Látássérültek rehabilitációja


Sajtóhír  2024.4.29. 17:59

Lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást.

Szolnokon is folytatódik a látássérültek elemi rehabilitációja. Pénteken a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete által fenntartott JNSZMVAKOK Elemi Rehabilitációs Központban tett látogatás Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Az eseményen az államtitkár bejelentette, hogy lezárult a látássérültek elemi rehabilitációjára kiírt pályázatok elbírálása, a kormány 600 millió forinttal támogatja a szolgáltatást. A döntés értelmében az országban 11 szolgáltató 22 helyszínen végzi majd a rehabilitációs tevékenységet a következő hároméves ciklusban. A szolnoki központ 35.361.364 forintot nyert a pályázaton, így tovább tud működni ez a vármegyeszékelyi centrum is.

Három éve teremtették meg a szolgáltatás törvényi biztonságát a „tereptapasztalatokat” figyelembe véve, civil szervezetekkel együttműködve. Így azok a látássérültek, akiknek az egészségügy által nyújtott ellátáson túl a mindennapi élethez és munkába álláshoz szüksége van látásrehabilitációra, azt a civil szolgáltatókon keresztül igénybe tudják venni – tette hozzá Fülöp Attila. Az eseményen jelen volt Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is.

–A kormány szerteágazó gondoskodási rendszert épített ki Magyarországon, amely a segítségnyújtáson túl közösséget és értéket is teremt – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: ahogy a kormánynak, úgy a városoknak is kötelességük a fogyatékkal élőkkel együtt gondolkodni. Szolnokon ezt a szándékot számos példaértékű program testesíti meg. – A polgármesteri hivatal Jogi Osztályának egyik kiváló munkatársa, Dr. Simon Gergely maga is látássérült, aki sokoldalú kolléga és a szakterületén remekül helytáll, büszkék vagyunk rá – tette hozzá a polgármester.

– Tavaly Nagy Zsuzsanna szakmai vezetőnk irányításával 52 látássérült személynek tudtunk segítséget nyújtani összesen 2 802 órában. A központunk 16 év feletti látássérült személyeknek tud nyújtani többféle segítséget a mindennapi életben való boldoguláshoz. Az elemi rehabilitációs szolgáltatás sokat segíthet egy látássérültnek például: a mosás, a vasalás, az alapvető főzési és sütési technikák megtanulásában vagy újra tanulásában. Emellett a fehérbotos közlekedésben, új útvonalak megtanulásában is. Mindezek elősegítik sorstársaim önállóságát és életminőségének javítását, amit nagyon fontosnak tartok – mondta Pesti Zoltánné, az egyesület elnöke.Hozzászólások

Hildegard Conolly, 18. 05. 2024 12:16:12
Hello. My name is Irina. I am an expert in posting articles and texts on various websites. Would you be interested in mutual cooperation? In fact, I have to propose you something but before starting working answer please this questionnaire in the link below: https://forms.gle/58NDRfrHg3RMdRcW7 It takes no more than 3 minutes but will clarify all the details of the project and accelerate each stage of your future partnership. Thank you in advance for your time and I’m looking forward to a fruitful collaboration. If you require any further information about the questionnaire or anything else, feel free to contact me. Best regards, Irina
@


A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.   


Készüljünk fel a téli autózásra!

PR-cikk

Így készítsük fel az autónkat a téli kirándulásokra! Egy téli kirándulás mesés élmény lehet, hiszen annyi helyre látogathatunk el ilyenkor is.

2024.1.16.   


Fények vakondja 13.

Sajtóhír

Az immár tizenharmadik alkalommal meghirdetett Fények vakondja elnevezésű pályázat egy országos verseny, amelyen látássérült és ép személyek egyaránt indulhatnak irodalmi alkotásaikkal.

2024.1.8.   


Minek örül a férfi karácsonykor

Sztereotípiák és valóság. Tudd meg, hogy milyen karácsonyi ajándékoktól dobban meg igazán egy férfi szíve!

2023.12.3.   


Rendelkezési nyilvántartás - meghatalmazás

Jogi segítség olvasóinknak. Elmagyarázzuk mi a kapcsolat a Meghatalmazás és a Rendelkezési Nyilvántartás között.

2023.10.13.   


Fókuszban a látás és a diabétesz

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete idén is megrendezte „Egy csepp egészség” elnevezésű egészségnevelési, sport- és szabadidős családi napját Szolnokon.

2023.9.12.   


Ahol a képzelet és a valóság összeér

Sajtóhír

Interaktív tárlatvezetést tartottak látássérültek számára Szolnokon Sinka Péter grafikusművész alkotásaiból.

2023.8.30.