A kulisszák mögött


Puha Andrea  2008.6.28. 13:35

Irigykedünk. Azért, mert neki van pénze, vagy azért, mert van férje, családja, mert vékony, mert sikeres, vagy éppen, mert híres, népszerű...

Látszólag minden lehet tökéletes. De mi van a kulisszák mögött?

Nóra kézen fogva sétál a parkban a barátjával, szerelmesen-andalogva, vagy forró csókban összeforrva. Ruhája szakadt, haja kócos, papucsa ócska. Átöleli a barátját, fejét vállára hajtja, s mikor véletlenül oldalra pillant, meglát egy divatosan öltözött nőt, kezében három teli szatyor. ,,Hm. Gucci táska és cipő, a táskája meg Prada. Akinek pénze van, annak minden jó. Bárcsak gazdag lehetnék! Bárcsak lehetne ékszerem, márkás ruhám...!” Szétárad benne az irigység, rögtön továbbhúzza a barátját, ki a parkból, be a városba...

Bea kicsit duci. Nem mondhatni, hogy kövér, inkább nőiesen telt. Kezében van három szatyor. Megáll, fáradtan lerogy egy padra. Ó, ez a hőség! Izzad. Táskái tele vannak a legújabb divatos, márkás ruhákkal, cipőkkel. Még egy ezüstláncot is vett magának. Előhúzza az egyik felsőt, nézegeti. Ekkor ringó csípővel elsétál előtte Reni. Hosszú haja fenekét verdesi, egy deka felesleg sincs rajta, talán túl sovány is. Bea irigykedve méregeti. ,,Hosszú a combja, lapos a hasa, szép az arca, vékonyak a kezei... Nem olyan hústorony, mint én!” Azonnal felpattan, hazaindul.

Reninek korog a hasa. Éhes. Ringó csípője után megfordulnak a férfiak. Reni ügyet sem vet rájuk, hazamegy. A kinti meleg után jól esik a hűtőből áradó hideg. Enni kezd. Befalja a salátát, a húst, eszik hozzá lekváros kenyeret, majd hirtelen tésztára támad étvágya, azt is összeüti. A hasa egyre követelőzik. Befal két tábla csokit, egy nápolyit, majd áttér a sósra. Csipsz, popcorn, mogyoró, mindent eltüntet, ami a keze ügyébe kerül. Feszül a gyomra, majd egyszer csak elhatalmasodik rajta a bűntudat. Betámolyog a fürdőszobába és mindent kiad magából: az ételt elszippantja a lefolyó vize. Egy idő után már vért hány. Sírni kezd. Eszébe jut, hogy legutóbb a barátja épp ezért szakított vele. Mert semmit nem evett, s ha mégis, órákra eltűnt a fürdőszobában…
Ezután szótlanul üldögél az ablakban, az utcán andalgó párost figyeli. ,,Milyen boldogok. Szeretik egymást, és esznek. Bűntudat nélkül. Bárcsak én is találnék egy társat!”
Kínjában újabb csokit bont fel.

Péter és Noémi kézen fogva sétálnak. Nemrég békültek ki, egy nagy veszekedés után. Már nem is emlékeznek, mi oka volt. Péter feldühödött, s azon nyomban kiosztott két pofont, no meg a többit. Noémi sírt, zokogott, végül azonban kibékültek az ágyban. Noémi feljebb húzza nyakán a garbót. Takargatja a kék foltjait. Péter rosszallóan ránéz, így ő rögtön elrántja a nyakától a kezét. Péter nyomban magához húzza, és durván a nyakába csókol. Noémi tekintete a padon ülő, csinos nőre siklik. ,,De jó neki. Szingli, nem függ senkitől, határozott, bizonyra saját élete van, s nem üti senki. El kéne hagynom Petit. De nem tudom. Nekem nincs akaratom...” Szemébe a tehetetlenség könnyei szöknek.

Tímea csak úgy pihenget. Létezése céltalan, csak úgy van. A legfrissebb bulvárlapot lapozza. Az egyik oldalon Brad Pitt képe virít, a másikon Paris Hilton legújabb fotója van, miszerint kiderül, mi a legdivatosabb. Tímea sóvárogva nyálazza az újságot. Szeretne címlapon lenni. Szeretne híres lenni. Szeretné, ha körbeugrálnák a sminkesek, fotósok. Örülne, ha rajta lenne a világ szeme. Eszi az irigység, mert Paris Hilton híres.
,,Pont ez a szőke?! Csak pózol... Ennyit én is tudok.”
A szemétkukába dobja a bulvárlapot, s a városi forgatagba veti magát.

Helyére egy sötét napszemüveges, baseballsapkás nő ül. El szeretne tűnni a világ szeme elől. Közismert sztár az illető, sok pénzt keres, van munkája, elismerik, megkapja, amit szeme-szája kíván. Mégis sóvárogva tekint a szakadt ruhás Nóra és barátja után. Nekik van magánéletük. Szerelmük. Neki nincs. Mindet tönkretett a média. ,,Bár ismeretlen lennék. Egy hétköznapi ember…!”

Pedig ha tudná...! Ha tudnánk, hogy akit irigyelünk, az is lehet boldogtalan. Hogy az, amit mi irigylünk a másiktól, az nem mindig jó. Ha képesek lennénk becsülni mindazt, ami van, akkor... Akkor nem létezne a földön ez a szörnyű, frusztráló érzés...: a sárga irigység!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1