Időrablók


Jády Mónika  2006.1.22. 14:10

Valószínűleg már mindenkinek volt szerencséje (?) találkozni ilyen-olyan ügynökkel.

Úgy tűnik, évről-évre többen vannak. Házalnak univerzális takarítógépekkel, minden piszkot vonzó porrongyokkal, édes álmot ígérő takarókkal, kínálnak háziasszonyok munkáját megkönnyítő edényeket, kozmetikai termékeket, élelmiszer-kiegészítőket, éttermekben felhasználható utalványokat…

Meg aztán ott vannak a biztosításokkal foglalkozók. Nem lenne ellenük semmi kifogásom, ha röviden összefoglalnák a „termékismertetőjüket”, és nem lennének erőszakosak. Ám az ügynökök nagy része rámenős.

Úgy másfél éve történt meg velem először, hogy telefonon keresett egy biztosítási ügynök. Nem árulta el, melyik biztosítási társaság alkalmazottja, csupán annyit közölt: a leendő nyugdíjamról van szó. És minél hamarabb el szerette volna mondani, mit tehet az érdekemben. „Csak fél óráról van szó” -- közölte. Mivel a hívás előtt húsz perccel érkeztem meg egy nyolc napos körútról, és a következő hétre már be voltam táblázva, egy későbbi időpontot ajánlottam. Az illető viszont egy héttel korábban érkezett. Gondoltam, ha már ott van, nem küldöm haza. Az ígért fél órából viszont több mint két és fél lett. Az ügynök -- talán értelmi szintemet alábecsülve?! -- nagyon lassan, részletesen és többször is elmagyarázta, miért épp vele (vagyis az általa képviselt céggel) kellene biztosítást kötnöm. Kilencven perc eltelte után egyre csak az órát lestem, és az járt a fejemben, hogy most már biztosan befejezi. Meg az, hogy még mennyi dolgom van, és vacsorázni is jó lenne már.

Egyre fogyott a türelmem. Aztán előkerült a szerződés, és úgy tűnt, addig nem tágít az ügynök, amíg alá nem írom azt. Végül gondolkodási időt kértem, és nagy nehezen lezártam a látogatást. Azóta nem egyezem bele hasonló „rövid” találkozókba.

Egyik ismerősömhöz egy porszívóügynök rontott be nemrég. Szombat délután volt, a lakás frissen takarítva. Zsuzsa rögtön közölte a hölgyeménnyel, hogy nem óhajt vásárolni, vadonatúj porszívója van. De az csak erősködött: legalább nézze meg, mire képes az ő gépe. Mire a család észbe kapott, a folyosóról a nappaliba nyomult a nő, és potom 25 ezer koronáért kínált csodamasinájával nekiállt szőnyeget tisztítani. Aztán a porzsák tartalmát megmutatva bizonygatta, hogy Zsuzsa pár hete vásárolt porszívója egy fabatkát sem ér.

Mikor már -- a hálószobát is beleértve -- az egész lakást bejárta, és még mindig nem látta a háziasszony arcán a várva várt lelkesedést, egyenesen rákérdezett: Akkor megveszik a gépet? Zsuzsa nemleges válaszára egy felettébb szemtelen kérdőre vonás következett: Talán nem engedhetik meg maguknak?! Mert akkor rögtön az elején szólhattak volna, nem vesztegette volna náluk az idejét.

A háziak hiába tiltakoztak, hogy ők már az elején megmondták. (Mellesleg igenis van annyi pénzük, de nem erre a technikai csodára óhajtják költeni.) Még az ügynök érezte magát sértve. Zsuzsa -- akinek a hosszúra nyúlt bemutatóra szintén ráment a fél délutánja -- elképedve nézett a nő után, és azon elmélkedett, hogy hasonló esetben legközelebb mit tegyen.

Aztán eszébe jutott egyik rokona tanácsa: jólneveltség ide vagy oda, az az egyetlen megoldás, ha a szóból nem értő ügynök orrára csapjuk az ajtót.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.