Gondolatok az ünnep előtt


Tompa Orsolya  2019.12.22. 2:28

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

Nyilván mindenki találkozott már gazdag, tehetős emberrel, családdal. Ők azok, akiknek nem számít a pénz. Két kézzel szórják akár az év 365 napján. Karácsonykor sincs ez másképp. Méregdrága cuccokat vesznek a gyereknek, hogy ezzel kárpótolják, amiért egész évben nem törődtek vele. Ajándékhalmaz várja a gyerekeket a karácsonyfa alatt. A lakást, villát égősorok tömkelege díszíti, odabent pedig – a kaviárral, tengergyümölcseivel, pulykával és egy rakat ínycsiklandozó étellel terített asztal társaságában – ott áll a legszebb, legnagyobb és legdrágább fenyőfa, amit csak el lehet képzelni. Alatta pedig annyi csodás és drága ajándék, amiről sok gyerek még csak álmodni sem mer.
Amikor ilyet lát az ember, mindig felmerül benne a kérdés, vajon ez szívből jön?
Persze vannak kivételek.
De mit tud tenni az a gyerek, aki ezt átéli. Nyilván elfogadja az ajándékokat, bár talán sejti, hogy azt, amit igazán szeretne, sosem fogja megkapni.
Hiszen hiába vannak millióink, milliárdjaink, szépen felcicomázott luxusvillánk és karácsonyfánk, ha hiányzik a legfontosabb dolog, amire szükség lenne minden helyzetben. Ezt nem lehet megfogni, nem lehet megvásárolni. Ez pedig nem más, mint a tiszta, szívből jövő szeretet.


Az ünnepekre való felkészülés az első kritikus pont, a másik pedig, amikor véget érnek az ünnepek. Sokan ekkor jönnek rá, hogy fölöslegesen vásároltak karácsony előtt ész nélkül. Az ünnep varázsa alábbhagy, a műszaki cikk nem is olyan jó, arra a hatodik okostelefonra már nem is lett volna szükség, a sütemény már a kutyának sem kell, a tíz kiló kenyér, ami megmaradt, szintén mehet a szemétbe. Ilyenkor pazarolunk a legtöbbet. Használhatatlan dolgokat veszünk, rakásszámra visszük haza a hozzávalókat a sütikhez, amikről pontosan tudjuk, hogy már négy éve minden karácsony után ugyanaz a sorsa: kuka.
És mi mégis minden évben ugyanazzal a lendülettel és lelkesedéssel vásárolunk be.
A műszaki cikkek kasszájánál, a hipermarketekben és a telefonos üzletekben kígyózó sorok állnak minden évben, hogy visszacseréljék az ajándékokat. De akár egy kisállat-kereskedést, vagy menhelyet is említhetnénk. Kutyát akar a gyerek? Hozunk neki egyet. Miért ne? Aztán véget érnek az ünnepek. Mi legyen a kutyával? Vagy utca, vagy menhely. Ez a sorsa néhány állatnak, akik reménykedve, csillogó szemmel néznek a gazdira, hogy végre otthonra lelt. A végzet őket is utoléri, amikor eldobják őket maguktól.
Aztán jön a szilveszter a petárdákkal és tűzijátékkal, és félelembe kergeti őket. Sok problémával járhat tehát az ünnepekre való felkészülés. Jobb komolyan mérlegelni, mire vágyunk igazán, mire vágyik a másik. Ha pedig kisállatot ajándékozunk, gondoljuk át jól, hiszen neki szüksége van a szeretetre és a gondoskodásra.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Összegzések ideje

Nagy Csivre Katalin

Lassan megszokjuk a gyorsan elröppenő nappalokat, az egyre hosszabbodó estéket: közeleg az ünnep.

2022.12.16.    1


Az értékes festővászon története

Nagy Csivre Katalin

A történet két évvel ezelőtti, azaz 2020-ban történt, advent idején.

2022.11.29.   


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28


Életünk advent idején 3.

Kiss Adrienn Éva

Advent harmadik hetéhez érkeztünk, egyre közelednek az ünnepek. A karácsony hangulata mézeskalács illatával, forralt boros mámorával, csengőszóval hívogat már.

2014.12.15.    14

A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.