Buszra várva


Jády Mónika  2009.4.14. 17:31

Elmélkedés a menetrend szerint nem érkező buszokról.

Épp akkorra betegedtem meg, mire végre kitört a tavasz. De nem egy vírus döntött ágynak, egész egyszerűen megfáztam. Aki most azt gondolja, hogy nem öltöztem az időjárásnak megfelelően, az téved is, meg nem is. Az időjárásnak megfelelően öltöztem, ám arra nem számítottam, hogy este nyolc után 40 percet kell majd várnom a buszra, fáradtan és éhesen. Vagyis jobban jártam volna, ha úgy öltözöm, mintha munka után órákat óhajtanék tölteni a szabadban.

Pontban 20 óra 15 perckor érkeztem a buszpályaudvarra. Öt perc volt még a busz indulásáig. A menetrend szerint… Eltelt az öt perc, aztán eltelt még egyszer öt. Ekkor megtudtam az egyik fiútól, hogy ez a járat általában 20 percet késik. Bár nem tudja miért, ilyenkor már nincs is forgalom az utakon, tette hozzá. Talán azért, mert ez egy távolsági busz, és egy több száz kilométerre fekvő városból indul, mondtam. És vártunk tovább. Pontban kilenckor befutott a busz. Ekkor már rég otthon kellett volna lennem, ha időben érkezik…

Pár héttel korábban Budapestről utaztam haza. A Budapest-Komárom között közlekedő vonat pár percet késett, így hiába fogtam taxit, a szlovák oldalon nem értem el a vonatot. Egy percen múlott. Sebaj, gondoltam, 17.10-kor indul egy busz. Legalábbis az interneten található menetrend szerint indulnia kellett volna. De a busz nem jött. Az ott várakozó diákok azt mondták, hogy már múlt héten se jött… És bár a következő busz a menetrend szerint fél hatkor indul, múlt héten és előtte is fél hétre futott be a buszpályaudvarra. A szóban forgó busz ugyanis reggeltől estig Pozsony és Komárom között ingázik, és a gyakori pozsonyi és a Pozsony-Somorja közötti dugók miatt általában nem tudja tartani a menetrendet, és estére a sok-sok 5-10-15 perces késés miatt akár több mint egy órás csúszásra is lehet számítani. Az utasok pedig várnak, hóban-fagyban, jó esetben napsütésben. Közben mozgósítják a családot, és szervezik a hazajutásukat, mert a késés miatt esetleg nem érik el a csatlakozást.

Csak arra lennék kíváncsi, hogy a menetrendet összeállítók miért nem veszik figyelembe, mi van az utakon? Az általuk kiötlött menetrendet csakis akkor lehet tartani, ha gyér a forgalom – ami talán csak hétvégenként és ünnepnapokon fordul elő. Ha általában késik a busz, miért nem változtatnak a menetrenden?! Nem egyszerűbb a busznak várnia valahol 5-10 percet, ha mégis hamarabb érkezik, mint az utasoknak kint a hidegben (hőségben)?!

Vajon azokat, akik összeállítják a menetrendet, egyáltalán nem érdekli, milyen érzés tizenöt-huszonöt-ötven-hetven percet álldogálni egy huzatos, koszos buszpályaudvaron? Hogy milyen érzés a sofőrnek tudnia, hogy ismét nem képes tartani a menetrendet, és annyi ideje sem lesz a két járat között, hogy nyugodtan megegye a tízóraiját?

Attól, tartok az utasokon kívül ez senkit sem érdekel. Különben már tettek volna valamit…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.