Jótékonyság


Póda Erzsébet  2022.9.15. 18:30

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

Az emberek többsége tisztán, nyitottan, őszintén, jóindulattal és jó értelemben vett kíváncsisággal születik a világra. Senkiről sem feltételezzük, hogy rosszat akarna nekünk. Aztán csalódunk a szüleinkben, csalódunk az óvodában, majd még többet az iskolában, a barátunkban, a szerelmünkben, és végig, az egész életünkön át.


Csalódunk a szép szavakban, az ígéretekben, az jótékonysági kezdeményezésekben… Lassan túllátunk a felszínen, felfedezzük az emberi árnyoldalakat. De nem akarjuk látni! Azt akarjuk látni, ami szép és jó. Oda akarunk tartozni, ahol „emberség” van. Ha nincs bennünk elég, vagy mások előtt (tudatosan vagy tudatalatt) tetszelegni akarunk, jótékonykodni kezdünk. Mert a jótékonykodás egy varázsszó: megnyílnak a kapuk, a körülöttünk lévők elismerően sóhajtoznak. Ha nagyobb mértékben „jótékonykodunk vagy önkénteskedünk” – mondjuk, éjt nappallá téve segélycsomagokat szállítunk, vagy szegény árváknak pénzt gyűjtünk –, akkor felkeresnek a régiós újságok és riportot készítenek velünk. Ha kiposztoljuk magunkat önkénteskedés közben a közösségi oldalon, lájkok százait zsebelhetjük be.

Pedig az árnyoldal mindenhol megjelenik. A jótékonyok közt is. Az önkéntesek közt is. A segítők közt is. A gyerekek közt is. A felnőttek közt is. A rossz ott ólálkodik mindenhol, ahol ott van a jó. Ezért, ha jók is vagyunk, vagy jó cél érdekében tevékenykedünk, soha, de soha ne felejtsünk el elővigyázatokat, óvatosak, sőt – Uram bocsá´-- akár még józanul gyanakvóak is lenni! Hogy aztán ne csalódjunk akkorát, hogy rámenjen az egész életünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.