A nők bestiák?


Jády Mónika  2005.6.19. 20:39

Van egy vonzó férfiismerősöm. Harmincas, intelligens, jómódú. És társtalan. A párt kereső lányok talán azonnal elkérnék tőlem a telefonszámát…

…bár biztosan megfordulna a fejükben, miért nem „foglalt” még. Hát ez az! Hisz a vele egykorú (kevésbé jóképű, vékonyabb bukszájú és kevésbé okos) férfiak már rég nősek! Nemrégiben meghívtam őt egy vacsorára. Gondoltam, két fogás között felteszek neki pár keresztkérdést.

Sokáig azt hittem, hogy talán szégyenlős, nem meri megszólítani a nőket. De alaposan melléfogtam. Gábor bevallotta: egyszerűen nem bízik a nőkben. Szerinte (és elvált barátai szerint) a nők egytől-egyig számító bestiák, csak a pénzt tartják fontosnak. Tartozzon a férfi a társadalom krémjéhez, legyen milliós autója, teljen luxusutazásra, márkás ruhákra... Torkomon akadt a falat. Igaz, van jó pár ilyen nőszemély, de hogy mindannyian ilyenek lennénk? Gábor pár barátja példáját hozta fel: egyszerű falusi lányt vettek feleségül, de a szerény, kedves asszonyka pár év alatt pénznyelő házisárkánnyá alakult.

Mivel túl egyszerűnek tűnt a történet, tovább faggatóztam. Aztán lassan kiderült, hogy a „jó barátok“ egy szexbombának álcázott buta libát kerestek, aki zokszó nélkül süt-főz, mos, vasal, takarít, gyereket nevel, és még a félrelépések miatt sem cirkuszol. Jó pár férfi kettős mércét használ. Nem érez például lelkiismeret-furdalást, ha megcsalja az asszonyt, de párjának nem bocsátaná meg ugyanezt. Eszébe sem jut, hogy ami neki fontos, a másiknak is az lehet. Elsősorban önmagával foglalkozik. És abban a hitben él, hogy a nőnek annyi elég a boldogsághoz, hogy a férfi feleségül vette!

Ha az asszony esetleg ugyanazt igényli, amit ő, azonnal szörnyetegnek kiáltja ki. Az ilyen férfi azt hiszi magáról, hogy különleges és nagyszerű. Vagy csak olyan szeretne lenni, és a lelke mélyén érzi, hogy egyáltalán nem az. Érdekes személyiség híján csak a bankszámláját tudná felajánlani. Azt viszont nem akarja, mert számára is az az egyetlen érték.

Egyszerű a dolog: néha épp azt kritizáljuk másokon, ami a saját hibánk is. Ha a férfi azt mondja, hogy a nő csak a pénzre hajt, valószínűleg neki magának is a pénz a legfontosabb. Ha valaki taktikázással vádolja párját, lehet, hogy saját magából indul ki. Egyik barátnőm viselkedése is ezt a teóriát bizonyítja. Akkor figyelmezteti a párját, hogy milyen kövér, amikor maga is degeszre tömte a bendőjét, és alig fér bele az új szoknyájába...

Szóban forgó ismerősömet azért kicsit sajnáltam. Egyfolytában azt bizonygatta, hogy nem bántja őt a magány, teljesen elégedett az életével. Úgy tűnt, hogy helyettem inkább saját magát akarja erről meggyőzni. Tudom, hogy rossz tulajdonságai mellett vannak jók is, amelyekért érdemes lenne vele összejönni. (Persze, nem a pénzére gondolok.) Például lehet rá számítani, és humorérzéke is van. De ő ezt nem látja. Pedig szerintem ezek hatnak igazán a nőkre. Nem marad más hátra, mint a remény!

Hátha a Gáborhoz hasonló férfiak is rájönnek egyszer, hogy van valami, amit többre értékelünk a szép ajándékoknál -- még akkor is, ha azoknak is örülni tudunk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.