A férfiak újrakezdhetik?


Póda Erzsébet  2015.6.18. 0:56

Nem elég, hogy a nőket társadalmi és szociális korlátok szorítják, még a biológia is elbánt velük, de rendesen – és igazságtalanul! (Tíz éve írtuk)

A férfiak negyven-, ötven-, hatvan-, sőt hetvenévesen is kezdhetnek új életet, a nők biológiai órája azonban gyorsabban ketyeg. A nyugdíjkorhatár körüli újdonsült apukák büszkén sétálhatnak az utcán apró csecsemőjükkel, és húsz-harminc évvel fiatalabb feleségükkel. Hatvanéves boldog kismamát azonban csak a tévében láthatunk, a szenzációhajhász műsorban. Vele oly ritkán találkozhatunk, mint a mesebeli fehér hollóval.


Igaz, a tudomány fejlődik, és az orvoskutatók azt állítják, hogy elméletileg a nő is szülhet a klimax után. A méh ugyanis képes a magzat kihordására, csak éppen a peték fogytak már el. Persze orvosi beavatkozással ez is kiküszöbölhető, és különböző módszerekkel létrehozható a megtermékenyítés. Más kérdés azonban, hogy ki fogja felnevelni a megszületett csecsemőt? A hatvanéves apa és harmincéves anya esetében jó esélye van a gyermeknek, hisz élete első felében legfeljebb félárva lesz egy időre. Fiatal anyukája ugyanis még mindig szert tehet egy rendes pótapára. A fordított felállás azonban már nehezen képzelhető el, hiszen harmincéves férfi csak akkor vesz feleségül egy hatvanéves nőt, ha a pénzére vagy a vagyonára pályázik -- és eszébe se jut a gyermekáldás!

A mai idők nem is erről szólnak. Hanem a közép- és időskorú nős (majd elvált) férfiak és a tőlük sokkal fiatalabb nők kapcsolatának virágkoráról.

Mint tudjuk, a házasság egy idő után ellaposodik -- ugyanis más feladatai vannak, mint a szerelmi kapcsolatnak. A családi teendők teljesen lekötik a nőt, akinek helyt kell állnia a gyereknevelés, a háztartás és a munkahely frontjain. Már kevésbé izgalmas a munkában megfáradt férje számára. A férfi ugyanis a fárasztó nap után nem a családi problémák megvitatására és felesége fáradt arcának látványára vágyik, hanem egy kellemes, szórakoztató, friss, csinos, szexi nőre, aki feltölti és bearanyozza a napjait. Így a férfi -- a pszichológus szavaival élve -- kalandvadászatra indul. Persze szüksége van a családi fészekre is, hiszen az az a hely, ahová az élményszerzés fáradalmai után mindig visszatérhet megpihenni, megebédelni, megvacsorázni, tévét nézni. Szintén a pszichológus elméletét véve kiindulópontnak – a férfi tehát eredetileg nem akar elválni, csak ellaposodott életét kívánja izgalmasítani.

A pszichológusban fel sem merül a kérdés, vajon miért teszi (teheti meg) ezt a nős férfi? Egyrészt azért, mert van rá energiája, ideje, szabad vegyértéke, másrészt azért, mert megteheti. A férjes nők meg azért nem tehetik meg, mert egyrészt nincs rá energiájuk, (szabad)idejük, annyira elfoglaltak, másrészt a nők még mindig a második nem! Tehát a társadalom és a beléjük sulykolt önkontroll sokkal kevesebb dolgot engedélyez számukra, mint a férfiaknak. Kivéve persze az új generáció nőtagjait, akik közül sokan – szerencsére – már sokkal szabadabb felfogásúak.


Évszázadokon át nem volt szokás szerelemből házasodni. Néphagyományok szólnak a reménytelen szerelmekről, szerelmüket elveszítő fiatalokról, akiket érdek szerint házasítottak ki szüleik. A házasság nemes érzelmektől mentes gazdasági szerződés volt. Aztán a huszadik században ránk köszöntött a szerelem kultusza. Senki sem törődött már pénzzel, vagyonnal, érdekkel. A fiúk a lányok hajába, tekintetébe, szemébe szerettek bele, a lányok meg a fiúk szövegébe, tánctudásába, esetleg sportos alakjába.

De már ez is a múlté. A mai lányok számára a legvonzóbb szexepil a pénz. Fiatal, csinos, tanult lányok ülnek a nős, kövér, ötvenes vállalkozók puccos autójában. Járnak velük „szolgálati utakra”, hotelszobára, vagy csak a fasor melletti bokros részbe. És ősz halántékú vagy kopasz, pocakos elvált főorvosnak, vezérigazgatónak szülnek kisbabát. Mindegy, hogy a kiválasztott férfi öreg, ráncos, csúnya, hájas, nős, elvált, ápolatlan, durva vagy faragatlan – csak pénze legyen, sok pénze.

Változnak az idők, változnak az emberek – tartja a mondás. De úgy látszik, változtatni kellene a fiatal lányok ízlésén is. A pénz ugyanis nem fiatalítja meg az öregembert, nem teszi kedvessé, figyelmessé, férfiassá, de még csak elviselhetővé sem. A „pénzszexepil” nem tart sokáig és nem is boldogít!

Idén ünnepeljük 10. születésnapunkat! Ebből az alkalomból (egészen az év végéig) időnként megjelentetünk egy-egy írást, amely a 2005-ös esztendőben (és az azonos hónapban és napon) jelent meg webmagazinunkban.
A fenti írás például 2005.6.17-én jelent meg először a neten.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része.

2017.3.8.    34


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4


Karácsonyi előkészületek

Kabók Zita

A karácsonyi pánik elkerülése érdekében nem árt, ha listát készítünk a karácsony előtti tennivalóinkról. (Tíz éve írtuk)

2015.11.29.    9


Férfias nők, nőies férfiak

Póda Erzsébet

Az utóbbi időben egyre többször válik vita tárgyává a férfiak nőiessége, és a nők férfiassága. (Tíz éve írtuk)

2015.10.19.    4


Kiskorú férfiak

Póda Erzsébet

Nagyon ritka az olyan házasság, amely két toleráns, alkalmazkodóképes ember kapcsolatáról szól. (Tíz éve írtuk)

2015.9.21.    6


Tíz idézet férfiakról – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része.

2015.8.19.    12

A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9