Buszra várva


Jády Mónika  2009.4.14. 17:31

Elmélkedés a menetrend szerint nem érkező buszokról.

Épp akkorra betegedtem meg, mire végre kitört a tavasz. De nem egy vírus döntött ágynak, egész egyszerűen megfáztam. Aki most azt gondolja, hogy nem öltöztem az időjárásnak megfelelően, az téved is, meg nem is. Az időjárásnak megfelelően öltöztem, ám arra nem számítottam, hogy este nyolc után 40 percet kell majd várnom a buszra, fáradtan és éhesen. Vagyis jobban jártam volna, ha úgy öltözöm, mintha munka után órákat óhajtanék tölteni a szabadban.

Pontban 20 óra 15 perckor érkeztem a buszpályaudvarra. Öt perc volt még a busz indulásáig. A menetrend szerint… Eltelt az öt perc, aztán eltelt még egyszer öt. Ekkor megtudtam az egyik fiútól, hogy ez a járat általában 20 percet késik. Bár nem tudja miért, ilyenkor már nincs is forgalom az utakon, tette hozzá. Talán azért, mert ez egy távolsági busz, és egy több száz kilométerre fekvő városból indul, mondtam. És vártunk tovább. Pontban kilenckor befutott a busz. Ekkor már rég otthon kellett volna lennem, ha időben érkezik…

Pár héttel korábban Budapestről utaztam haza. A Budapest-Komárom között közlekedő vonat pár percet késett, így hiába fogtam taxit, a szlovák oldalon nem értem el a vonatot. Egy percen múlott. Sebaj, gondoltam, 17.10-kor indul egy busz. Legalábbis az interneten található menetrend szerint indulnia kellett volna. De a busz nem jött. Az ott várakozó diákok azt mondták, hogy már múlt héten se jött… És bár a következő busz a menetrend szerint fél hatkor indul, múlt héten és előtte is fél hétre futott be a buszpályaudvarra. A szóban forgó busz ugyanis reggeltől estig Pozsony és Komárom között ingázik, és a gyakori pozsonyi és a Pozsony-Somorja közötti dugók miatt általában nem tudja tartani a menetrendet, és estére a sok-sok 5-10-15 perces késés miatt akár több mint egy órás csúszásra is lehet számítani. Az utasok pedig várnak, hóban-fagyban, jó esetben napsütésben. Közben mozgósítják a családot, és szervezik a hazajutásukat, mert a késés miatt esetleg nem érik el a csatlakozást.

Csak arra lennék kíváncsi, hogy a menetrendet összeállítók miért nem veszik figyelembe, mi van az utakon? Az általuk kiötlött menetrendet csakis akkor lehet tartani, ha gyér a forgalom – ami talán csak hétvégenként és ünnepnapokon fordul elő. Ha általában késik a busz, miért nem változtatnak a menetrenden?! Nem egyszerűbb a busznak várnia valahol 5-10 percet, ha mégis hamarabb érkezik, mint az utasoknak kint a hidegben (hőségben)?!

Vajon azokat, akik összeállítják a menetrendet, egyáltalán nem érdekli, milyen érzés tizenöt-huszonöt-ötven-hetven percet álldogálni egy huzatos, koszos buszpályaudvaron? Hogy milyen érzés a sofőrnek tudnia, hogy ismét nem képes tartani a menetrendet, és annyi ideje sem lesz a két járat között, hogy nyugodtan megegye a tízóraiját?

Attól, tartok az utasokon kívül ez senkit sem érdekel. Különben már tettek volna valamit…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1