A kulisszák mögött


Puha Andrea  2008.6.28. 13:35

Irigykedünk. Azért, mert neki van pénze, vagy azért, mert van férje, családja, mert vékony, mert sikeres, vagy éppen, mert híres, népszerű...

Látszólag minden lehet tökéletes. De mi van a kulisszák mögött?

Nóra kézen fogva sétál a parkban a barátjával, szerelmesen-andalogva, vagy forró csókban összeforrva. Ruhája szakadt, haja kócos, papucsa ócska. Átöleli a barátját, fejét vállára hajtja, s mikor véletlenül oldalra pillant, meglát egy divatosan öltözött nőt, kezében három teli szatyor. ,,Hm. Gucci táska és cipő, a táskája meg Prada. Akinek pénze van, annak minden jó. Bárcsak gazdag lehetnék! Bárcsak lehetne ékszerem, márkás ruhám...!” Szétárad benne az irigység, rögtön továbbhúzza a barátját, ki a parkból, be a városba...

Bea kicsit duci. Nem mondhatni, hogy kövér, inkább nőiesen telt. Kezében van három szatyor. Megáll, fáradtan lerogy egy padra. Ó, ez a hőség! Izzad. Táskái tele vannak a legújabb divatos, márkás ruhákkal, cipőkkel. Még egy ezüstláncot is vett magának. Előhúzza az egyik felsőt, nézegeti. Ekkor ringó csípővel elsétál előtte Reni. Hosszú haja fenekét verdesi, egy deka felesleg sincs rajta, talán túl sovány is. Bea irigykedve méregeti. ,,Hosszú a combja, lapos a hasa, szép az arca, vékonyak a kezei... Nem olyan hústorony, mint én!” Azonnal felpattan, hazaindul.

Reninek korog a hasa. Éhes. Ringó csípője után megfordulnak a férfiak. Reni ügyet sem vet rájuk, hazamegy. A kinti meleg után jól esik a hűtőből áradó hideg. Enni kezd. Befalja a salátát, a húst, eszik hozzá lekváros kenyeret, majd hirtelen tésztára támad étvágya, azt is összeüti. A hasa egyre követelőzik. Befal két tábla csokit, egy nápolyit, majd áttér a sósra. Csipsz, popcorn, mogyoró, mindent eltüntet, ami a keze ügyébe kerül. Feszül a gyomra, majd egyszer csak elhatalmasodik rajta a bűntudat. Betámolyog a fürdőszobába és mindent kiad magából: az ételt elszippantja a lefolyó vize. Egy idő után már vért hány. Sírni kezd. Eszébe jut, hogy legutóbb a barátja épp ezért szakított vele. Mert semmit nem evett, s ha mégis, órákra eltűnt a fürdőszobában…
Ezután szótlanul üldögél az ablakban, az utcán andalgó párost figyeli. ,,Milyen boldogok. Szeretik egymást, és esznek. Bűntudat nélkül. Bárcsak én is találnék egy társat!”
Kínjában újabb csokit bont fel.

Péter és Noémi kézen fogva sétálnak. Nemrég békültek ki, egy nagy veszekedés után. Már nem is emlékeznek, mi oka volt. Péter feldühödött, s azon nyomban kiosztott két pofont, no meg a többit. Noémi sírt, zokogott, végül azonban kibékültek az ágyban. Noémi feljebb húzza nyakán a garbót. Takargatja a kék foltjait. Péter rosszallóan ránéz, így ő rögtön elrántja a nyakától a kezét. Péter nyomban magához húzza, és durván a nyakába csókol. Noémi tekintete a padon ülő, csinos nőre siklik. ,,De jó neki. Szingli, nem függ senkitől, határozott, bizonyra saját élete van, s nem üti senki. El kéne hagynom Petit. De nem tudom. Nekem nincs akaratom...” Szemébe a tehetetlenség könnyei szöknek.

Tímea csak úgy pihenget. Létezése céltalan, csak úgy van. A legfrissebb bulvárlapot lapozza. Az egyik oldalon Brad Pitt képe virít, a másikon Paris Hilton legújabb fotója van, miszerint kiderül, mi a legdivatosabb. Tímea sóvárogva nyálazza az újságot. Szeretne címlapon lenni. Szeretne híres lenni. Szeretné, ha körbeugrálnák a sminkesek, fotósok. Örülne, ha rajta lenne a világ szeme. Eszi az irigység, mert Paris Hilton híres.
,,Pont ez a szőke?! Csak pózol... Ennyit én is tudok.”
A szemétkukába dobja a bulvárlapot, s a városi forgatagba veti magát.

Helyére egy sötét napszemüveges, baseballsapkás nő ül. El szeretne tűnni a világ szeme elől. Közismert sztár az illető, sok pénzt keres, van munkája, elismerik, megkapja, amit szeme-szája kíván. Mégis sóvárogva tekint a szakadt ruhás Nóra és barátja után. Nekik van magánéletük. Szerelmük. Neki nincs. Mindet tönkretett a média. ,,Bár ismeretlen lennék. Egy hétköznapi ember…!”

Pedig ha tudná...! Ha tudnánk, hogy akit irigyelünk, az is lehet boldogtalan. Hogy az, amit mi irigylünk a másiktól, az nem mindig jó. Ha képesek lennénk becsülni mindazt, ami van, akkor... Akkor nem létezne a földön ez a szörnyű, frusztráló érzés...: a sárga irigység!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.