Hová tűntek az emberi értékek?


Sábitz Katalin  2006.9.20. 14:38

Fiatal kolléganőnk még mindig az igazi értékeket keresi, és bizony nincs könnyű dolga…

A média által példaképnek kikiáltott sztárok vajon mi jót taníthatnak gyermekeinknek? Ezt a kérdést már feltettem korábban, de most más megközelítésből próbálok választ találni rá.

Íme a sztárok, akikkel tele van a média, és akikről többet tudunk, mint amennyit illene. Mindenütt jelen vannak. Pletykalapok egész sorát töltik meg a róluk szóló polgárpukkasztó, megdöbbentő, figyelemfelkeltő, intim, ám néha nevetségesen hétköznapi hírek. De ott vannak a buszmegállóban várakozó idősek, az iskolába igyekvő gyerkőcök, a munkahelyi beszélgetések főbb témái között is.

Mi az oka annak, hogy folyton a sztárokkal foglalkozunk? Apropó, kik is azok a sztárok? Mitől lesz valaki sztár?

A média erősen befolyásolja a közízlést, ugyanakkor igyekszik is megfelelni neki. Az lesz sztár, akit a média kiemel az átlagemberek sorából. Csak az a bökkenő, hogy a kiválasztás szempontjai eltorzultak! Az igazi emberi értékek szépen lassan kimentek a divatból. A belső vonásokról a hangsúly a külsőre tolódott.

Inkább szilikonszájad legyen, mint jó szíved! Nem baj, ha buta vagy, ha találóak a beszólásaid! A fő, hogy a közönség megkapja a kenyeret is, meg a cirkuszt is!

A valóságshow-k virágkorukat élik, és nézők millióit ültetik a képernyők elé. Holott nincs szó másról, mint a résztvevők ösztönlényekké süllyedéséről, amiből a média szenzációt csinál. Ennek a legnagyobb veszélyét abban látom, hogy a gyerekek ilyen példákat követve nőnek fel, mert azt látják, hogy egy primitív, ostoba, ám önbizalomdús egyén sokkal többre viszi, mint egy okos, dolgozó, becsületes ember.

Arra figyelnek fel, aki botrányosan viselkedik, azt utánozzák, aki kirívó, az a menő, aki -- az aggódó szülőknek ellentmondva -- tanulás helyett is a haverokkal lóg, és káros szenvedélyeknek hódol. Ma már nem az a „jó”, ami eddig az volt. Mert a „jó” az unalmas. Aki „jó” akar lenni, az magára marad.

Újra és újra felteszem a kérdést: hol vannak ma azok a személyek, akikre felnézhetünk? Azok, akiktől nem azt tanuljuk, hogy piercing vagy plasztikai beavatkozás nélkül nem ember az ember. Akiktől nem azt tanuljuk, hogy „élj a mának!”, és hogy a többieket a földbe döngölve juss el a csúcsra! Akiktől nem azt tanuljuk, hogy a siker és a pénz a kulcs a boldogsághoz.

Hol vannak ma az igazi értékek?Hozzászólások

Nyárádiné S. Éva, 21. 09. 2006 09:18:04 Hová tűntek az emberi értékek?
Úgy gondolom, nem tűntek el. Lásd a "fiatal kolleganő" újabb cikkét. Csak manapság a médiának kifizetődőbb, ha nem ezzel foglalkozik. Az nem hír, ha egy édesanya teszi a dolgát, az nem hír, hogy az emberek többsége tisztességesen dolgozik, hogy a nehezebb körülmények között is becsületesen élünk. Így nem lehet nézettséget, olvasottságot megtartani, netán növelni. Úgy gondolom, amig vannak, lesznek úgynevezett "fiatal kolleganők", akik az emberi értékeket keresik, nincs miért aggódnunk. Most már a harmadik jegyzetét olvastam a "fiatal kolleganőnek". Nagyon kedvelem a stílusát, az érzékeny világlátását. Sok sikert! Várom az újabbakat. Üdvözlettel: Nyárádiné
Gabor27ster@gmail.com, 10. 10. 2006 22:32:21 Az emberi értékekről
"Hová tűntek az emberi értékek?" teszi fel a kérdést a fiatal szerző. Valóban eltűntek, vagy csak bizonyos körök, valamilyen jól megfogható érdekből minden igyekezetükkel azon fáradoznak, hogy láthatatlanná tegyék azokat? Egyértelmű, hogy az utóbbiról van szó! Végül is kik ezek a "varázslók"? A fiatal szerző meg is adja a választ: "A média erősen befolyásolja a közízlést,ugyanakkor igyekszik is megfelelni neki" Ebben az igyekezetében nem kíméli - mint "cél közönséget" - a legifjabb korosztályt sem a maga bugyuta, legolcsóbb és silány animációval elkészített rajzfilmjeivel, amelyekből árad az agresszió, és a szép magyar beszédet megszégyenítő stílus. (A butítást nem lehet elég korán elkezdeni) Felmerül a kérdés: "Cui prodest ?" (kinek áll érdekében). Az erre adandó válasz számomra egyértelmű: A globalizált világ számára "elő kell állítani" a minél alacsonyabb szellemi színvonalon álló fogyasztói társadalmat. Hogyan lehet ezen segíteni? Bizony nehéz feladat. Mégis úgy érzem, hogy - mint e cikk fiatal szerzője - nemes gondolatainak közreadásával, sokat tehet az ügy érdekében. Az Ő és munkatársainak írásait olvasva, úgy látom, hogy komoly missziót töltenek be, amit érdemes továbbfejleszteni, minél szélesebb nyilvánosságot keresve, mert a média hatalmát csak a médián keresztül lehet legyőzni. Gratulálok, és sok sikert kívánok hasznos munkájukhoz! Tisztelettel: Szijártó Gábor, nyugdíjas.
@


Kapcsolódó cikkek

Igazi érték

Sábitz Katalin

Vajon ma mik az igazi emberi értékek? Találunk-e a mai világban olyan személyeket, akikre felnézhetünk, akikről példát vehetünk?

2006.9.14.   

A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2021.9.28.   


Látszatvilág

Póda Erzsébet

Az emberiség apró kis tagjai – akik hatalmas és erős tömeget alkotnak, de nem irányítanak – évezredek óta ugyanazokkal a gondokkal küszködnek.

2021.8.22.   


Hátsó szándék

Fodor Tekla

Mutogatós bácsik helyett anyámasszony katonái?

2021.8.6.  1   


Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8