Ízek


Tóth Zsuzsi  2006.3.13. 15:03

Az alábbiakban az olaszországi Padova-ban tanuló munkatársunk rendhagyó, hangulatokat idéző jegyzete olvasható.

Olaszországban nem főzhetek magyar vacsorát, mert mindennek más az íze.
A sónak, a levegőnek, a szájnak, ami ízleli.
Észrevétlenül változik meg a szájíz, benyomások hatására, hatások következtében.

Az egyetem íze
Kellemesen döbbenetes látni egy itteni diák viszonyát a tanárokhoz, az egyetemhez. A tisztelet és törekvés egymás megértésére őszintének és kölcsönösnek tűnik. Eltúlzott, színpadias gesztusok nélkül.

A lingvisztika óra a zsidónegyed régi, apró mozijában zajlik. Cigarettával a kezében várja a „diáktömeg” a tanárt, aki pontosan öt perccel kezdés előtt érkezik özönvíz előtti biciklijén. Kalapját emelve üdvözöl mindenkit, mosdóba siet, megfésülködik, nyakkendőt köt, mi elnyomjuk a csikket, és figyelünk. Valóban. Nem kövezik meg azt, aki félúton besokall, és elmegy -- így senki senkit nem zavar.

A ricevimento (fogadóóra) általában kedves beszélgetés, kapkodás nélkül. Kap a signorina egy pohár vizet (rendelhet szénsavasat akár), eldöntheti, szereti-e a napfényt, vagy inkább behajtva legyen a zsalugáter.

A magyar tanszék kedvenc sasorrú olaszom, Petrarca tere mellett található, egy apró könyvtár-tanterem, egy iroda, és Rózsavölgyi-Gheno páros képviseletében. Amilyen kevesen tanulunk itt, annál nagyobb örömmel fogadnak minden ide tévedő bolondot, igazán családias körülmények közt. Évente egyszer (március 8-án) Gheno tanár úr házában ebédelünk, magyar felesége alla ungherese főz.

Vizsgadrukk nem létezik. Gyűjtögetjük a krediteket, próbálkozunk, és ha nem sikerül, az ismétlési lehetőségek száma végtelen. Hogy hány év alatt gyűlik össze a száznyolcvan -- magánügy. Nem találkoztam még olyannal, aki rémüldözve villogtatta lexikon-tudását, mert a biznyítványára azt írták, okos, de a fejében túl sok volt az elmélet ahhoz, hogy pozitív önértékelésnek is hely maradjon.
Sétálgatóbb, gondolkodóbb, nyugodtabb emberek élnek itt.
Legalábbis egy zavarban lévő külföldi szemével.

Az egyedüllét íze
Mámoros az érkezés, hibákat, szomorúságokat otthon hagyva beköltözök saját olasz szobámba, mosolygok az új életre.

Besétálok a városba, ahol egyetlen utcát, egyetlen lelket sem ismerek, elkábít a napsütötte, középkori hangulatú tiszta nap szépsége. Hamar beborul, két hetes özönvíz veszi kezdetét, ahogy múlik az új varázsa, megtölti a helyét a vágy, tartozni valakihez, vagy valahová.

Titokzatosan szép épületek és arcok nem felelnek a sok miért?-re. Sírások, vad remények, körforgásán túl rájön a tékozló lány, hogy nincs menekvés, önmagát nem hagyhatja maga mögött. Haza nem tér, de érezni kezdi, patetikusan alulértékelt értékek ízét, mint család és feltétel nélküli szeretet.

Az élet iskolája keményebb az egyetemnél. Dante Inferno-ját olvasva attól félek, az én Vergiliusom megfeledkezett rólam...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az Őrült és más mesék

Tóth Zsuzsi

Fiatal munkatársunk az olaszországi Padovában tanul, és nagyon sok érdekességet tapasztal. Az alábbiakban az ő etűdjeiből mazsolázhatunk.

2007.1.15.  1   

A rovat további cikkei

Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.   


Mese vagy valóság

Póda Erzsébet

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a meséket ne vegyük komolyan – és ami azt illeti, a modernekre néha könnyedén legyinthetünk is.

2021.11.10.