Halálos testkép


Juhász Fanni  2014.1.10. 5:44

Sok nő vágyik olyan tulajdonságokra, amikkel önmaga nem rendelkezik:...

...hosszabb haj, karcsúbb derék, pisze orr. A vágyakozás mindaddig nem probléma, amíg az nem vált át beteges viselkedésformává. Az anorexia nervosa az egyik legsúlyosabb evés- illetve testképzavar, amely akár halálos kimenetelű is lehet.

Valamiért az ember gyakran vágyik olyasmikre, amik nem elérhetők számára. Az egyenes hajúak göndör fürtöket szeretnének, a telt alkatúak vékonyan akarnak lenni, az alacsonyak magasabbak - és mindez fordítva is. Nincs sok olyan ember manapság, aki teljesen meg lenne elégedve tükörképével, bár talán ez nehéz is, miután minden kornak megvan a maga szépségideálja, és ahhoz viszonyítjuk magunkat. Ez voltaképpen még nem is akkora baj, amíg nem megy át egyfajta önostorozásba, folytonos elégedetlenkedésbe, amely a végén lelki, majd testi problémákhoz is vezethet, így például az anorexiához.

A pszichológusok szerint a karcsúság kényszere főleg azokra a kultúrákra jellemző, ahol bőséges élelmiszer-kínálat van, mint a fejlett, nyugati társadalmakban. Azokban a társadalmakban viszont, ahol korántsem olyan egyszerű a megfelelő táplálékbevitel, ott inkább a gömbölydedebb formák az ideálok. Úgy tűnik, hogy az ideális az, amit minél nehezebb megvalósítani, elérni. Természetesen a társadalom, illetve annak eszköze, a média is nyomást gyakorol az emberekre, főleg a nőkre, és rájuk is különösen serdülő- és fiatalkorban. Gondoljunk csak a tökéletes alakú női modellekre, akiket nap mint nap látunk a tévéképernyőn, vagy az énekesekre, filmsztárokra, akik egyfajta példaként lebegnek szemeink előtt. Ha nem is teljesen, de valahol olyanok akarunk lenni, mint ők.

Azonban ez a betegség korántsem nevezhető a 21. század kórságának, hiszen már 1873-ban leírták első önálló kórképét, és még olyan ismert személyiségeken is megfigyelték a tüneteket, mint Sissi vagy Diana hercegnő. Ezek az irreális elvárások halálos karcsúsághoz vezethetnek, hiszen az egyén egészen más testképpel rendelkezik, mint amilyen valójában. Így mindaddig éhezteti magát, amíg csontsovány nem lesz.

Jó esetben a személy környezete még idejében felfigyel, de igen gyakori, hogy a betegek különböző taktikákkal leplezik megváltozott viselkedésüket. Ebben támogatást nyújtanak nekik azok a portálok, ahol szektát alkotva buzdítják egymást az éhezésre. A pro-ana weboldalak az anorexia Ana nevű istennőjét dicsőítik. Ezek az internetes közösségek az egyén valahová tartozását és a családtól való elfordulását erősítik, így még jobban kizárva a külső segítség lehetőségét. Itt nem csak fogyókúrás módszerekről lehet olvasni, de tanácsok kaphatók arról is, hogyan lehet titkolózni egy vasárnapi ebédnél a család előtt, mit kell hazudni az orvosnak, a tanároknak, vagy milyen ételeket lehet könnyen kihányni. A közösség tagjai az anorexiát normálisnak állítják be, egy lehetséges, választható életstílusként ábrázolják.

Fontos ilyen esetekben minél előbb cselekedni és orvoshoz fordulni, mivel az étel elutasítása súlyos pszichológiai problémákkal jár együtt, amelyeken csak hosszú és kitartó kezelés segíthet. Emellett nem szabad megfeledkezni arról a lelki támogatásról sem, amelyet csak a család és a barátok tudnak biztosítani a beteg számára.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fogyás diéta nélkül

Jády Mónika

A diéták semmit nem érnek, állítja Nicole Jäger, aki egykor 340 (!) kilogrammot nyomott.

2016.5.18.    12


Testképzavar

Oriskó Renáta

Avagy, amikor görbe az a bizonyos tükör.

2014.10.10.    10


Csodadiéta

Kabók Zita

A legnépszerűbb időszak a diétázok számára a nyár, a bikiniszezon.

2012.8.7.   


Eszem, nem eszem

Bernád Emese

Beszélgetés egy anorexiás és egy bulimiás lánnyal.

2005.11.19.   


Anorexia és bulimia(2)

Bernád Emese

Míg egy anorexiás beteget könnyű felismerni, addig a bulimia évekig is elhúzódhat, a beteg sokáig titokban tudja tartani egészségi problémáját.

2005.11.9.   


Anorexia és bulimia(1)

Bernád Emese

Az anorexiát és a bulimiát étkezési zavarként jellemzik.

2005.10.30.   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.