Időrablók


Jády Mónika  2006.1.22. 14:10

Valószínűleg már mindenkinek volt szerencséje (?) találkozni ilyen-olyan ügynökkel.

Úgy tűnik, évről-évre többen vannak. Házalnak univerzális takarítógépekkel, minden piszkot vonzó porrongyokkal, édes álmot ígérő takarókkal, kínálnak háziasszonyok munkáját megkönnyítő edényeket, kozmetikai termékeket, élelmiszer-kiegészítőket, éttermekben felhasználható utalványokat…

Meg aztán ott vannak a biztosításokkal foglalkozók. Nem lenne ellenük semmi kifogásom, ha röviden összefoglalnák a „termékismertetőjüket”, és nem lennének erőszakosak. Ám az ügynökök nagy része rámenős.

Úgy másfél éve történt meg velem először, hogy telefonon keresett egy biztosítási ügynök. Nem árulta el, melyik biztosítási társaság alkalmazottja, csupán annyit közölt: a leendő nyugdíjamról van szó. És minél hamarabb el szerette volna mondani, mit tehet az érdekemben. „Csak fél óráról van szó” -- közölte. Mivel a hívás előtt húsz perccel érkeztem meg egy nyolc napos körútról, és a következő hétre már be voltam táblázva, egy későbbi időpontot ajánlottam. Az illető viszont egy héttel korábban érkezett. Gondoltam, ha már ott van, nem küldöm haza. Az ígért fél órából viszont több mint két és fél lett. Az ügynök -- talán értelmi szintemet alábecsülve?! -- nagyon lassan, részletesen és többször is elmagyarázta, miért épp vele (vagyis az általa képviselt céggel) kellene biztosítást kötnöm. Kilencven perc eltelte után egyre csak az órát lestem, és az járt a fejemben, hogy most már biztosan befejezi. Meg az, hogy még mennyi dolgom van, és vacsorázni is jó lenne már.

Egyre fogyott a türelmem. Aztán előkerült a szerződés, és úgy tűnt, addig nem tágít az ügynök, amíg alá nem írom azt. Végül gondolkodási időt kértem, és nagy nehezen lezártam a látogatást. Azóta nem egyezem bele hasonló „rövid” találkozókba.

Egyik ismerősömhöz egy porszívóügynök rontott be nemrég. Szombat délután volt, a lakás frissen takarítva. Zsuzsa rögtön közölte a hölgyeménnyel, hogy nem óhajt vásárolni, vadonatúj porszívója van. De az csak erősködött: legalább nézze meg, mire képes az ő gépe. Mire a család észbe kapott, a folyosóról a nappaliba nyomult a nő, és potom 25 ezer koronáért kínált csodamasinájával nekiállt szőnyeget tisztítani. Aztán a porzsák tartalmát megmutatva bizonygatta, hogy Zsuzsa pár hete vásárolt porszívója egy fabatkát sem ér.

Mikor már -- a hálószobát is beleértve -- az egész lakást bejárta, és még mindig nem látta a háziasszony arcán a várva várt lelkesedést, egyenesen rákérdezett: Akkor megveszik a gépet? Zsuzsa nemleges válaszára egy felettébb szemtelen kérdőre vonás következett: Talán nem engedhetik meg maguknak?! Mert akkor rögtön az elején szólhattak volna, nem vesztegette volna náluk az idejét.

A háziak hiába tiltakoztak, hogy ők már az elején megmondták. (Mellesleg igenis van annyi pénzük, de nem erre a technikai csodára óhajtják költeni.) Még az ügynök érezte magát sértve. Zsuzsa -- akinek a hosszúra nyúlt bemutatóra szintén ráment a fél délutánja -- elképedve nézett a nő után, és azon elmélkedett, hogy hasonló esetben legközelebb mit tegyen.

Aztán eszébe jutott egyik rokona tanácsa: jólneveltség ide vagy oda, az az egyetlen megoldás, ha a szóból nem értő ügynök orrára csapjuk az ajtót.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1