Generációs probléma


Dráfi Emese  2009.11.24. 6:16

Érdekes, mennyire nagyok lehetnek egyes generációk között a vélemény-különbségek. Néha azt gondolja az ember: áthidalhatatlanok.

Jelenleg lányommal a szüleimnél lakom. Nyilvánvalóan három generáció él most egy fedél alatt. Egy-egy beszélgetés alkalmával szinte parázs vita alakul ki közöttünk, mert mindhárman másképp látjuk a világot, másképp gondolkodunk, mások a fontos dolgok, és más a lényegtelen.

Itt van például egy nagyon egyszerű kérdés, a főzés, az étel. Szüleimet úgy nevelték, hogy válogatás nélkül mindent meg kell enni. A tányéron semmit nem szabad hagyni, mert az illetlenség. Amikor gyerek voltam, ezek alapján nevelkedtem, és mondanom sem kell, mennyit szenvedtem emiatt. Mivel vannak ételek, amiket nem szeretek. Nem az én szájam íze szerint vannak. Habár mindent megettem, muszáj volt, mert addig nem kaptam másikfélét, esetleg süteményt, édességet. Ez a neveltetés, beismerem, egyre mindenféleképpen jó volt. Arra, hogy ne legyek válogatós, és bárhol bármikor képes legyek megenni azt, amivel megkínálnak.

DE!

Nem szerettem meg azokat az ennivalókat, amivel az évek folyamán traktáltak, és kényszerből el kellett fogyasztanom. Megfogadtam, hogy a gyerekeimbe soha de soha nem fogom beleerőltetni azt, amit látok, hogy nyilvánvalóan nem szeretnek, nem passzol nekik, nem a szájuk íze szerint való. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy válogatósnak neveltem őket. Nem. De az evés jó dolog. Élvezet. Ízlenie kell, hogy jó étvággyal megegyük. Gondoljunk csak bele: ebben a rohanó világban közösen elköltött reggeli, ebéd, vacsora mekkora kincs! Egy közös rituálé, ahol beszélgetni lehet, és – főleg! – jókat enni, enni és enni. És miért kéne fintorogva, duzzogva ott ülni az asztalnál, amikor megtehetjük vidáman, és élvezettel? Ha beszívhatjuk a finom étel ínycsiklandozó illatát! Hmmm...!!!

Két gyermekem van. Az egyik fiú, a másik lány. Mindkettőt egyformán neveltem. De míg a fiamnak általában az ételek javarésze ízlik, a lányom, akaratomtól függetlenül és minden igyekezetem ellenére, nagyon válogatós. Minden fortélyt kipróbáltam: próbáltam kompromisszumokat kötni, mindig megbeszélni, mi kerüljön az asztalra. De hiába! A lányom kiskorától válogatós. Úgy is fogalmazhatnák: ezen a téren nehéz eset.

És most a lányommal a szüleimnél lakom. El tudják képzelni, micsoda konfliktus bázis ez?! Szüleim még mindig ugyanazokat az elveket vallják, én nem szeretem az erőltetést, a lányom meg idegesítően kényes.

Na, ezt hidalja át valaki!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.   


Ünneplés

Póda Erzsébet

Pár éve még arról cikkeztünk, miért nem tudjuk a helyén kezelni az év egyes ünnepeit.

2022.12.11.    6


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2022.12.2.