Buszra várva


Jády Mónika  2009.4.14. 17:31

Elmélkedés a menetrend szerint nem érkező buszokról.

Épp akkorra betegedtem meg, mire végre kitört a tavasz. De nem egy vírus döntött ágynak, egész egyszerűen megfáztam. Aki most azt gondolja, hogy nem öltöztem az időjárásnak megfelelően, az téved is, meg nem is. Az időjárásnak megfelelően öltöztem, ám arra nem számítottam, hogy este nyolc után 40 percet kell majd várnom a buszra, fáradtan és éhesen. Vagyis jobban jártam volna, ha úgy öltözöm, mintha munka után órákat óhajtanék tölteni a szabadban.

Pontban 20 óra 15 perckor érkeztem a buszpályaudvarra. Öt perc volt még a busz indulásáig. A menetrend szerint… Eltelt az öt perc, aztán eltelt még egyszer öt. Ekkor megtudtam az egyik fiútól, hogy ez a járat általában 20 percet késik. Bár nem tudja miért, ilyenkor már nincs is forgalom az utakon, tette hozzá. Talán azért, mert ez egy távolsági busz, és egy több száz kilométerre fekvő városból indul, mondtam. És vártunk tovább. Pontban kilenckor befutott a busz. Ekkor már rég otthon kellett volna lennem, ha időben érkezik…

Pár héttel korábban Budapestről utaztam haza. A Budapest-Komárom között közlekedő vonat pár percet késett, így hiába fogtam taxit, a szlovák oldalon nem értem el a vonatot. Egy percen múlott. Sebaj, gondoltam, 17.10-kor indul egy busz. Legalábbis az interneten található menetrend szerint indulnia kellett volna. De a busz nem jött. Az ott várakozó diákok azt mondták, hogy már múlt héten se jött… És bár a következő busz a menetrend szerint fél hatkor indul, múlt héten és előtte is fél hétre futott be a buszpályaudvarra. A szóban forgó busz ugyanis reggeltől estig Pozsony és Komárom között ingázik, és a gyakori pozsonyi és a Pozsony-Somorja közötti dugók miatt általában nem tudja tartani a menetrendet, és estére a sok-sok 5-10-15 perces késés miatt akár több mint egy órás csúszásra is lehet számítani. Az utasok pedig várnak, hóban-fagyban, jó esetben napsütésben. Közben mozgósítják a családot, és szervezik a hazajutásukat, mert a késés miatt esetleg nem érik el a csatlakozást.

Csak arra lennék kíváncsi, hogy a menetrendet összeállítók miért nem veszik figyelembe, mi van az utakon? Az általuk kiötlött menetrendet csakis akkor lehet tartani, ha gyér a forgalom – ami talán csak hétvégenként és ünnepnapokon fordul elő. Ha általában késik a busz, miért nem változtatnak a menetrenden?! Nem egyszerűbb a busznak várnia valahol 5-10 percet, ha mégis hamarabb érkezik, mint az utasoknak kint a hidegben (hőségben)?!

Vajon azokat, akik összeállítják a menetrendet, egyáltalán nem érdekli, milyen érzés tizenöt-huszonöt-ötven-hetven percet álldogálni egy huzatos, koszos buszpályaudvaron? Hogy milyen érzés a sofőrnek tudnia, hogy ismét nem képes tartani a menetrendet, és annyi ideje sem lesz a két járat között, hogy nyugodtan megegye a tízóraiját?

Attól, tartok az utasokon kívül ez senkit sem érdekel. Különben már tettek volna valamit…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.