Így dobd fel a lakásodat falmatricákkal!


PR-cikk  2017.3.17. 6:25

A tavasz nem csak kopogtat, hanem már hivatalosan is itt van: a fák rügyeznek, a madarak csicseregnek, az otthonok pedig az évnek e szakában szoktak leginkább új bőrbe bújni.

Persze ez az esetek többségében igen költséges mulatság szokott lenni, így sokan bele sem vágnak elegendő büdzsé hiányában. A következő kis gyűjtemény viszont pontosan azoknak szól, akik szívesen újítanának, de szűkös a keret: erre találták ki a gyakran igen egyszerű, de nagyszerű fali dekorációt, a falmatricát!

Egy lakás akkor válik otthonná, ha egy kicsit mi magunk is a részei leszünk: ha az általunk kedvelt színek, formák, tárgyak és illatok jellemzik, családi, baráti fotók, emlékek lesnek ránk innen-onnan. Ma már nem csak festékkel és falra akasztható képekkel dobhatjuk fel a belső teret, hiszen ma újra hódít a ’70-es évek táján oly divatos falmatrica – persze korunk jellemzőinek megfelelően. Lássuk, milyenek közül válogathatunk!


Manapság igen széles körben elterjedt és kedvelt a vektorgrafikus falmatrica: míg kezdetben leginkább gyermekszobák falait díszítette, mostanában már terveznek amolyan „felnőttes” motívumokat is nappaliba, hálószobába, de akár még a fürdőszobai csempére is. Méretüket illetően egészen aprókat is gyártanak, mellyel akár még a villanykapcsoló körüli falfelületet is feldobhatjuk, de olyat is kapni, ami egy egész falat díszíthet: például falméretű fa vagy kisház-sziluettet ragaszthatunk fel, melyekhez gyakran járnak egyéb kiegészítők – a kismadártól kezdve a napsugarakig, vagy feliratokig, szinte bármilyet találhatunk, ami megfelel az ízlésünknek. Az ár függ a motívumtól és a minőségtől is, de ez tartozik a legolcsóbb kategóriába: 3-400 forinttól néhány ezerig találhatunk kedvünkre valót.

A falmatricák terén elég új keletűnek számít a tükör-matrica: egy olyan megoldás ez, amivel nemcsak, hogy elegánsabbá és stílusosabbá tehetjük a nappalit vagy a hálószobát, de még a tér is növelhető vele. Előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen mintát kirakhatunk belőle a falakon, hiszen olyan változatban is árulják, amikor kis csomagokban különböző mértani alakzatokat kapunk: ezeket kedvünk szerint variálhatjuk. Ugyanakkor kész ábrákat is vásárolhatunk: órák, különböző állatok, de még híres színészek sziluettjei közül is válogathatunk. Ez a típus már valamivel költségesebb beruházás lehet, csomagonként 1500-4000 forint körül találhatunk áruházakban, webshopokban.

Igazán extrém hatást viszont a teljes falat elfoglaló matricákkal, avagy poszterekkel érhetünk el: fotót (akár saját fotót is), tájképet, állatvilágot, épületeket, és szinte bármit vásárolhatunk már teljes falat elfoglaló matrica képében. Az igazán merész benne az, hogy bármit is álmodjunk meg, nemcsak, hogy elkészítik nekünk, de kérhetjük egyenesen 3D változatban is. Természetesen nem kritérium, hogy magunk tervezzünk ilyen falmatricát, készen is kapni számos izgalmas, és koránt sem hétköznapi posztert. Ennek ára már vetekedhet egy teljes szoba(át)festés költségeivel is: négyzetméter áron mérik az ilyesfajta lakásdekorációt, 3000 forint környékéről kezdődik, határ pedig a csillagos ég is lehet – minőségtől, mintától, mérettől függően.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.