Időrablók


Jády Mónika  2006.1.22. 14:10

Valószínűleg már mindenkinek volt szerencséje (?) találkozni ilyen-olyan ügynökkel.

Úgy tűnik, évről-évre többen vannak. Házalnak univerzális takarítógépekkel, minden piszkot vonzó porrongyokkal, édes álmot ígérő takarókkal, kínálnak háziasszonyok munkáját megkönnyítő edényeket, kozmetikai termékeket, élelmiszer-kiegészítőket, éttermekben felhasználható utalványokat…

Meg aztán ott vannak a biztosításokkal foglalkozók. Nem lenne ellenük semmi kifogásom, ha röviden összefoglalnák a „termékismertetőjüket”, és nem lennének erőszakosak. Ám az ügynökök nagy része rámenős.

Úgy másfél éve történt meg velem először, hogy telefonon keresett egy biztosítási ügynök. Nem árulta el, melyik biztosítási társaság alkalmazottja, csupán annyit közölt: a leendő nyugdíjamról van szó. És minél hamarabb el szerette volna mondani, mit tehet az érdekemben. „Csak fél óráról van szó” -- közölte. Mivel a hívás előtt húsz perccel érkeztem meg egy nyolc napos körútról, és a következő hétre már be voltam táblázva, egy későbbi időpontot ajánlottam. Az illető viszont egy héttel korábban érkezett. Gondoltam, ha már ott van, nem küldöm haza. Az ígért fél órából viszont több mint két és fél lett. Az ügynök -- talán értelmi szintemet alábecsülve?! -- nagyon lassan, részletesen és többször is elmagyarázta, miért épp vele (vagyis az általa képviselt céggel) kellene biztosítást kötnöm. Kilencven perc eltelte után egyre csak az órát lestem, és az járt a fejemben, hogy most már biztosan befejezi. Meg az, hogy még mennyi dolgom van, és vacsorázni is jó lenne már.

Egyre fogyott a türelmem. Aztán előkerült a szerződés, és úgy tűnt, addig nem tágít az ügynök, amíg alá nem írom azt. Végül gondolkodási időt kértem, és nagy nehezen lezártam a látogatást. Azóta nem egyezem bele hasonló „rövid” találkozókba.

Egyik ismerősömhöz egy porszívóügynök rontott be nemrég. Szombat délután volt, a lakás frissen takarítva. Zsuzsa rögtön közölte a hölgyeménnyel, hogy nem óhajt vásárolni, vadonatúj porszívója van. De az csak erősködött: legalább nézze meg, mire képes az ő gépe. Mire a család észbe kapott, a folyosóról a nappaliba nyomult a nő, és potom 25 ezer koronáért kínált csodamasinájával nekiállt szőnyeget tisztítani. Aztán a porzsák tartalmát megmutatva bizonygatta, hogy Zsuzsa pár hete vásárolt porszívója egy fabatkát sem ér.

Mikor már -- a hálószobát is beleértve -- az egész lakást bejárta, és még mindig nem látta a háziasszony arcán a várva várt lelkesedést, egyenesen rákérdezett: Akkor megveszik a gépet? Zsuzsa nemleges válaszára egy felettébb szemtelen kérdőre vonás következett: Talán nem engedhetik meg maguknak?! Mert akkor rögtön az elején szólhattak volna, nem vesztegette volna náluk az idejét.

A háziak hiába tiltakoztak, hogy ők már az elején megmondták. (Mellesleg igenis van annyi pénzük, de nem erre a technikai csodára óhajtják költeni.) Még az ügynök érezte magát sértve. Zsuzsa -- akinek a hosszúra nyúlt bemutatóra szintén ráment a fél délutánja -- elképedve nézett a nő után, és azon elmélkedett, hogy hasonló esetben legközelebb mit tegyen.

Aztán eszébe jutott egyik rokona tanácsa: jólneveltség ide vagy oda, az az egyetlen megoldás, ha a szóból nem értő ügynök orrára csapjuk az ajtót.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.