ez a sportág nincs korhoz kötve. Reméljük, sokszor hallunk még Bial Judit sikereiről szerte a nagyvilágban. Vendégünkkel Nagy Erika, a polgári társulás tagja beszélgetett.

Végh Ákos felvételei

Az estre a Barátnő Polgári Társulás "Közöttünk élnek, sikeresek lettek" elnevezésű projektje keretén belül került sor, melyet Szlovákia Kisebbségi Kormányhivatala támogat.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egészség természetesen

A 23. Barátnő Klubest vendége dr.Tóth Erzsébet orvos volt, aki a somorjai Moziban tartotta meg előadását.

2016.11.10.    25


Barátnő klubestek Gömörben

Beszámoló a Barátnő klubestek keretében megtartott gömöri könyvturnéról, amelyen kiderült, hogy a nők mindenhol azonos dolgoknak örülnek, és azonos gondokkal küszködnek.

2016.10.12.    17


A fotózás szépségei

Legutóbbi klubestünkön, amelynek helyszíne ismét Dunaszerdahely volt, Virágh Mária fotós volt a vendégünk.

2016.10.3.    10


Egy kötetlen és rendhagyó klubest

Huszadik klubestünkre Dunaszerdahelyen került sor, vendégünk pedig dr. Gašpar Alica pszichiáter volt.

2016.9.19.    16


Zarándokúton – El Camino kalandok

Az idei második klubestünket Kőhídgyarmaton tartottuk, vendégünk Oriskó Erzsébet volt, aki kétszer is megjárta a Szent Jakab zarándokutat.

2016.7.18.    20


Nők és egészség

Az idei első klubestünket Kisudvarnokon tartottuk, vendégünk pedig a népszerű orvosnő, dr.Tóth Erzsébet volt.

2016.6.10.    20

A rovat további cikkei

Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.   


A legnagyobb balesetek a Forma1-ben

A Formula-1, az autóversenyzés legmagasabb szintje, a világ egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb sporteseménye. Hatalmas rajongó bázissal rendelkezik...

2023.7.17.   


A zenélés 3 előnye

PR-cikk

A zenélés kihat a mentális, a fizikai és az érzelmi egészségünkre is. Miért érdemes vele foglalkozni?

2023.6.30.   


Harmadik generációs fűtőfilm

Mi az a harmadik generációs fűtőfilm és melyek az előnyei? Utánajártunk a kérdésnek.

2023.5.24.