Körút a kiútért


Sajtóhír  2014.1.13. 4:30

A Beiratkozási Körút célja a felvidéki magyar szülők tájékoztatása és meggyőzése a magyar iskola előnyeiről.

A Via Nova ICS tevékenységének évek óta egyik legfontosabb pillérét jelenti a Beiratkozási Körút, amelynek célja a magyar szülők tájékoztatása és meggyőzése a magyar iskola előnyeiről. Hosszú évek óta küzd egymással az iskolai beiratkozás körül a pszichológusok egybehangzó véleménye és a suttogó propaganda. Az erőfeszítések ellenére utóbbi áll jobban, hiszen a számtalanszor megcáfolt „szlovák iskolával jobban boldogul a gyerek” tévhit miatt csökken a magyar alapiskolások száma.

A Via Nova azokba a magyar iskolákba és óvodákba látogat el a Beiratkozási Körút alkalmával, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Bethlen Gábor Alap által nyújtott pályázati forrásból finanszírozott körút Szencen és Pozsonypüspökin kezdődött. Az elmúlt években helyszíni rendezvényekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal igyekeztek megvilágítani a Via Nova tagjai a magyar iskolák és az anyanyelvi oktatás előnyeit, s ez a hagyomány 2014-ben is folytatódik. Amíg a szülők a programokon vesznek részt, addig azoknak a gyerekeknek sem kell unatkozniuk, akiket magukkal vittek, hiszen őket ugrálóvár és játékos foglalkozások várják. A személyes találkozások mellett a Via Nova számtalan kisfilmet, digitális és nyomtatott tájékoztató anyagot készített már a Beiratkozási Körút korábbi évei során. Idén újabb kisfilmek, továbbá plakátok, szórólapok és matricák megjelenése várható.

„Különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szülők tudatosítsák: amikor a magyar iskolát választják, minőségi intézményt választanak gyermeküknek” – mondta el Bese László, a Via Nova beiratkozási körútjának koordinátora. Példaként a lévai Juhász Gyula Alapiskolát és az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolát említette, amelyek a hivatalos rangsor szerint a Nyitrai kerület legjobb alapiskolái, és országosan is az első tízben vannak. Bese László kitért a pszichológusok álláspontjára is, amely szerint a gyerekek jövőbeli kilátásai akkor a legjobbak, ha anyanyelvükön sajátítják el az alapokat: „Ha a szülők megvonják gyermeküktől a lehetőséget, hogy anyanyelvén bontakozzon ki, azzal hátráltatják a fejlődését, letörhetik az önbizalmát, ez pedig a későbbi érvényesülését is gátolhatja.”


Via Nova ICS






Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anyanyelven tanulni

Közlemény

Felvidéken egyre kevesebb magyar kisgyerek kezdi az iskolát anyanyelvi intézményben. Megjelent a Beiratkozási Körút idei kisfilmje.

2015.1.20.    17


Anyanyelven tanulni

Póda Erzsébet

Van, akik számára teljesen természetes, hogy az anyanyelvén tanulhat.

2014.2.7.   


Magyar gyereket magyar iskolába?

Angyal Sándor

Nem kijelentek, kérdezek. Mert a kérdésre választ a következőkben megszólaló emberek adnak.

2014.1.31.   


Miért fontos?

Ismét az év azon időszakába értünk, amikor a felvidéki magyar szülőnek is döntenie kell, melyik iskolába íratja be a gyermekét.

2014.1.20.   


Hol a helyed, facsemete?

Csonka Ákos

Egy terebélyes, lombos erdő közepében élt egyszer egy sudár tölgyfa. (Tanmese felnőtteknek)

2013.2.8.    11


Iskoláink – a jövőnk (3)

Közlemény

A szeretet alapszabálya, hogy adok és nem elveszek, kapok és továbbadok...

2013.2.1.   

A rovat további cikkei

Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.