Jelzáloghitel-kisokos


PR-cikk  2020.3.7. 23:01

Mikor és miért érdemes a jelzáloghitelt választanunk?

A hiteleknek többféle formája létezik. A személyi kölcsön mellett a legismertebb a jelzáloghitel. Míg az előbbi esetében a jövedelmedet veszi számításba a bank, addig a jelzáloghitel esetében elsősorban ingatlanfedezetre lesz szükséged. Tehát abban az esetben, ha nem tudsz törleszteni, vagy visszafizetni a felvett összeget, akkor a bank az ingatlanod értékesítésével juthat hozzá a kintlévőségéhez. A pénzintézet számára így kisebb a kockázat, cserébe kedvezőbb feltételeket biztosít.


Gyakorlatilag olyan ez, mint amikor egy értéktárgyat adsz zálogba és akkor kapod vissza, ha egyben kifizeted a kölcsönösszeget. A jelzálog esetén az ingatlanodat adod zálogba úgy, hogy közben ugyanúgy használhatod, és a hitelt pedig törleszted.

Mikor válaszd a jelzáloghitelt, milyen előnyei lehetnek?

Mivel a jelzáloghitel felvételéhez ingatlanfedezet szükséges ezért olyan esetben éri meg, ha rendelkezel lakással, házzal vagy egyéb ingatlannal. Második lakás megvásárlásánál vagy a jelenlegi ingatlanod felújításához szükséges összeg előteremtése esetén érdemes jelzáloghitelben gondolkodnod. Kedvezőbb kamatozású hitelhez juthatsz hozzá.

Kedvezőtlen személyi kölcsön esetén is jó alternatíva lehet a jelzáloghitel. Hiszen, ha a rendszeres jövedelmed alapján a bank nem ad hitelt, vagy kisebb összeget állapít meg, mint amire szükséged van, akkor a jelzáloghitel lehet a megoldás. Az ingatlanod értékétől függően valószínűleg jobb hitelfeltételekhez juthatsz pénzhez.

Mire használhatod fel a jelzáloghitelt?

A pénzintézettel kötött hitelszerződésben általában az is meghatározásra kerül, hogy a folyósított összeget mire fordíthatod. Az igényelt hitelösszeg felhasználása szerint lehet lakáscélú, szabadfelhasználású, de hitelkiváltásra is alkalmas lehet.

Lakáshitel
Lakáshitel nemcsak új ingatlan vásárlásakor jöhet szóba, hanem használt lakás vásárlás, meglévő ingatlan felújítása, korszerűsítése esetén is, de akár építkezésre is igényelheted. A lényeg, hogy a bank felé igazolnod szükséges, hogy a kölcsönt ingatlan célra fordítottad.

Szabad felhasználású hitel
Ebben az esetben a hitelösszeget gyakorlatilag bármire költheted. Leginkább autóvásárláshoz érdemes felvenni, hiszen viszonylag alacsonyabb hitelösszeg szükséges hozzá, a hitelfeltételek pedig kedvezőbbek lesznek. Drágább műszaki cikkek, utazások vagy akár tanulmányaid finanszírozására is vehetsz fel ingatlanfedezetű, szabad felhasználású kölcsönt.

Hitelkiváltás
A már felvett, de kedvezőtlen feltételekkel rendelkező hiteledet leválthatod egy számodra jobb konstrukcióra. Ami lehet kedvezőbb kamattal, vagy fix törlesztőrészlettel rendelkező hitel is. Hitelkiváltáskor a korábbi hiteledet végtörlesztened kell, tehát a teljes tőketartozásodat rendezned kell a futamidő lejárta előtt. A végtörlesztés mellett számolnod kell az új hitellel járó költségekkel is. A hitelkiváltásba tehát megfontoltan, minden részletet kalkulálva érdemes belevágni, hogy valóban szerencsésebb helyzetbe kerülj az új hiteleddel.

A jelzáloghitel feltételei
Mint minden hitel esetében a jelzáloghitel esetében is meg kell felelned a bank által támasztott feltételeknek. Ennél a hitelfajtánál is szükséges jövedelemigazolást felmutatnod, viszont kevésbé lesznek veled szigorúak a bankban, hat hónap helyett, három hónapos munkaviszonyt is elfogadnak. Illetve alacsonyabb jövedelem esetén is lehetőséged van nagyobb kölcsönösszegre, ha van mögötte ingatlanfedezet.

A pénzintézet nem fogad el akármilyen ingatlant fedezetként, érdemes ezzel kapcsolatban is előzetesen tájékozódnod. Viszont olyan eset is lehetséges, hogy az egyik bankban nem kapsz hitelt az adott ingatlanra, míg a másik pénzintézet elfogadja az ingatlanfedezetet. Ezért is érdemes több hitellehetőséget megvizsgálnod.

Vannak természetesen olyan ingatlanok, amit a legtöbb bank elfogad. Nemcsak házara illetve lakásra, hanem akár építési telekre, nyaralóra, vagy akár garázsra is vehetsz fel hitelt. Viszont ne próbálj meg fedezetként gyümölcsöst, erdőt, üzlethelyiséget felmutatni.

Fontos tényező még az ingatlan esetében, hogy per- és illetékmentes legyen, ne legyen bejegyezve rá másik hitel. A forgalomképesnek és minimum 4-5 millió forint értékűnek kell lennie, ezt értékbecsléssel kell alátámasztanod.

Tehát ha rendelkezel ingatlannal és hitelt szeretnél felvenni, akkor érdemes utánajárni, hogy milyen feltételekkel kaphatsz jelzáloghitelt. Hiszen jóval kedvezőbb feltételekkel is pénzhez juthatsz így, mint egy személyi kölcsön esetében.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.