Generációs probléma


Dráfi Emese  2009.11.24. 6:16

Érdekes, mennyire nagyok lehetnek egyes generációk között a vélemény-különbségek. Néha azt gondolja az ember: áthidalhatatlanok.

Jelenleg lányommal a szüleimnél lakom. Nyilvánvalóan három generáció él most egy fedél alatt. Egy-egy beszélgetés alkalmával szinte parázs vita alakul ki közöttünk, mert mindhárman másképp látjuk a világot, másképp gondolkodunk, mások a fontos dolgok, és más a lényegtelen.

Itt van például egy nagyon egyszerű kérdés, a főzés, az étel. Szüleimet úgy nevelték, hogy válogatás nélkül mindent meg kell enni. A tányéron semmit nem szabad hagyni, mert az illetlenség. Amikor gyerek voltam, ezek alapján nevelkedtem, és mondanom sem kell, mennyit szenvedtem emiatt. Mivel vannak ételek, amiket nem szeretek. Nem az én szájam íze szerint vannak. Habár mindent megettem, muszáj volt, mert addig nem kaptam másikfélét, esetleg süteményt, édességet. Ez a neveltetés, beismerem, egyre mindenféleképpen jó volt. Arra, hogy ne legyek válogatós, és bárhol bármikor képes legyek megenni azt, amivel megkínálnak.

DE!

Nem szerettem meg azokat az ennivalókat, amivel az évek folyamán traktáltak, és kényszerből el kellett fogyasztanom. Megfogadtam, hogy a gyerekeimbe soha de soha nem fogom beleerőltetni azt, amit látok, hogy nyilvánvalóan nem szeretnek, nem passzol nekik, nem a szájuk íze szerint való. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy válogatósnak neveltem őket. Nem. De az evés jó dolog. Élvezet. Ízlenie kell, hogy jó étvággyal megegyük. Gondoljunk csak bele: ebben a rohanó világban közösen elköltött reggeli, ebéd, vacsora mekkora kincs! Egy közös rituálé, ahol beszélgetni lehet, és – főleg! – jókat enni, enni és enni. És miért kéne fintorogva, duzzogva ott ülni az asztalnál, amikor megtehetjük vidáman, és élvezettel? Ha beszívhatjuk a finom étel ínycsiklandozó illatát! Hmmm...!!!

Két gyermekem van. Az egyik fiú, a másik lány. Mindkettőt egyformán neveltem. De míg a fiamnak általában az ételek javarésze ízlik, a lányom, akaratomtól függetlenül és minden igyekezetem ellenére, nagyon válogatós. Minden fortélyt kipróbáltam: próbáltam kompromisszumokat kötni, mindig megbeszélni, mi kerüljön az asztalra. De hiába! A lányom kiskorától válogatós. Úgy is fogalmazhatnák: ezen a téren nehéz eset.

És most a lányommal a szüleimnél lakom. El tudják képzelni, micsoda konfliktus bázis ez?! Szüleim még mindig ugyanazokat az elveket vallják, én nem szeretem az erőltetést, a lányom meg idegesítően kényes.

Na, ezt hidalja át valaki!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.